) trilogií těžké, cejch "ten třetí vzadu" potkal druhé pokračování Aliena, originálních SW, BTTF i Terminatora a nepřekvapivě potkal i epilog Godfathera. V tomhle případě hodně nezaslouženě, protože to, jak si Coppola a Puzo ve filmu hrají s motivem církve jako jinou formou mafie (v rouše beránčím
), nekonečnou spirálou násilí a nostalgickým bilancováním trojku uceleným způsobem propojuje s jedničkou a dvojkou a dokonale reflektuje téma "kruh se uzavřel", což kulminuje v krásně symbolickém závěru se skonem hlavní postavy (nejprve psychicky po smrti dcery a posléze i fyzicky - v osamění a pod tíhou výčitek).Což mi připomíná, že byť mistr tvrdí, že Coda je ta pravá verze, tak v mém případě preferuju kino verzi (byť jsem velký fanoušek DC sestřihů), právě kvůli tomu závěru zrcadlícímu odchod Branda v jedničce. Škoda, že nevyšla původně obsazená Ryder (nic proti Coppola, jsem jeden z mála, kdo s jejím hereckým výkonem nemá žádný problém, ale přece jen Ryder v té době měla jednak patent na "nevinnost" a jednak byla v top herecké formě) a Coppola se nedohodl s Duvallem (když už neměl problém zaplatit Caanovi požadovaný balík za pár minutový štěk ve dvojce
), jeho postava mi ve filmu chyběla, jinak ale trojka stejně jako jednička a dvojka patří mezi "capo di tutti capi" na poli mafiánských filmů
.