Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2023 – 1. část: Kdo je hercem roku a jaká scéna byla nejpůsobivější?


ikona
do_Od
BabylonBarbieCillian MurphyKazmaOppenheimerTaylor Swift
To nejlepší za rok 2023 (část první) hezky přehledně na jednom místě. 

Já se fakt snažil to letos urgovat. Poprvé jsem s tím na zbytek redakce naběhl snad už v únoru, ale holt jsme líná banda. I když ne, líná není to správné slovo, jsme vytížená banda a zvládat točit videoobsah, dělat recenze, psát VIMka a do toho ještě mít regulérní práci a život, to je občas holt těžký, takže první část posledního ohlédnutí se zpět za loňským mimořádně povedeným filmovým rokem přichází až teď, na konci března, a já jsem vlastně ještě celkem rád, že jsme to stihli alespoň tak. Přičemž nebojte, pokračování téhle naší tradiční kostky dorazí co nevidět. Takže bez dalšího zdržování, tady je přehled nejlepších herců, nejpůsobivějších scén, největších událostí, nejlepších bitek, nejvtipnějších scén, největších bizárů a taky nejlepších soundtracků za rok 2023.

NEJVTIPNĚJŠÍ SCÉNA

Redakční tip  Výslech mrtvoly v Dungeons & Dragons

Šel jsem na Dungeons & Dragons do kina dvakrát a pokaždé se celý sál složil u scény s pěti otázkami. A to byla v traileru! Rozhovor s mrtvolou je zkrátka fenomenálně napsaný, má brilantní timing a Chris Pine do něj s chirurgickou přesností vnáší snaživý damage control, který se stoprocentně míjí účinkem. Spousta filmů má problém s trochu hluchým prostředkem. Tady však celý hřbitov zařídil, aby Dungeons & Dragons do téhle pasti nespadlo. (KarelR)

Osobní tip Civala: Přerušované mazlení v Přišla v noci – Simona Peková jede a zhmotňuje opravdovou noční můru – tchýni nebo mámu fakt nechceš, aby ti vlítla při muchlování do ložnice, a ještě vyhrožovala, že si prdne. Nebo se dokonce svlíkne!

Osobní tip KarlaR: Vězení ve Vocasech na tripu – Asi by tu mohlo být cokoliv z Vocasů na tripu, protože je tahle přehlížená komedie drtičem bránice od začátku do konce. Z nějakého důvodu jsem ale vybral scénu, ve které se jde (kromě finále?) nejvíc za hranu.

Osobní tip Mr. Hlada: Heist v dostavníku v Dungeons & Dragons – Tahle fantasy je narvaná nápady, ale loupež v dostavníku, při které se používá teleport, je napínavá, chytrá, extrémně vtipná a je v ní tolik nápadů, že by to většině uniformních blockbusterů stačilo na další dva sequely.

Osobní tip Rimsyho: Rytmus imituje rádio v Invalidovi – Pokud bychom mohli vybírat i z festivalovek, v tomhle ohledu se doslova nejhlouběji zapsal párkový duel v bizarní parodii Kapitán Teplomet zachraňuje univerzum. Tu však mohlo ocenit pouze otrlé karlovarské publikum. Když tedy zabrousíme do poněkud konvenčnějších vod produkce pro kina, zaslouží si připomenutí překvapivě slovenský zástupce. Scéna, kdy Rytmus předvádí beat box kvůli tomu, že se parta gangsterů snaží protagonistovi Invalidy prodat nefunkční rádio, je natolik absurdní, že jde o jeden z vrcholů federační komediální tvorby za dlouhou dobu.

Osobní tip do_Oda: Balada o Kenovi v Barbie – Je to vlastně jenom mix skvělé choreografie, bizarních, ale moc šikovně postavených kulis a samozřejmě skvělých lyrics, nicméně jakmile se do toho Ryan Gosling coby Ken v Barbie hudebně ve svém velkém finále opře, člověk se prostě úsměvu a radosti neubrání. Smál jsem se a bavil, jako za loňský rok jen málokde.

Osobní tip TedaGeorge: Jennifer Lawrence se rve na pláži v Nic ve zlým. Nahá. – Štěbetali si o tom všichni vrabčáci na hollywoodských střechách již týdny před premiérou: Jennifer se divákům v komedii Nic ve zlým ukáže v celé své kráse! Její full frontal nakonec nebyla samoúčelná exhibice, která měla fanouškům připomenout, že JLaw je i po třicítce kočka. Nekompromisní noční souboj s otravnými zloději svršků byl vtipný a stejně jako zbytek obhroublého filmu v plné nahotě ukázal, že tvůrci se s ničím nes*ali.

Osobní tip Croma: Medvěd vs. sanitka v Medvěd na koksu – S medvědy to není jednoduché, protože to jsou nevyzpytatelné šelmy o váze osobního automobilu. A pokud některý z nich sežere několik desítek kilo prvotřídního kolumbijského kokainu, stane se z něj absolutní maniak. Medvěd na koksu možná nebyl až takovým komediálním hitem, jaký jsme čekali, ale jeho souboj se sanitkou patří k těm ikonickým momentům, kdy s otevřenou pusou sledujete, jaké bizarnosti vám tvůrci naservírovali.

Osobní tip Jokola: Natáčení se zvukem v Babylonu – Chazelle dovede natočit cokoliv. Romantiku, drama, akci, muziku. A teď víme, že by mu od ruky pěkně šla i komedie. Scéna v jeho famózním Babylonu, kde se filmaři poprvé potýkají s nahráváním zvuku na setu, je díky své fenomenální gradaci, rostoucímu zoufalství všech herců a do absurdna vyšperkovanému vyústění tak vtipná, že jsem vdechl popcorn nosem. A to mi stačí ke štěstí.

Osobní tip krauseta: Dear Alien v Asteroid City – Možná ne nejvtipnější, ale rozhodně nejúsměvnější scéna. Po návštěvě mimozemšťana má probíhat výuka o vesmíru podle klasické školní osnovy, ale to by bylo naivní. Děti pochopitelně nemyslí na nic jiného než na spatřeného větřelce, jeden žák vyrobí maketu rakety, další nakreslí ufona na jeho domovské planetě a jeden o něm dokonce složí song. Právě způsob, jakým děti ovládnou hodinu, spolu se samotným textem písně dělá z této scény jednu z nejvtipnějších loňského roku. A ta oscarová nominace unikla písni neprávem!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace