Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku VIDEO: Prolog ke třetímu Jurskému světu

příspěvky 1 - 20 Napsat příspěvek
reaguje na: Polux
To je dobře vysvětleno. Ok díky
809901
To je dobře vysvětleno. Ok díky
809774
2 0
reagovat
Asi mě prostě mrzí, že se nedělá více originálních drahých filmů a raději se ždíme to, co už známe. Ale to je obšírnější téma. 

Taky jsem si díky novým filmům uvědomil, že se mi na původním JP líbila ta úcta k přírodě. Takže v tomto případě mi nové filmy vlastně zlepšují pohled na ten původní.
809824
Asi mě prostě mrzí, že se nedělá více originálních drahých filmů a raději se ždíme to, co už známe. Ale to je obšírnější téma.  Taky jsem si díky novým filmům uvědomil, že se mi na původním JP líbila ta úcta k přírodě. Takže v tomto případě mi nové filmy vlastně zlepšují pohled na ten původní.
2 0
reagovat
Zrovna nedávno jsem četl rozhovor s Jackem Hornerem (paleontolog, který Spielbergovi dělal odborného konzultanta) z té doby a zmiňoval v něm, že bylo pár věci, které vysloveně šly proti současnému (tj. tehdejšímu) poznání, ale dostaly přednost pro lepší dramatický efekt (plivání jednoho z dinosaurů (tuším na Nedryho?); útok Rexů poté, co se dostali zpět k mláděti; aktivní lov kořisti ze strany Rexe*; zbarvení zvířat si filmaři vymysleli kompletně, atd,). Na druhou stranu bylo pár věcí, které považoval za podstatnější a které dokázal prosadit (život ve stádech, relativně vysoká inteligence, starání se o potomky, atd.). 

Absence peří z dnešního pohledu samozřejmě bije do očí, ale ono i ten zbytek by s poznáním současné vědy dnes vypadal o dost jinak (zbarvení, chování, získávání potravy, vzájemná komunikace atd.). A pak je tady pochopitelně i ta Crichtonova berlička s náhradou chybějící části DNA současnými ptáky, plazy a obojživelníky (takže všichni dinosauři v celé sérii jsou mutanti a nikoliv "reální" dinosauři). Jsem si jistý, že za dalších 20 let by to opět vypadalo o něco jinak než dnes (natož před 20 lety) a já s tím nemám problém. Je to film a (skvělá) zábava, nikoliv dokument nebo audiovizuální studie.  

*V té době, tj. polovina 90s, panovalo přesvědčení, že Rex byl pravděpodobně mrchožrout a když už aktivní lovec, tak jen slabých/zraněných kusů. 
809814
Zrovna nedávno jsem četl rozhovor s Jackem Hornerem (paleontolog, který Spielbergovi dělal odborného konzultanta) z té doby a zmiňoval v něm, že bylo pár věci, které vysloveně šly proti současnému (tj. tehdejšímu) poznání, ale dostaly přednost pro lepší dramatický efekt (plivání jednoho z dinosaurů (tuším na Nedryho?); útok Rexů poté, co se dostali zpět k mláděti; aktivní lov kořisti ze strany Rexe*; zbarvení zvířat si filmaři vymysleli kompletně, atd,). Na druhou stranu bylo pár věcí, které považoval za podstatnější a které dokázal prosadit (život ve stádech, relativně vysoká inteligence, starání se o potomky, atd.).  Absence peří z dnešního pohledu samozřejmě bije do očí, ale ono i ten zbytek by s poznáním současné vědy dnes vypadal o dost jinak (zbarvení, chování, získávání potravy, vzájemná komunikace atd.). A pak je tady pochopitelně i ta Crichtonova berlička s náhradou chybějící části DNA současnými ptáky, plazy a obojživelníky (takže všichni dinosauři v celé sérii jsou mutanti a nikoliv "reální" dinosauři). Jsem si jistý, že za dalších 20 let by to opět vypadalo o něco jinak než dnes (natož před 20 lety) a já s tím nemám problém. Je to film a (skvělá) zábava, nikoliv dokument nebo audiovizuální studie.   *V té době, tj. polovina 90s, panovalo přesvědčení, že Rex byl pravděpodobně mrchožrout a když už aktivní lovec, tak jen slabých/zraněných kusů. 
5 0
reagovat
reaguje na: ProcNe
Chapu te ale to by chtelo jiny film :) Uz v puvodnim JP filmu si to "ohybali" jak chteli. Od velikosti, po rychlost atd. Napriklad velociraptor nedosahoval v realu ani polovicni velikosti . Je to spise utah raptor. T-rex by tezko dobehl auto. Dilophosaurus neplival jed a nema zadny limec jako agama...  Chudak spinosaurus z 2 JP to je dneska uz uplne jiny zivocich :D Je to proste umelecka mainstream predstava znovu geneticky ozivenych tvoru (doplneno DNA za zab). Ne dokument! Takhle to drzi alespon nejakou navaznost v ramci serie. Ja s tim zit dokazu.
809808
Chapu te ale to by chtelo jiny film *:)* Uz v puvodnim JP filmu si to "ohybali" jak chteli. Od velikosti, po rychlost atd. Napriklad velociraptor nedosahoval v realu ani polovicni velikosti . Je to spise utah raptor. T-rex by tezko dobehl auto. Dilophosaurus neplival jed a nema zadny limec jako agama...  Chudak spinosaurus z 2 JP to je dneska uz uplne jiny zivocich *:D* Je to proste umelecka mainstream predstava znovu geneticky ozivenych tvoru (doplneno DNA za zab). Ne dokument! Takhle to drzi alespon nejakou navaznost v ramci serie. Ja s tim zit dokazu.
809794
4 0
reagovat
reaguje na: ProcNe
Tak jako v tom Jurském univerzu to jde vždycky zdůvodnit tou manipulací s DNA (jasně, výmluva, ale ukotvená prvním filmem, takže to není nějaký zběsilý retcon).

To mě třeba vadí, když se v nějakém filmu objeví žába a bez ohledu na druh, bez ohledu na to, jestli to je akční film nebo pohádka, bez ohledu na zemi, ve které se příběh filmu odehrává, zvukaři furt používají provařený skřehotavý zvuk jednoho druhu žáby, asi to mají jako "povinnost" coby obdobu Wilhelm scream. Nebo očekávají, že divák bude čekat přesně tohle zakvákání? Nevím. Nebo třeba užovky a škrtiči vydávaní za jedovaté hady a podobně. Chápu ale, že s tím asi mají problém jen podobně postižení jedinci a lidi, co jsou spíše na morčata a koně to asi tak nevnímají. :))
809806
Tak jako v tom Jurském univerzu to jde vždycky zdůvodnit tou manipulací s DNA (jasně, výmluva, ale ukotvená prvním filmem, takže to není nějaký zběsilý retcon). To mě třeba vadí, když se v nějakém filmu objeví žába a bez ohledu na druh, bez ohledu na to, jestli to je akční film nebo pohádka, bez ohledu na zemi, ve které se příběh filmu odehrává, zvukaři furt používají provařený skřehotavý zvuk jednoho druhu žáby, asi to mají jako "povinnost" coby obdobu Wilhelm scream. Nebo očekávají, že divák bude čekat přesně tohle zakvákání? Nevím. Nebo třeba užovky a škrtiči vydávaní za jedovaté hady a podobně. Chápu ale, že s tím asi mají problém jen podobně postižení jedinci a lidi, co jsou spíše na morčata a koně to asi tak nevnímají. *:))*
809794
3 0
reagovat
reaguje na: Spooner
Máš zdroj na to, že se to ve filmu neobjeví? Díky. :+
809801
Máš zdroj na to, že se to ve filmu neobjeví? Díky. *:+*
809719
0 0
reagovat
Prolog celkem fajn, ale že bych měl obecně nějaká velká očekávání, to skutečně ne. První Svět byl takový neurážející, ale stejně tak poměrně zapomenutelný film... a pokračování už vyloženě lobotomie. Ale všechny ty filmy vnímám samostatně, takže nejsem zavřený tomu, že tentokrát to třeba vyjde.. ačkoli už ta načrtnutá zápletka smrdí nesmyslem :D
809799
Prolog celkem fajn, ale že bych měl obecně nějaká velká očekávání, to skutečně ne. První Svět byl takový neurážející, ale stejně tak poměrně zapomenutelný film... a pokračování už vyloženě lobotomie. Ale všechny ty filmy vnímám samostatně, takže nejsem zavřený tomu, že tentokrát to třeba vyjde.. ačkoli už ta načrtnutá zápletka smrdí nesmyslem *:D*
3 0
reagovat
reaguje na: sectoid
Ano, náznaky tam jsou, ale je to málo. Vadí mi to, že jim nejde o zpracování dinosaurů, tak jak si skutečně myslíme, že vypadali. Jde jim o to, aby vypadali jako ve 30 let starém oblíbeném filmu. 

V původním filmu byla snaha zobrazit realistické dinosaury. To jak v tom filmu vypadají, vesměs odpovídalo tehdejšímu vědeckému poznání.

Člověk se tedy nejenom pobavil, ale i něčemu přiučil. Nové filmy nejsou tak zábavné, a naučné nejsou vůbec.
809794
Ano, náznaky tam jsou, ale je to málo. Vadí mi to, že jim nejde o zpracování dinosaurů, tak jak si skutečně myslíme, že vypadali. Jde jim o to, aby vypadali jako ve 30 let starém oblíbeném filmu.  V původním filmu byla snaha zobrazit realistické dinosaury. To jak v tom filmu vypadají, vesměs odpovídalo tehdejšímu vědeckému poznání. Člověk se tedy nejenom pobavil, ale i něčemu přiučil. Nové filmy nejsou tak zábavné, a naučné nejsou vůbec.
809781
2 -3
reagují: sectoid, Vault_13
reagovat
reaguje na: ProcNe
Tak to jsi asi na ten trailer koukal na mobilu ne? Protoperi tam naopak prvně je! viz. odpoved pro Sithlorda. To proc ho nema T-rex na konci traileru, je uz jina vec. To je dano navaznosti a tim ze to skutecny T-rex neni, jen geneticky vytvorena napodobenina.
809781
Tak to jsi asi na ten trailer koukal na mobilu ne? Protoperi tam naopak prvně je! viz. odpoved pro [url=https://www.moviezone.cz/clanek/42966-video-prolog-ke-tretimu-jurskemu-svetu/diskuze#comment_809771]Sithlord[/url]a. To proc ho nema T-rex na konci traileru, je uz jina vec. To je dano navaznosti a tim ze to skutecny T-rex neni, jen geneticky vytvorena napodobenina.
809773
4 0
reagují: ProcNe
reagovat
reaguje na: Sithlord
To neni uplne pravda (i kdyz chapu jak je to mysleno)... v traileru je jeden zajimavy detail - T-rex v prehistorickem svete (zacatek traileru) ma na sobe proto peri. Coz odpovida dnesnim poznatkum, v dobe uvedeni prvniho jurskeho parku toto nebylo znamo. Zatimco ten v nasem svete (geneticky vytvoreny) ho stale nema. Drzi se tak stale linie JP... preci jen to nejsou skutecni dinosauri... 
809779
To neni uplne pravda (i kdyz chapu jak je to mysleno)... v traileru je jeden zajimavy detail - T-rex v prehistorickem svete (zacatek traileru) ma na sobe proto peri. Coz odpovida dnesnim poznatkum, v dobe uvedeni prvniho jurskeho parku toto nebylo znamo. Zatimco ten v nasem svete (geneticky vytvoreny) ho stale nema. Drzi se tak stale linie JP... preci jen to nejsou skutecni dinosauri... 
809771
4 0
reagovat
Prologue fajn, ale ten brand v mych ocich definitivne zabil svym udesnym sequelem Bayona. Ne ze by i JW1 byl necim vic nez jen zdimanim nostalgie...
809778
Prologue fajn, ale ten brand v mych ocich definitivne zabil svym udesnym sequelem Bayona. Ne ze by i JW1 byl necim vic nez jen zdimanim nostalgie...
4 0
reagovat
reaguje na: Polux
V JP vypadají líp taky proto, protože je Spielberg mistr kompozice, někde na YouTube jsem viděl video, kde to bylo rozebrané. Stejnej příklad je Godzilla (ta kde jsou dvě Godzilly) tam ty monstra působí masivně a strašidelné kdežto ve dvojce už je to jak pozorovat gumové hračky z dálky...
809777
V JP vypadají líp taky proto, protože je Spielberg mistr kompozice, někde na YouTube jsem viděl video, kde to bylo rozebrané. Stejnej příklad je Godzilla (ta kde jsou dvě Godzilly) tam ty monstra působí masivně a strašidelné kdežto ve dvojce už je to jak pozorovat gumové hračky z dálky...
809774
4 0
reagovat
reaguje na: Mack.
Možná proto, že v JP jsou dinosauři celkově okolo 15 minut a z toho CGI je čistého času snad jen 5 minut (a z toho ještě část ve tmě, aby se ušetřilo) a zbytek praktické efekty Stana Winstona?

JW sice taky některé dinosaury řešil prakticky, ale pro srovnání - JP má pod 100 trikových záběrů, v JW je jich přes 2000. Čím méně času, tím to obvykle vypadá lépe platí dodnes. Spielberg to věděl, Lucas už moc ne (viz prequely):)*.

Plus k tomu CGI v JP dělali průkopnici a (nejen tehdejší) špička v tomto oboru. Dnes tyhle triky dělá "kdekdo" jak co do schopností, tak rozpočtu k dispozici, aneb je CGI a pak je CGI. Tohle je to druhé:D.

*Nadsázka - ve skutečnosti neměl Spielberg na výběr z důvodu omezeného výkonu tehdejších počítačů a obrovských nákladů. Kdyby technika a cena byly na stejné úrovni jako v době Lucasovy prequelové trilogie, nedivil bych se, kdyby JP natočil v dost podobném duchu jako Lucas prequely. 
809774
Možná proto, že v JP jsou dinosauři celkově okolo 15 minut a z toho CGI je čistého času snad jen 5 minut (a z toho ještě část ve tmě, aby se ušetřilo) a zbytek praktické efekty Stana Winstona? JW sice taky některé dinosaury řešil prakticky, ale pro srovnání - JP má pod 100 trikových záběrů, v JW je jich přes 2000. Čím méně času, tím to obvykle vypadá lépe platí dodnes. Spielberg to věděl, Lucas už moc ne (viz prequely)*:)**. Plus k tomu CGI v JP dělali průkopnici a (nejen tehdejší) špička v tomto oboru. Dnes tyhle triky dělá "kdekdo" jak co do schopností, tak rozpočtu k dispozici, aneb je CGI a pak je CGI. Tohle je to druhé*:D*. *Nadsázka - ve skutečnosti neměl Spielberg na výběr z důvodu omezeného výkonu tehdejších počítačů a obrovských nákladů. Kdyby technika a cena byly na stejné úrovni jako v době Lucasovy prequelové trilogie, nedivil bych se, kdyby JP natočil v dost podobném duchu jako Lucas prequely. 
809768
5 0
reagují: Mack., Muf
reagovat
Dokud budou ukazovat dinosaury s holou kůží namísto peří nebo nějaké srsti, tak je to pro mne pouze ždímačka peněz, parazitující na známé značce, a ne film o dinosaurech.
Když jsou v přítomnosti, tak se to dá alespoň omluvit nedokonalým klonováním, nebo tak něco, ale tohle mělo být ve "skutečné" minulosti.

Dal bych sto mínusů, kdybych mohl. Tohle mi zvedá žluč.
809773
Dokud budou ukazovat dinosaury s holou kůží namísto peří nebo nějaké srsti, tak je to pro mne pouze ždímačka peněz, parazitující na známé značce, a ne film o dinosaurech. Když jsou v přítomnosti, tak se to dá alespoň omluvit nedokonalým klonováním, nebo tak něco, ale tohle mělo být ve "skutečné" minulosti. Dal bych sto mínusů, kdybych mohl. Tohle mi zvedá žluč.
2 -11
reagují: sectoid
reagovat
Rozdíl mezi T-Rexem zde a T-Rexem v JW: Evolution = 0. Ale jinak nápad intra jako takovej je supr!
809771
Rozdíl mezi T-Rexem zde a T-Rexem v JW: Evolution = 0. Ale jinak nápad intra jako takovej je supr!
3 0
reagují: sectoid
reagovat
Výborný. Těším se moc a mám chuť si pustit hned všechny dily
809770
Výborný. Těším se moc a mám chuť si pustit hned všechny dily
2 -2
reagovat
Mně se to líbí (dvojku od Trevorrowa jsem neviděl, ale Jurský svět byl skvělá podívaná), ale zajímá mě taky, proč původní Jurský park vypadá reálněji (dinosauři), než dnešní CGI včetně tohohle prologu? Ikdyž pak scéna v tom letním kině dobrý, ale i z Jurskýho světa si to pamatuju, že jsem nad tím přemýšlel.

edit: Aha, tak já dvojku od něj viděl, ale byla tak blbá, že jsem na to zapomněl.
809768
Mně se to líbí (dvojku od Trevorrowa jsem neviděl, ale Jurský svět byl skvělá podívaná), ale zajímá mě taky, proč původní Jurský park vypadá reálněji (dinosauři), než dnešní CGI včetně tohohle prologu? Ikdyž pak scéna v tom letním kině dobrý, ale i z Jurskýho světa si to pamatuju, že jsem nad tím přemýšlel. edit: Aha, tak já dvojku od něj viděl, ale byla tak blbá, že jsem na to zapomněl.
2 -2
reagují: Polux
reagovat
reaguje na: MKMZ
Musím se za tvůrce omluvit. Bohužel skutečný Tyrannosaurus měl plný program.
809762
Musím se za tvůrce omluvit. Bohužel skutečný Tyrannosaurus měl plný program.
809751
4 0
reagovat
reaguje na: Spooner
Presne tak, tohle byla "lakacka" pred IMAX verzi F9.
809761
Presne tak, tohle byla "lakacka" pred IMAX verzi F9.
809719
1 0
reagovat
Hezká pozornost pro fanoušky. Teď ať si hledí filmu a triků pro film, tady to vypadá chvílemi spíše jako intro počítačové hry, ale nevadí, teaser fajn...
809756
Hezká pozornost pro fanoušky. Teď ať si hledí filmu a triků pro film, tady to vypadá chvílemi spíše jako intro počítačové hry, ale nevadí, teaser fajn...
1 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se