Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Velký přehled nových dokumentů


ikona
KarelR
téma
Máte chuť na dobrý dokument? Pojďte si nějaký vybrat! 

pozn. redakce: Každý rok se objeví kupa zajímavých dokumentů, o kterých na MovieZone vůbec nestíháme psát. A žere nás to. Před pár dny se tohle téma opět řešilo ve filmové diskuzi, tentokrát ale šlo o výjimečně plodnou debatu, jelikož do ní Naigoto přispěl obsáhlým výběrem svých tipů. Byla by velká škoda, kdyby takový přehled zapadl. Takže jsem Naigota poprosil o jeho textové rozšíření a tady máte článkový výsledek.

Jak už jste určitě pochopili, nejde o žádné best of, ale pouze o výběr zajímavých kousků (cca z poslední dekády). Pokud tedy někdo zachytil lepší nové dokumenty, rozhodně se ozvěte v diskuzi!

TÉMATA:

FINANCE, POLITIKA A LIDSKÁ PRÁVA, ARMÁDA
NÁBOŽENSTVÍ, JÍDLO, KLIMA A VODNÍ SVĚT
MICHAEL MOORE, CYKLISTIKA, GAMBLING, VESMÍR
FILM A MÉDIA
POČÍTAČE A VIDEOHRY

Náboženství

 

Religulous (2008)
Svoboda náboženského vyznání je velmi snadno zneužitelné právo, které lidstvo jako celek brzdí od pokroku. Alespoň tak jej chápe komik Bill Maher, který cestuje po světě a nejjednodušší logikou se snaží poukazovat na nesmyslnost a nebezpečí náboženství.

Jesus Camp (2006)
Věřící rodiče posílají své děti do křesťanských kempů za účelem prohloubení jejich vztahu s Bohem. I takový zdánlivě neškodný záměr ale může s nesprávným přístupem nadělat v mysli dítěte více škody než užitku.

Jídlo

 

Food, Inc. (2008)
Pohled do zákulisí amerického průmyslu výroby a zpracování jídla. Naše denní nevyhnutelná potřeba zahnat hlad představuje průmysl masivních rozměrů, který je nezdravě kontrolován pouze několika největšími korporacemi.

Super Size Me (2004)
Rychlé občerstvení je považováno za hlavního viníka epidemie obezity, která sužuje řadu vyspělých zemí. Morgan Spurlock se rozhodne jeden měsíc stravovat výhradně v McDonald´s a zjistit, zda jsou tato obvinění oprávněná.

Tapped (2009)
Voda v "petkách" představuje kvůli svému plastovému balení obrovskou ekonomickou a především ekologickou katastrofu. Velká část takto prodané vody se nijak neliší od té kohoutkové, samotné lahve pak často obsahují toxické a karcinogenní materiály, které přímo ohrožují naše zdraví.

Earthlings (2005) a Meet Your Meat (2008)
Zvířata nám slouží jako zdroj potravy, ošacení, zábavy nebo pro potřebné laboratorní pokusy. Často je s nimi zacházeno jako s pouhým konzumním produktem bez jakékoliv empatie, tyto dokumenty jsou sledem právě záběrů bezcitného chování člověka k bezbranným zvířatům. Nic pro slabé nátury.

Klima a vodní svět

 

An Inconvenient Truth (2006) a 11th Hour (2007)

Globální oteplování už dávno není předzvěstí daleké budoucnosti. Následky změny klimatu způsobené neopatrným chováním člověka ke svému prostředí pociťují miliony lidí již teď. Al Gore a Leonardo DiCaprio nás vyzývají, abychom si sami přestali potápět jedinou loď, kterou máme k dispozici.

Home (2009) a Planet Ocean (2012)
Dechberoucí záběry ze všech světových kontinentů a z pod oceánu ukazují krásu Země a připomínají velmi křehkou rovnováhu všech živých organismů včetně nás, homo sapiens.

The Island President (2011)
Ostrovní stát Maledivy je nejníže položenou zemí na světě a se stoupající hladinou světových oceánů v důsledku globální změny klimatu čelí velmi reálné hrozbě doslovné ztráty půdy pod nohama. Nový prezident miniaturního státu Mohamed Nasheed se snaží přesvědčit největší ekonomiky světa o tom, že musí nutně zavést nová ekologická opatření.

The Cove (2009)
V japonské zátoce Taiji je každoročně zajato několik desítek tisíc delfínů. Naprostá většina skončí na pultech supermarketů v Japonsku, kde je delfíní maso přirozenou pochoutkou, přeživší jsou pak posláni do zábavních parků po celém světě. Dokument obsahuje dříve neviděné záběry ze skrytých kamer z nepřístupné zátoky.

Blackfish (2013)
Kosatka dravá stojí na vrcholu mořského potravního řetězce, proti lidskému chtíči je ale bezbranná. Nejslavnější kosatka na světě Tilikum prožila většinu svého života v zajetí jako zábavní atrakce ve vodní zoo SeaWorld, za třicet let fyzického a psychického týrání se ale nakonec vědomě rozhodla pomstít usmrcením tří lidí.

TÉMATA:

FINANCE, POLITIKA A LIDSKÁ PRÁVA, ARMÁDA
NÁBOŽENSTVÍ, JÍDLO, KLIMA A VODNÍ SVĚT
MICHAEL MOORE, CYKLISTIKA, GAMBLING, VESMÍR
FILM A MÉDIA
POČÍTAČE A VIDEOHRY

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace