Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 největších filmových událostí poslední dekády


ikona
imf
moviezonetéma
Mezi prsty nám během těch let proteklo opravdu hodně milníků. Jak je vnímáme s odstupem času? 
Deset let už je fakt zatraceně hodně. V offline světě je to celá jedna generace, v internetové éře pak hotová věčnost, protože co je včerejší, jako by už neexistovalo. Proto je fajn minimálně jeden článek zasvětit událostem, které jsou už hodně daleko za námi. Nebojte, nebudeme oživovat mrtvoly. Tentokrát to budou spíš dojmy a postřehy. Tehdy jsme věci vnímali jinak, mnohdy jsme netušili v co se po letech promění nebo vyrostou. Málokdy máme možnost se v tom každodenním frmolu zastavit a glosovat, takže si to dneska dopřejeme plnými doušky. Po těch stovkách článků, tisícovkách trailerů a klipů a bezpočtu recenzí na to snad máme trochu i právo.

Deset největších událostí dekády jsme vybírali v redakci taky spíš pocitově, rozhodně tedy ne podle počtu palcových titulků nebo objektivně změřitelného dopadu. Je dost možné, že váš seznam milníků, co zatřásly filmovým světem, bude trochu jiný. Neváhejte se s ním pochlubit v komentářích. A pokud vám bude chybět třeba nástup komiksových filmů nebo rozmach 3D, vězte, že to jsou trendy, které možná v dané dekádě vrcholily, ale jejich start se datuje před vznik MovieZone. Zkrátka je to na jiné povídání, na něž bude třeba čas v sobotu na naší narozeninové oslavě nebo v sérii jiných ohlížecích článků. Sychravé podzimní večery se blíží a my doufáme, že vás budeme moct zásobovat několika macatými tématky. Teď už ale hurá proti proudu času.
Renesance IMAXu (2013)
Možná spíš okrajové téma, ale nemůžeme si pomoct, protože nám prostě dělá radost. Mnozí totiž IMAXu prorokovali s nástupem 3D formátu a překotnou digitalizací i těch nejzapadlějších vesnických kinosálů rychlý konec. Jen velké plátno prý nestačí, a jakmile budou na publikum skákat hrdinové z plátna kdekoliv, přestane mít IMAX přidanou hodnotu. Americký gigant se s tím vyrovnal po svém a začal s agresivní politikou re-releasů, exkluzivních předpremiér a scén natočených v neomezeném IMAX formátu. A přineslo to svoje ovoce. Do IMAXu lidé přestali chodit na dokumenty a začali tam chodit na celovečerní filmy, které mohli často vidět ve formátu, který nabídl skutečně víc. Nebudeme teď odbočovat ke kontroverzní digitalizaci mnoha sálů, které z upgradu vyvázly s menším plátnem a horším projektorem. Na světě naštěstí zůstala celá řada plnokrevných IMAXů a několikrát do roka v nich máte šanci vidět filmy ve verzích, které jsou těmto titánům kinosvěta ušity na míru.

Budeme jim fandit do posledního dechu, stejně jako jásat nad 4K rozlišením, stropními repráky Dolby Atmos a fantastickými laserovými projektory. Ne všechny technologické pokroky jsou učiněny správným směrem a mnohé jsou navíc motivovány jen snahou dostat lidi zpátky do sedaček, ale kinotechnologie ani v uplynulé dekádě neusnula na vavřínech. Jsme ze staré školy a film v kině pro nás má pořád neopakovatelné kouzlo a sociální rozměr. Pokud se k tomu přidá nějaká novota, jenž zážitek umocní a nikoliv rozředí, je to vždy důvod k oslavě. IMAX do téhle ligy rozhodně patří, a tak rádi chválime, že jeho marketingoví kápové snaživě udržují image nejlepšího kinozážitku na trhu. Většinou totiž nepřehánějí.

Vesmíry všude kolem (2014)
A na závěr trochu žhavé současnosti. Snaha o vytváření vesmírů v kině, televizí a vlastně úplně všude už jde možná někomu krkem, ale vlastně jsme na jejím samotném začátku. Marvel se svými Fázemi ukázal všem ostatním cestu, kterou teď s notným zpožděním následuje nejen Warner Bros. a jeho komiksové područí DC (vesmírování ovšem zatím otevřeně zkouší spíš v televizi, na plátnech se začne propojovat až s dalším Supermanem a Suicide Squad), ale vlastně všechny studia. Někde zatím zůstává u zbožného přání (Universal se svými "hororovými Avengers"), jinde se předčasné pokusy spíše vymknuly kontrole (vzpomínáte na Freddy vs. Jason nebo Aliens vs. Predator?), ale ochota oznamovat tři filmy, seriál, komiks, knížku a vlastní řadu pánských parfémů ještě před premiérou prvního snímku patří jaksi k dobrému vychování dnešních producentů. Zfrančízovat se dá všechno, a když vám někdo řekne, že si hrajete na Marvel, neberete to jako urážku. Jestli je to dobře nebo špatně, to už necháme na vašem uvážení. Marvel komercionalizaci kinematografie zrychlil zařazením nikoliv o jeden, ale rovnou o tři kvalty. A tohle jsou plody, které teď sbíráme.

Trendy, které se utrhnou ze řetězu podobným způsobem, většinou nemají dlouhého trvání, takže si raději tuhle honbu za zaháčkováním diváků na pět let dopředu patřičně užijte. Publikum tyhle kalkulace většinou přehlasuje skokovým úprkem k jiným radovánkám, ale než se vše zhroutí, je potřeba se tvářit maximálně sebevědomě. A budovat další a další vesmíry a vzdušné zámky.

A když už jsme u těch aktuálních trendů a vesmírů, určitě jste si všimli, že už se několikátým rokem hodně fandí sci-fi. Návraty Star Treku a Star Wars jsou už spíš důsledkem tohoto trendu, pod který snadno schováme popularitu Gravitace, Interstellaru a Marťana - v kontrastu se zmíněnými space operami od Abramse a... Abramse mají u diváků největší úspěch právě civilnější výlety na orbit, které sytí touhu po výletech do neznáma a lepí náplast na absenci skutečných letů do vesmíru. I tohle šidítko časem diváky omrzí, ale je sympatické vidět, že producenti umí tenhle hlad ukojit samými kvalitními projekty. Sci-fi tak prožívá nádhernou renesanci plnou zajímavých filmů, nikoliv jen skokový restart životních funkcí jako je tomu občas u westernů nebo historických velkofilmů. 

A jsme na konci. Deset let, deset trendů a dvacet tisíc znaků vzpomínání. Ani zdaleka se do nich nevešlo všechno, co jsme chtěli říct. I proto se k nám v sobotu přidejte v Bio Oko, abychom si to mohli dopovídat. Nebo se alespoň stavte v komentářích, kde můžeme pokračovat. Diskuze na tohle téma totiž bývají bezedné. 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace