Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Velký přehled nových dokumentů


ikona
KarelR
téma
Máte chuť na dobrý dokument? Pojďte si nějaký vybrat! 

pozn. redakce: Každý rok se objeví kupa zajímavých dokumentů, o kterých na MovieZone vůbec nestíháme psát. A žere nás to. Před pár dny se tohle téma opět řešilo ve filmové diskuzi, tentokrát ale šlo o výjimečně plodnou debatu, jelikož do ní Naigoto přispěl obsáhlým výběrem svých tipů. Byla by velká škoda, kdyby takový přehled zapadl. Takže jsem Naigota poprosil o jeho textové rozšíření a tady máte článkový výsledek.

Jak už jste určitě pochopili, nejde o žádné best of, ale pouze o výběr zajímavých kousků (cca z poslední dekády). Pokud tedy někdo zachytil lepší nové dokumenty, rozhodně se ozvěte v diskuzi!

TÉMATA:

FINANCE, POLITIKA A LIDSKÁ PRÁVA, ARMÁDA
NÁBOŽENSTVÍ, JÍDLO, KLIMA A VODNÍ SVĚT
MICHAEL MOORE, CYKLISTIKA, GAMBLING, VESMÍR
FILM A MÉDIA
POČÍTAČE A VIDEOHRY

Finance

 

Enron: The Smartest Guys in the Room (2005)
Enron byl jednou z největších a nejperspektivnějších korporací na světě, na přelomu milénia se však na svém vrcholu finančně zhroutil. Důkaz toho, jak rychle se může pár malých lží jednoho člověka přeměnit v nezastavitelnou lavinu, kterou se sice zprvu podaří utajit ve změti složitých ekonomických transakcí, nakonec ale bublina vždy splaskne.

Consuming Kids: The Commercialization of Childhood (2008)
Děti, které ještě nejsou dostatečně dospělé na to, aby chápaly koncept reklamy, jsou velmi lukrativní kategorií zákazníků. Marketingová oddělení si moc dobře uvědomují, že je dětská smysl snadným terčem sugesce a lehce dokáže ovládat peněženku svých rodičů, a plně toho využívají.

The Yes Men Fix the World (2009)
Dva aktivisté se vydávají za různé vlivné osobnosti s cílem upozornit na aktuální problémy po celém světě. Jejich vtípky neustále posouvají laťku v nesmyslnosti a uvěřitelnosti, přesto jsou až překvapivě často přijaty s plnou vážností.

Inside Job (2010)
Ekonomická krize z konce minulé dekády byla jednou z nejhorších finančních katastrof v moderní historii. Co a kdo ji způsobil, mohlo se jí zabránit a bude se někdy opakovat? Na všechny tyhle otázky dostanete v tomto dokumentu odpověď.

Politika a lidská práva

 

We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks (2013)
Bradley Manning jako tehdejší voják v americké armádě vypustil do světa prostřednictvím Wikileaks největší počet utajovaných vojenských a diplomatických dokumentů v historii. Vysloužil si tím 35 let ve vězení a spoluzakladatel Wikileaks Julian Assange je nucen se již tři roky skrývat na ekvádorské ambasádě.

Citizenfour (2014)
Detailní pohled na Edwarda Snowdena a jeho odhalení špehovacích praktik americké agentury NSA.

Last Party 2000 (2001)
Prezidentské volby v USA z roku 2000 patřili k těm nejkontroverznějším vůbec. George W. Bush jako syn bývalého prezidenta využil všech svých politických výhod a služeb spřátelených korporací, díky nimž se s nejtěsnějším rozdílem stal novým americkým prezidentem.

Hot Coffee (2011)
Žena si do klína vylila horkou kávu, kterou zakoupila v McDonald´s, a utrpěla popáleniny třetího stupně. Následně daný řetězec rychlého občerstvení zažalovala a nakonec dostala odškodné v řádu milionů dolarů. Měl by mít každý právo zažalovat kohokoliv kvůli čemukoliv?

Armáda

 

Invisible War (2012)
Ženy jsou v armádě oproti svým mužským kolegům v menšině a nepřekvapivě se stávají častým terčem sexuálního obtěžování. Místo nápravy v podobě zavedení nových regulí, který by zohlednily rostoucí počet žen v tradičně mužském povolání a otevřely diskuzi, je naprostá většina případů znásilnění v americké armádě zametena pod koberec.

TÉMATA:

FINANCE, POLITIKA A LIDSKÁ PRÁVA, ARMÁDA
NÁBOŽENSTVÍ, JÍDLO, KLIMA A VODNÍ SVĚT
MICHAEL MOORE, CYKLISTIKA, GAMBLING, VESMÍR
FILM A MÉDIA
POČÍTAČE A VIDEOHRY

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace