Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Hororová monstra 21. století


ikona
Mr. Hlad
insidiousjames wansawtématop
Jasona Vorheese, Freddyho Kruegera a Michaela Myerse znáte. Jednadvacáté století ale nabídlo novou generaci filmových bubáků. Kteří jsou ti nejzajímavější?  

Freddy, Jason, Chucky, Michael, Ghostface, Leatherface… hororových ikon je spousta, ale většina z nich už oslaví pár desítek let. Víceméně všichni se už dočkali remaku, který jim obvykle udělal medvědí službu, a hororoví fandové se nakonec ještě rádi vrátili k Robertu Englundovi a Johnu Carpenterovi. 

 

Jednadvacáté století však nebylo na hororové ikony taky zrovna skoupé a pár nových hvězd tu máme. My jsme se pokusili dát dohromady sedmičku těch nejzajímavějších a nejzábavnějších. Jsou tu jak žánrové hvězdy, tak i trošku přehlížené potvory a zabijáci. Rozhodně jsme se ale chtěli vyhnout remakům a předělávkám starých filmů a chtěli jsme, aby každé monstrum mělo na kontě alespoň jeden film. A taky aby ty filmy byly pokud možno dobré. Takže ne, Paranormal Activity tu nečekejte, ale inspirace pro večer plný strachu je tu, myslím, celkem dost.

A pokud vám to nestačí, tak dnes večer probíhá MovieZone projekce hororu Zhasni a zemřeš. A šance, že i tady bude monstrum, které umí vyděsit, je víc než slušná. 

Kde jste ji viděli: KruhKruh 2
Hrají: Daveigh Chase, Kelly Stables, Bonnie Morgan
Co je zač: OK, tohle není úplně nové monstrum a není z jednadvacátého století. Samara je vlastně americká verze Sadako z původního Kruhu, pro západní publikum však potřebovala trošku západnější jméno. Šlo o adoptovanou holku, která se dovedla doslova nabourat do hlavy jiným lidem a její nevlastní matka z toho skoro zešílela. Taťulda ji tak donutil žít ve stodole a nakonec skončila v ústavu, ale ani doktoři jí nepomohli. Při rodinném výletě ji pak nevlastní máma zkusila udusit a její tělo hodila do studny, kde sedm dní umírala. To už je solidní základ pro filmového bubáka, ne? Na místě její smrti vyrostlo několik chat a bylo tam i video, což Samaře dovolilo přenést své prokletí na videokazetu. A dál už to znáte. Tajemná kazeta, děsivý telefonát a sedm dní solidního stresu zakončeného nezvanou návštěvou z televize... Ve dvojce se pak dozvíme, že za celou tuhle srandu může Samařina skutečná matka, která si myslela, že v těle její dcery je démon a pokusila se ji utopit. Ale co byste čekali od Sissy Spacek alias filmové Carrie...

 

Filmy: Samara i celý Kruh celkem solidně zamávaly hororovým žánrem. Nejen že šlo o dobrý a hodně úspěšný film, ale hlavně ukázal západním publiku, jak se straší v Japonskou, takže následovaly americké předělávky Nenávisti, Zmeškaného hovoru, Clony nebo Nezvané (Tale of Two Sisters). Většina těch filmů za moc nestála, ale pár let to vypadalo, že v kinech straší jen podivné holčičky v bílém s dlouhými černými vlasy. A může za to Samara. Uvidíme, co předvede letos při svém návratu v Kruzích.
Komu nastartovala kariéru: Gore Verbinski byl před Kruhem jedním z mnoha režisérů solidních, ale nijak významných filmů jako Mexičan nebo Hon na myš. Kruh ukázal, že se umí přizpůsobit jakémukoliv žánru. Oficiálně je hvězdou díky o rok mladším Pirátům z Karibiku, ale právě Kruh byl film, který mu pomohl nakopnout kariéru a který na pár let zcela ovlivnil celý žánr.
Kdy ji zase uvidíme: Kruhy budou mít premiéru 27. října. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace