Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 největších filmových událostí poslední dekády


ikona
imf
moviezonetéma
Mezi prsty nám během těch let proteklo opravdu hodně milníků. Jak je vnímáme s odstupem času? 
Deset let už je fakt zatraceně hodně. V offline světě je to celá jedna generace, v internetové éře pak hotová věčnost, protože co je včerejší, jako by už neexistovalo. Proto je fajn minimálně jeden článek zasvětit událostem, které jsou už hodně daleko za námi. Nebojte, nebudeme oživovat mrtvoly. Tentokrát to budou spíš dojmy a postřehy. Tehdy jsme věci vnímali jinak, mnohdy jsme netušili v co se po letech promění nebo vyrostou. Málokdy máme možnost se v tom každodenním frmolu zastavit a glosovat, takže si to dneska dopřejeme plnými doušky. Po těch stovkách článků, tisícovkách trailerů a klipů a bezpočtu recenzí na to snad máme trochu i právo.

Deset největších událostí dekády jsme vybírali v redakci taky spíš pocitově, rozhodně tedy ne podle počtu palcových titulků nebo objektivně změřitelného dopadu. Je dost možné, že váš seznam milníků, co zatřásly filmovým světem, bude trochu jiný. Neváhejte se s ním pochlubit v komentářích. A pokud vám bude chybět třeba nástup komiksových filmů nebo rozmach 3D, vězte, že to jsou trendy, které možná v dané dekádě vrcholily, ale jejich start se datuje před vznik MovieZone. Zkrátka je to na jiné povídání, na něž bude třeba čas v sobotu na naší narozeninové oslavě nebo v sérii jiných ohlížecích článků. Sychravé podzimní večery se blíží a my doufáme, že vás budeme moct zásobovat několika macatými tématky. Teď už ale hurá proti proudu času.
Young Adult (2010)
Říkejte si tomu třeba evoluce. Od knížek pro děti (Potter), které četly všechny generace, jsme se dostali k young adult románům, které snad četla jen cílovka, a teď se přesouváme k pornu pro ženy, ke kterému se samotné ženy zdráhají přiznat. Knižní trh byl odjakživa cenným zdrojem inspirace (už se zase vracíme k Bondovi... Kevinu Baconovi hollywoodského zákulisí), ale až s naší érou přišla ona serializace, kdy se frančíza promýšlí dopředu na určitý počet knížek, které se dopisují zatímco už vznikají filmové adaptace a všechno jede v těsném sledu, aby si to navzájem přelévalo čtenáře/diváky alias spojené nekritické fanoušky, kteří rádi zaplatí i ve chvíli, kdy jim závěrečnou knihu rozpůlíte (Potter, Stmívání, Hunger Games).

Ačkoliv se trendy rychle mění, vypadá to, že žánr knih pro dospívající chlapce a dívky tu s námi nějaký ten pátek bude. Studia si občas vylámou zuby (Eragon, Hostitel, Vampire Academy, Mortal Instruments...), ale náklady na tyhle falešné starty se většinou zamáznou z úspěšnějších pokusů, takže je tohle odvětví ve značném plusu. Navíc právě Hunger Games nebo aktuální Divergence (atd...) dokazují, že se nějaký nový oslík, ze kterého se dají ždímat zlaťáky, najde vždycky.

Expendables (2010)
A když už jsme si "odplivli" nad young adult, je potřeba se zaměřit také na vzestup žánru pro starý dědky, co sice nezažili, ale díky opožděnému pádu železné opony dobře pamatují stará dobrá osmdesátá se Slyem, Arniem, Jeanem-Claudem, Dolphem a vší tou starou áčkovou, béčkovou a céčkovou vojnou. Stallone je nejen slušný herec a režisér, ale také rozený obchodník, takže se mu povedlo všechnu tu nostalgii v příšeří bulharských ateliéru dobře monetizovat, když dal dohromady partu vyhořelých legend, aby se ve velkolepé týmovce vydala na jednu poslední misi. A možná mělo navzdory velkému úspěchu a bouřlivému povzbuzování ze všech stran zůstat u toho jednoho návratu. Jenže béčkoví akční hrdinové jsou jako vysloužilé rockové hvězdy. Jejich comeback nikdy není poslední, dokud v publiku někdo sedí. Nová energie v žilách, kterou mnozí z nich za dekádu paběrkování ve videopůjčovnách zažili poprvé, jim rychle stoupla do hlavy. Dvojka a trojka tak měly spíše sestupnou tendenci. 

Sly si přesto čestný post v našem ohlédnutí zaslouží. Zhmotnil to, o čem jsme dlouhá léta snili. Samozřejmě ne bez chyb, na podobné fantazie mnohdy nestačí ani půl miliardy dolarů, protože v našich hlavách nikdo nestárne, kdežto v reálu ano. Expendables neudělali díru do světa, ale zvládli ji udělat v našich srdcích. A i když trochu brbláme, jsme minimálně za tu jedničku hodně vděční. Podobnou tečku za mrtvým žánrem dokáže udělat málokdo, a ono klukovsky čisté nadšení, se kterým jsme hltali každou castingovou novinku, to se taky nedostaví často. 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace