Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Velký přehled nových dokumentů


ikona
KarelR
téma
Máte chuť na dobrý dokument? Pojďte si nějaký vybrat! 

pozn. redakce: Každý rok se objeví kupa zajímavých dokumentů, o kterých na MovieZone vůbec nestíháme psát. A žere nás to. Před pár dny se tohle téma opět řešilo ve filmové diskuzi, tentokrát ale šlo o výjimečně plodnou debatu, jelikož do ní Naigoto přispěl obsáhlým výběrem svých tipů. Byla by velká škoda, kdyby takový přehled zapadl. Takže jsem Naigota poprosil o jeho textové rozšíření a tady máte článkový výsledek.

Jak už jste určitě pochopili, nejde o žádné best of, ale pouze o výběr zajímavých kousků (cca z poslední dekády). Pokud tedy někdo zachytil lepší nové dokumenty, rozhodně se ozvěte v diskuzi!

TÉMATA:

FINANCE, POLITIKA A LIDSKÁ PRÁVA, ARMÁDA
NÁBOŽENSTVÍ, JÍDLO, KLIMA A VODNÍ SVĚT
MICHAEL MOORE, CYKLISTIKA, GAMBLING, VESMÍR
FILM A MÉDIA
POČÍTAČE A VIDEOHRY

Michael Moore

 

Bowling for Columbine (2002)
V roce 1999 dva středoškoláci zastřelili ve své škole třináct lidí a mnoho dalších zranili. Jejich nejasný motiv vyústil v hledání viny mezi šikanou, internetovou kulturou, násilnými videohrami či rockovou hudbou a zároveň byla obnovena debata o příliš liberální zbraňové politice v USA.

Fahrenheit 9/11 (2004)
Nejvýdělečnější dokument všech dob se zabývá prezidentskou administrativou George Bushe po teroristickém útoku v září 2001, která beze zbytku využívá nové hrozby ve prospěch ospravedlnění invaze do zemí na Středním východě.

Sicko (2007)
Americký zdravotnický systém je perfektním příkladem kapitalismu na nesprávném místě. Právo na předraženou léčbu mají jen ti, kteří jsou schopni si ji finančně dovolit či jsou ochotni se po celý zbytek života zadlužit. Michael Moore se vydá mimo jiné i do Evropy, aby dva rozdílné přístupy ke zdravotnictví porovnal.

Capitalism: A Love Story (2009)
Ekonomická krize a celý kapitalistický finanční systém, který těmto bublinám umožňuje vzniknout, je přezkoumán kritickým okem dokumentaristy, který nepovažuje socialismus za sprosté slovo. Střetnutí dvou protikladných ekonomických přesvědčení se neobejde bez zábavného pošťuchování.

 

Cyklistika

 

Chasing Legends (2010)
Podíváme se na průběh 2009 Tour de France z perspektivy týmu HTC a také do zákulisí fungování profesionálního cyklistického týmu. Nejvíce ale vyniknou fantastické záběry z jednotlivých etap.

The Armstrong Lie (2013) a Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story (2014)
Dvojice dokumentů o sedminásobném vítězi Tour de France Lance Armstrongovi a jeho roli v dlouhodobém problému s dopingem v profesionální cyklistice.

Gambling

 

Bet Raise Fold (2013)
V roce 2003 kombinace nastartovala několika událostí raketový růst online pokeru a pro spoustu lidí se tato hra stala plnohodnotným živobytím. O osm let později byl však poker na internetu v USA skandálně zakázán a multimiliardový byznys se rozpadl stejně rychle jako vznikl.

Vesmír

 

For All Mankind (1989)
Přistání na Měsíci je stále pravděpodobně největším technologickým úspěchem v historii lidstva. Připomeňte si jej v téhle sbírce fantastických záběrů ze všech misí Apollo.

TÉMATA:

FINANCE, POLITIKA A LIDSKÁ PRÁVA, ARMÁDA
NÁBOŽENSTVÍ, JÍDLO, KLIMA A VODNÍ SVĚT
MICHAEL MOORE, CYKLISTIKA, GAMBLING, VESMÍR
FILM A MÉDIA
POČÍTAČE A VIDEOHRY

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace