Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Tržební postřehy z letní sezóny 2016


ikona
TedGeorge
Epické shrnutí pro milovníky financí! 

Pojďme se na chvíli bavit o tržbách. Máme tu konec srpna a to znamená jediné: Končí letní sezóna v kinech a zhruba měsíc bude v multiplexech klid. Tržební mír rozčísne až na konci září sedmička Statečných a my tak máme prostor na bilancování a pokec o tržbách. Jistě, možná by tomuto článku více slušelo vydání až na začátku ledna 2017, ale proč čekat tak dlouho? Moje fascinace číslem 11 znovu úřaduje a budeme tak klábosit o necelém tuctu kasovních trendů a zajímavostí, které prozatím rok 2016 v kinosálech přinesl. Zbavím se tu jednoho z mých zlozvyků a úvod odbydu v jednom odstavci. Ke čtení si otevřete nějaké dobré bíle víno a do pošty mi napište, jaké bylo. Sám totiž bíle nepiju. Jdeme na to.

9. Pixar už nevládne animákům?

Líbil se vám Zootropolis? Mně docela jo, ale v kině jsem na něm na rozdíl od půlky civilizovaného (a do kina chodícího) světa nebyl. Což o to, Disney uměl animáky vždycky. Ale co se tržeb týká, pokusy jako Princezna a žabák nebo Na vlásku vždy zůstávaly ve stínu Pixarovek. Až do roku 2013, kdy šlo do kin Ledové království. To je ten film, který stvořil nejotravnější písničku posledních popových let a v Japonsku vydělal 249 milionů dolarů. U Myšáka rychle pochopili, že Pixaři a Marvel nebudou jediné zlato, co se třpytí, a nechali animátory namalovat Zootropolis. V následujícím odstavci vám řeknu, co bylo hlavní příčinou toho miliardového úspěchu.

Ten první trailer ne-trailer. Jistě si na něj vzpomínáte. Fakticky celý sestával z toho, že králík-žena Judy a lišák-muž Nick šli na úřad zjistit informaci o poznávací značce podezřelého vozidla. Na úřadě pracovali lenochodi a diváci sledující upoutávku se smáli. Asi pochopili ty jemné nuance a někdy navštívili magistrát Prahy 1. Ale to jsem odbočil. Miliardu nečekal ani největší optimista a přesto přišla. Někdo namítne, že roztomilá kreslená zvířátka byla vždy sázkou na jistotu, ale já musím nesouhlasit. Ano, tohle prostě nemohlo propadnout, ale když si uvědomíte, že se jedná o originální film startující první týden v březnu, tak budete jistě souhlasit s jedním kudosem, který posílám poštou na ústředí Disneyho.

To samozřejmě není všechno. Pár týdnů poté si jeden z mála úspěchů připsalo studio Sony díky mobily proslavenými Angry Birds a před měsícem to celé posichroval Tajný život mazlíčků. Ten má v tuto chvíli na kontě 674 milionů dolarů a díky premiérám ve zbytku světa půjde pohodlně za 800 milionů dolarů. Pixaři sice poslali do kin super-výdělečnou Dory, ale mohou pouze slintat nad miliardou Zootropolisu a 3x menším rozpočtem Mazlíčků. Kdyby nepropadla ta Doba ledová, tak nemůžete říct na bod číslo 9 tohoto článku ani ň.

 

8. Warneři to myslí s DC univerzem vážně

Warneři zaspali. Budovat svoje vlastní komiksové univerzum chce čas, peníze a diváky. Studio má peníze a snad i dostatečné množství diváků. Jenom toho času se jim zrovna nedostává. Zatímco Marvel opečovává svoje komiksové pecky už od prvního Iron Mana z roku 2008, DC komiksy v péči filmové divize Warnerů se dočkaly svého oficiálního začátku vlastně až před třemi lety s Mužem z oceli. Nolanova trilogie je naštěstí uzavřená a ten pravý začátek dalšího komiksového propletence má na svědomí Zack Snyder. Bohužel, chtělo by se říct. Zatímco konkurence pod křídly Disneyho dokáže překvapit režisérskou volbou a člověk se alespoň na některé filmy z jejich stáje těší (Doctor Strange, Spider-Man s konečně sexy tetičkou May, další Strážci Galaxie...), u DC je to všechno snad až příliš nalinkované podle snyderovského mustru. A uspěchané, ale to už sem říkal a delším hejtem vás nebudu trápit. Pojďme raději k penězům.

Tady už je to veselejší. Plno lidí vám sice řekne, že jsou skoro 900 milionové tržby prologu k Justice League zklamáním, ale není to tak. Miliarda sice padnout mohla a asi i měla, ale slušné množství diváků si do kina cestu prostě našlo. Během těch tří hodin se sice mohli nudit, ale naučili se tam, že je Ben Affleck dobrý Batman, Gal Gadot je sexy Wonder Woman a všechno to bude mít velké pokračování s dalšími legendárními postavičkami známými z komiksových sešitů.

Dá se říct, že tohle byl hlavní účel Batmana vs. Supermana. Načrtnout to, o co se Marvel snažil 8 let, v jednom filmu. Slíbil jsem, že už nebudu nadávat. Proto se zaťatými zuby říkám, že mi to z fiskálního pohledu na věc dává smysl a Warnerům vlastně nic jiného nezbývá. Suicide Squad v tomto odstavci vynechme. Na ten film diváci rozhodně nechodili kvůli šest měsíců starému Batmanovi. To pravé rozhřešení tedy nabídne studiu až první Justice League.

 

7. Marvel nicméně vládne

Leckdo očekával, že bude Občanská válka atakovat 207milionový otvírák prvních Avengers, ale na takové zázračné číslo Steve Rogers zápolící s Tony Starkem prostě nedosáhl. Nevadí. Amerika otevřela za nádherných 179 mega a i díky tomu má třetí Kapitán na kontě už více než 1,15 miliardy dolarů celosvětově. Diváci se dočkali přesně toho, co chtěli na (kdysi stříbrném) plátně vidět. Souboje titánů. Tyhle polobohy znali už z předchozích sólovek a čísla jasně naznačují, že se jim po nich stýskalo. Jako osobu zodpovědnou by polovina z vás jistě označila Roberta Downeyho Jr. Z části máte pravdu, ale ten hlavní kredit musíme připsat panu Výkonnému. Kevin Feige je šéfem Marvelu a díky tomu legendárnímu (a Warnery nyní napodobovanému) „rozfázovaní“ slaví neskutečně úspěchy.

Fáze jedna je za námi, fáze dva taky, fázi tři úspěšně načala Občanská válka. Fáze čtyři a pět už jsou jistě také pečlivě naplánované. Můžete vzít jed na to, že na fázi šest půjdete už s vlastními, školou povinnými, potomky. Aniž bych to myslel jakkoliv pejorativně, tak napíšu, že Marvel si suše osmým rokem pečlivě vychovává svoje dostatečně solventní stádo, které mu každý rok zajišťuje neskutečný přísun peněz. Štve mě to, ale jsem také členem stáda a za všechny se modlím, že nás v kině (už za nějaké dva měsíce) zbourá Doctor Strange jenom obrazně. Doufám, že chápete, jak to myslím.

Tady snad ještě doplní odstavec KarelR, aby měl každý bod 3 odstavce:

Ted byl samozřejmě vyčerpávající jako vždycky, ale aby mu seděla matika, pojďme si připomenout ještě jeden marvelácký triumf - další reboot Spider-Mana. V Sony tuhle postavu dvakrát zadupali do země, a po Amazing Spider-Manovi 2 přišli s prosíkem, aby s ní vydělával peníze Marvel. Výsledek? Ve třetím Kapitánovi se představil nový Peter Parker, o kterém (na rozdíl od Andrewa Garfielda) snad nikdo neřekl křivé slovo. Marvel tedy "jen tak mimochodem" zařídil obrození svého nejslavnějšího superhrdiny a příští rok by z toho mohly být velké sólové žně. Co je na tom nejzásadnější? Samotný princip. Komiksáci ukázali, že umí rychle a efektivně spravit něco, co jiní rozbili (ehm, říkal tu někdo Punisher?). Foxové tak určitě zpozorněli, a ačkoliv je blízký crossover s mutanty popírán, za 10-20 let by klidně mohl přijít. Stačí, aby zklamala čtyřka nebo pětka Deadpoola, samotným X-Menům už pomalu dochází pára. No a Fantastickou čtyřku snad ani rozvádět nemusím, že? Ta se nejspíš vrátí domů jako první...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace