Avatar: Oheň a popel: RecenzeGladiator15TIež ma mrzí to minimum nových vecí a tém. Dúfam teda že v tej 4 sa budeme fakt už venovať aj tej Zemi.
Momentálne si inak asi viac užívam novú hru, ktorá sa celkom podarila. Omnoho viac sa zameriava na fanatizmus na oboch stranách. Ash clan vykresľuje Eywu ako tyrana od ktorého je potrebné sa oslobodiť a na druhej strane sú na'vi ktorí fanaticky odmietajú používať čokoľvek ľudské na boj s RDA a potom aj robia dosť nepekné rozhodnutia.
Cameron to len u Neytiri trošku načrtol ale nakoniec si tie šipy od Jakea predsa len zobrala.
Diskuze k článku Hanebný pancharti: Recenze
příspěvky 47842341 - 47842360
Napsat příspěvek
- 1
- 2
- .
- 6
- 7
- .
- 2392115
- 2392116
- 2392117
- 2392118
váš komentář
Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
TOP Diskuze
98Odyssea: Trailer 53Nejlepší filmy roku 2025 35Kina příští zimu čeká Dunesday... možná 111Avatar: Oheň a popel: Recenze 24Avengers: Doomsday: Teaser 19Cameron chystá nového Terminátora. Bez Arnolda 18Madden: Teaser 14MovieZone vám přeje veselé Vánoce 12Hračky Labubu čeká filmové dobrodružství 12Avengers: Doomsday: Kinoripy teaserů s Thorem a X-Meny
Komentáře
- Avatar: Oheň a popel: RecenzeRingManFilm jsem viděl až teď, tak reaguju zpětně, ale tohle mě jako diváka vyloženě iritovalo a uráželo.
Jinak film hodnotím jako většina tady. Vizuálně super, ale ultra dlouhý. Pořád jsem se díval na hodinky a ze začátku jsem se hrozil, že ještě nejsme za první hodinou, natož v půlce. Opakování motivů a situací ze dvojky mě štvalo (první lov velryb jsem si říkal, jestli nemám deja vu a není to kopírka 1:1). Udělat ze 2 a 3 jeden megadlouhej film by možná nebylo na škodu. Ale i když se to točí v kruhu, tak se to emocionálně v některých momentech pořád trefuje a zároveň to postavy nějak zajímavě rozvíjí. Zároveň to začne být lehce temnější a ujetější (taky jste u popelavých viděli trochu Mad Maxe?). Jen je problém, že k tomu bylo potřeba 9 hodin materiálu. Dávám 4/5 a na čtyřku se těším, protože věřím Jimově vizi, ve které pak na konci všechny dílky do sebe perfektně zapadnou. - Avatar: Oheň a popel: RecenzePoluxStejně jako v případě dvojky jsem si po výletu (přes celou republiku
) do IMAXu dal druhou projekci v HFR. Od dvojky jsem nic ve vyšší snímkové frekvenci neviděl (protože pokud se nepletu, tak ani nebylo co) a současně dvojka byla moje první zkušenost s HFR, takže zvědavost, zda se na opakovaný pokus dostaví spokojenost, byla veliká. A výsledný dojem je ... nepřekvapivě stejný jako minule, tj. nepříliš přesvědčivý. Takže do čtyřky si od HFR dám s radostí zase pauzu
.
Na jednu stranu scény v HFR působí (logicky) mnohem plynulejším a ostřejším dojmem, což všeobecnou technickou nadřazenost filmu oproti zbylé blockbusterové konkurenci posouvá zase o kousek dál. Na druhou stranu prezentace v HFR zvýrazňuje vtíravý dojem "papundeklovosti" vybraných scén, respektive videohry/televizní inscenace, což celkovou umělost filmu (danou konceptem kompletně digitálních postav v kompletně digitálním prostředí) ještě umocňuje.
Kdyby film běžel ve vyšších fps celou dobu, tak by sice tenhle nepříjemný soap opera efekt nepominul, ale nebyl by tak rušivý. Stejně jako u videoher (pokud nejde o skutečně nízké fps) větší problém spočívá ve velkých propadech fps než v samotné hodnotě snímkové frekvence a zdejší přepínání mezi SFR a HFR v akčních scénách se tomu dost podobá. Zatímco přechody mezi běžným širokoúhlým obrazem a IMAX formátem u jiných filmů jsem častokrát zaznamenal až zpětně při vydání na videu, tady mě skoky do HFR praštily do očí kdykoliv k nim došlo. Tahle filmová atrakce to podle mě nikdy nedotáhne dál než na pozici experimentu/kuriozity (na čemž se od dob Hobita doteď nic nezměnilo) a je úplně jedno, jak se ten problém "přílišné dokonalosti" budou snažit vyřešit (Cinematic HFR, TrueCut Motion, atd.).
Stran samotného filmu veskrze pozitivní (po stránce obsahu) až nadšené (po stránce řemeslného zpracování) dojmy nadále přetrvávají. Technickou precizností Cameron po kdovíkolikáté ukazuje celému Hollywoodu záda, respektive je před zbytkem blockbusterové štafety (čest všem osamoceným výjimkám jako je Nolan nebo Villeneuve) tak daleko, že pomalu mizí za horizontem
. Podobně obří rozpočty už pár blockbusterů mělo, ale jen tady to jde poznat z každé scény.
O to je větší škoda, že Cameronem zvolený narativ se omezuje jen na modrou variaci na Matrix Reloaded, tj. dvoudílný sidequest s naháněním nějakého MacGuffina a soustředění příběhové linky okolo znovuoživeného záporáka z jedničky, navzdory tomu, jak obrovský potenciál celý tenhle fikční svět má stran možností kam se vydat a co ukázat. Když pominu přenesení děje do vesmíru nebo na další měsíce/planety (ideálně Zemi) a ten souboj v nulové gravitaci, o kterém mistr mluvil, tak třeba honička/bitka na úpatí vybuchujícího vulkánu ve stylu Mustafaru by byla super, stejně tak průzkum hlubin po vzoru Abyss nebo nějaký destruktivní projev Eywy (tsunami, blizard, twister). Nic proti rodinnémuSkywalkerSully Saga konceptu, ale cesta k Matrixu Revolutions (tj. epickému klimaxu) mohla proběhnout přece jen nápaditěji. - Avatar: Oheň a popel: RecenzeHALCo je na potenciálním oživení Quaritche tak zajímavého? Ano, lidi ho oživit tímto způsobem znovu mohou, ale no a co? To není jako by Quaritch byl to jediné co Pandoru ohrožuje a bylo potřeba ho trvale "vyřešit", ten konflikt je s lidstvem, které se bude vracet znovu a znovu ať udělají cokoli (nejspíš), mohou poslat klidně jiného plukovníka, zelených mozků je všude kolem dost. Quaritch je jen současný zástupce který představuje hrozbu akutní, tak ji akutně řeší.
A i to lehce pochybnou když si našel místní buchtu, má domestikovaného syna a sám tak s tím koketuje - jeho charakterový oblouk není jen o tom kdy zhebne ale spíš kdy se konečně zlomí a přejde na druhou stranu.
Zaujímavější je otázka jak důležitá je Ambra když se mohou lidé uploadovat jako on - ale podle všeho to mohou jen do Avatarů kteří k tomu jsou biologicky uzpůsobení, ne do normálních lidských těl, takže to pro lidi na Zemi neřeší nic (i když Spiderovi roste interface, což ho dělá ještě důležitějším než to že může dýchat) - Avatar: Oheň a popel: RecenzekfkKdyž můžeš oživit charakter XY za cenu X, tak to znamená, že smrt v tvém světě není definitivní. A pokud smrt tvém světě není definitivní, tak charakter XY, který je stěžejním aspektem konfliktu s charakterem YZ, nikdy nemůže ukončit svůj charakterový oblouk, jelikož pro charakter XY není smrt definitivní. Tady jsem ti nakreslil schéma.
Ty mi teď můžeš říct: "Kámo, ale Quaritch projde změnou a bude na straně Eywy."
No, to se může stát (a asi se tak i stane), ale to pořád nemění nic na tom, že můžeme dostat Quaritche č. 3, který tou změnou neprošel. - Avatar: Oheň a popel: Recenzekfk"Nie nemôže. Treba dávať pri filme lepší pozor. Telo Avatara rastie .."
Prosim tě, neblbni. Je jedno, jestli je to 12, nebo 30 let. Quaritch je prostě asset RDA a ta si ho může kdykoliv oživit. Tam jde o princip. Pokud necháváš ožívat charaktery, jak se ti zlíbí, tak tím devalvuješ příběhovou hodnotu, kterou vytvořily a nechaly za sebou. Je to jako kdyby natočil Tenkrát na Západě 2 a přivedl zpět k životu pomocí voodoo.
A pokud budu používat logiku v tvém světě Avatara, tak RDA v žádném případě nenechá ležet asset v podobě sekuriťáka, který zná terén a jazyk. A který má neskutečně mnoho zkušeností. RDA do něj už nainvestovala tolik peněz a času, že až/pokud ho Jake zabije, tak si ho prostě oživí znovu.
Tu Amritu (ambra - měl jsem v hlavě ty velryby) a Unobtanium jsme tu spolu už řešili.
Já vytýkám dramaturgické ne/kvality Avatara 2. To je jedno, jestli je to Ambra, nebo kokeš. Důvod, proč lidé přišli na Pandoru, je vytěžit Unobtanium. Nebylo nutné přicházet s Amritou. Jenže ... Jim, nebo někdo ve writers roomu přišel s Tulkuny, abychom si poplakali, protože plejtváci atd. No a Tulkuni si budou těžko syslit někde pod vodou Unobtanium, tak máme prostě Amritu. Jenže stejně jako u Lucase, když dělal SW I až III, nikdo Camerona nevyzval a neřekl, že je to kravina, když je lidstvo na tak vyspělé úrovni, že je schopno ukládat mysl do jiného organismu.
A ty mi řekneš: "Ale to není to samý jako zůstat ve svém těle." No, jenže lidi si vylepšují těla stále - změnšují, zvětšují, zkracují své části těl. Představ si, že si můžeš naklonovat vlastní tělo. Zdravější, silnější, lepší a narvat do něj své vzpomínky. Amrtia zastavuje stárnutí, ale neomlazuje. Věř mi, že by po takové možnosti spoustu lidí skočilo. Amrita je pouze prostředek k zasazení motivu lovení velryb. Ale tím klonováním se Cameron střelil do vlastní nohy.
"Ale to už pak nejsi ty, když si stáhneš vzpomínky do jiného těla."
No, chlapče. Hybrid Quaritch nám v průběhu několika hodin dokazuje, že je to pořád jen Quaritch.
Nebránila sa celá Pandora. Bránila sa len miestna fauna. Asi ťažko by tam stihli včas doletieť ikrani z opačnej strany mesiaca že?
Proboha, vždyť Grace v jedničce říkala, že jsou ty kořeny propojené. A Eywa je jednotná entita. Je to Gaia. Eywa ví o konfliktu, ergo celá Pandora (v metafyzickém smyslu) reagovala. Ty to bereš doslovně. Je jasný, že nepřiběhl nějakej panter z druhý strany planety. Ale Eywa reagovala.
© copyright 2000 - 2025.
Všechna práva vyhrazena.
Všechna práva vyhrazena.
Kontakty: Technická podpora | Redakce