Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Tržební postřehy z letní sezóny 2016


ikona
TedGeorge
Epické shrnutí pro milovníky financí! 

Pojďme se na chvíli bavit o tržbách. Máme tu konec srpna a to znamená jediné: Končí letní sezóna v kinech a zhruba měsíc bude v multiplexech klid. Tržební mír rozčísne až na konci září sedmička Statečných a my tak máme prostor na bilancování a pokec o tržbách. Jistě, možná by tomuto článku více slušelo vydání až na začátku ledna 2017, ale proč čekat tak dlouho? Moje fascinace číslem 11 znovu úřaduje a budeme tak klábosit o necelém tuctu kasovních trendů a zajímavostí, které prozatím rok 2016 v kinosálech přinesl. Zbavím se tu jednoho z mých zlozvyků a úvod odbydu v jednom odstavci. Ke čtení si otevřete nějaké dobré bíle víno a do pošty mi napište, jaké bylo. Sám totiž bíle nepiju. Jdeme na to.

6. Čína tržbami skoro až děsí

Během posledních dvou let vyšlo na MovieZone hned několik článků, které rozebíraly tržební „problém“ jménem Čína. Psal o tom dokonce i jinak „tematicky línýKarelR. Už na jaře jsme mohli sledovat, jak celosvětovým tržbám chvíli vládnul čínský film The Mermaid. Jak by také ne, když si v zemi plné rýže, dlouhých zdí a smogu přišel na neuvěřitelných 527 milionů dolarů. Následoval ho Monster Hunt, který si v té stejné zemi přišel na 381 milionů čistého. V jednu chvíli tak byly v TOP 5 nejvýdělečnějších filmů roku hned dva zástupci z Lidové republiky. To vše bez toho, aby se nějak výrazněji otřeli o americká kina.

Pak tu samozřejmě máme kauzu Warcraft. Fanoušci herního on-line žroutu času dokázali měsíce a roky před premiérou dělat na internetu takové haló, že mnozí čtenáři očekávali miliardový hit. Nemluvě o tom, že svými dotazy málem dohnali redaktora MovieZone Mr.Hlada do Bohnic. Miliardový úspěch samozřejmě nepřišel. V Americe film otevřel za vyloženě trapných 24 mega (ty navíc snímek nezvládnul ani zdvojnásobit) a na první pohled jsme před sebou měli učebnicový propadák. Jenomže ta Čína. Studio Universal vlezlo do chomoutu s čínskou distribuční společností Wanda.

Chytře to udělali. Díky tomu spojení si fantasy flák v miliardové zemi došel pro 220 mega a celosvětově z toho bylo 433 melounů. Je to méně, než jsem čekal, ale rozhodně z toho při rozpočtu 160 milionů není propadák. Otázkou je, jestli pokračování vůbec půjde do amerických kin a herci kvůli pokračování už nechodí na intenzivní kurzy Mandarínštiny. Odhaduje se, že příští rok Čína překoná celkové roční tržby filmů v Americe (tedy jedenáct miliard dolarů) a dávám tři roky tomu, že je zdvojnásobí. Bojíte se, nebo vás to nechává chladné? Vyjádřete se v diskuzi.


5. Horory vydělávají nádherné peníze

Za vším hledejte Wana. Právě tento hororový režisér si minulý rok režisérsky odskočil k všeobecně milované a hloupé značce Rychle a zběsile, jenom aby se letos vrátil ke svým žánrovým kořenům a naservíroval nám výborné pokračování svého fláku V zajetí démonů. Diváci na to slyšeli a do pokladen přinesli více než 300 milionů dolarů, což je na horor za 40 milionů babek vskutku fantastické číslo. Ale to není všechno. Wan se jako producent zároveň podepsal pod (znovu warnerovský) chválený horor Zhasni a zemřeš. S rozpočtem 5 milionů brutto (jestli je to netto, tak to určitě nepiště do diskuze) si žánrovka došla pro více než 100 miliónů dolarů celosvětově.

Pak tu máme atmosférický kousek Čarodějnice čím dál tím úspěšnějšího studia A24. Jen tak mezi námi, Čarodějnice se prvních záchvěvů hypeu dočkala už minulý rok na festivalu v Karlových Varech. To je všechno? Kdepak. Do kin se řítí chválený horůrek Smrt ve tmě se slepým Stephenem Langem a všechno naznačuje, že nás čeká další hit. Málem jsem zapomněl na Ulici Cloverfield 10, které dal imf na jaře nadšenou devítku. A to pořád není všechno.

Blake Lively si zaplavala v levném žraločím hororu Mělčiny a útočí na 100 milionů celosvětově. Výčet by nebyl kompletní bez úspěšného nerváku The Boy s kočkou Lauren Cohan a Lesu sebevrahů s ještě víc sexy Natalií Dormer. Horory v kinech mi prostě dělají radost. Pořád sice platí, že ty nejzajímavější kousky diváci objeví mimo kinodistribuci, ale situace se lepší a horory si v kinech diváky nacházejí. Že jsem zapomněl na poslední Očistu? Já muzikant, to schválně, tu značku nemám vůbec rád.


4. Česká odbočka

Stává se už dobrým zvykem, že do svých TOP jedenáctek zařazuji bod, který by tam vlastně ani být neměl. Tento článek nebude výjimkou. Znovu budu testovat, kolik čtenářů čte můj proud slov opravdu celý a znovu si potvrdím, že boss MovieZone Cival moje články nečte a tím pádem to vydání nezatrhne. Není žádným tajemstvím, že se změnil jeden nepodstatný zákon a Hollywood zase a znovu dostává od české vlády slušné množství peněz za natáčení v naší kotlině. Možná jste fiskálně zodpovědní konzervativci a toto zvýhodnění vás rozčiluje. Možná ale fiskálně zodpovědní konzervativci nejste a bude vás zajímat, že oproti roku 2009 u nás vzrostl objem zahraničních filmařských investic hned 5x a v roce 2016 bude v Česku zahraničními štáby proinvestováno minimálně pět miliard korun.

Naše země je pro zahraniční filmaře neskutečně lákavá (šikovné české ručičky z Barrandova rulují) a právě nové pobídky posichrovaly, že k nám směřuje opravdu velké množství zahraničních filmařů. Rozhodně to není jenom Hollywood. Britové tu za seriál Britannia s Kelly Reilly nechají více než 720 milionů korun. Před měsícem a půl jednali ve Varech zástupci studia Universal. Veřejným tajemstvím je, že se co nevidět budou po Praze procházet Al Pacino a Robert De Niro. To je ale jenom špička ledovce a já na tomhle místě musím být sakra opatrný. Dost lidí tím možná naštvu a mrzí mě to. Vážně nemohu být v následujícím odstavci konkrétnější.

V režimu utajení se poslední dny a týdny po Praze potuluje nejeden velký hollywoodský štáb točící filmy, které budete chtít vidět v kinech. Včetně opravdu velkých hereckých hvězd, které bulvár ještě nevypátral. Za sebe můžu říct následující: Je to pár měsíců, co jsem si zahrál (malou roličku) ve filmu, který si odnesl jednu z hlavních cen na festivalu Cannes a svoje herecké umění jsem praktikoval po boku Kristen Stewart (je fajn). Jelikož je štáb už dlouho pryč, tak mi to snad projde. Pokud ne, tak vás budu činit osobně zodpovědnými.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace