Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2023 – 1. část: Kdo je hercem roku a jaká scéna byla nejpůsobivější?


ikona
do_Od
BabylonBarbieCillian MurphyKazmaOppenheimerTaylor Swift
To nejlepší za rok 2023 (část první) hezky přehledně na jednom místě. 

Já se fakt snažil to letos urgovat. Poprvé jsem s tím na zbytek redakce naběhl snad už v únoru, ale holt jsme líná banda. I když ne, líná není to správné slovo, jsme vytížená banda a zvládat točit videoobsah, dělat recenze, psát VIMka a do toho ještě mít regulérní práci a život, to je občas holt těžký, takže první část posledního ohlédnutí se zpět za loňským mimořádně povedeným filmovým rokem přichází až teď, na konci března, a já jsem vlastně ještě celkem rád, že jsme to stihli alespoň tak. Přičemž nebojte, pokračování téhle naší tradiční kostky dorazí co nevidět. Takže bez dalšího zdržování, tady je přehled nejlepších herců, nejpůsobivějších scén, největších událostí, nejlepších bitek, nejvtipnějších scén, největších bizárů a taky nejlepších soundtracků za rok 2023.

NEJLEPŠÍ BITKA

Redakční tip  Paralelní bitky na mostě a v uličce v Mission: Impossible  Odplata

Co se stane, když Ethan nedoběhne včas? Když se pro něj stane jednou mise nemožnou? Paralelní souboje v uličce a na mostě, na němž jsou v nebezpečí dokonce dvě ženy z Ethanova týmu, doprovází dvojnásobná tísnivost, jak časová, tak prostorová, neboť se jeden ze soubojů odehrává v úzkém benátském průchodu. V benátské spleti uliček a můstků se člověk lehko ztratí a zdrží, a to mu ani nemusí stát v cestě vražedná Pom Klementieff. Celá sekvence střídá (zdánlivě) více improvizovanou akci v uličce s Cruisem s elegantním baletem čepelí, a stupňuje napětí až do zdrcujícího bodnutí.  (krauset)

Osobní tip Civala: Catfight v Rychle a zběsile 10 – Desáté Rychle a zběsile mě mile překvapilo a bez problémů popcornově pobavilo. Přímočarý příval přitupělé akce měl přitom jeden z highlightů v kočkování Charlize Theron s Michelle Rodriguez. Řemeslně fajnová bitka potvrdila, že tenhle koncept se pořád nepřežil, i když v TV už neběhají holčičí zápasy v bahně.

Osobní tip KarlaR: Bitka v Zabijákovi – Zdaleka nejlepší scéna nové fincherovky jí paradoxně podráží nohy. Několikaminutové akční potěšení totiž dokonale podtrhuje rozklížení mezi teorií a praxí Fassbenderova „dokonalého zabijáka“. Ale vytržené z kontextu je to samozřejmě paráda.

Osobní tip Mr. Hlada: Psi vs. Doug ve Vocasech na tripu – Mrzí mě, že na komedii Vocasy na tripu do kina skoro nikdo nepřišel. Je našlapaná hláškami a přepálenými scénami, jako je třeba finálová bitka, ve které si to hafani rozdají se zlým páníčkem. A kulky létají vzduchem.

Osobní tip Rimsyho: Schody v Johnu Wickovi 4 – Tak blízko, a přece tak daleko. Frustrující vybíhání a následné padání ze schodů pod bazilikou Sacré-Cœur trefně ilustruje sisyfovskou snahu Johna Wicka napříč celou tetralogií. Jako nezdolný buldozer se protagonista pořád snaží jít dál a dál, přitom se však opakovaně ocitá na startovní čáře. Snad žádná jiná bitka či přestřelka v celé sáze nezhmotňuje wickovskou tragiku tak doslovně a zároveň urputně.

Osobní tip do_Oda: Hala ve trojce Strážců Galaxie – Štve mě, že jsem si tuhle bitku neprosadil do redakčního výběru, protože mě fakt nenapadá jediná objektivně lepší a stylovější akční sekvence, která by se za minulý rok na plátně objevila (možná s výjimkou přestřelky z ptačího pohledu v Johnu Wickovi 4), ale co naplat, tak ji zmíním aspoň tady, a snad se v diskuzi najde dost lidí, kteří mi dají za pravdu. Tohle bylo cinema!

Osobní tip TedaGeorge: Paladin vs. nemrtví v Dungeons & Dragons – Dungeons & Dragons: Čest Zlodějů byli mým nejoblíbenějším filmem minulého roku a jedním z důvodů byl i paladin Xenk, jehož si zahrál lechtivým Bridgertonem proslavený Regé-Jean Page. Krátký souboj o helmu v podzemí byl zcela v jeho režii a kolemjdoucí zabijáci ani nestihli zalitovat, že se s ním pustili do křížku.

Osobní tip Croma: Sisu mlátí nácky – Mlácení nácků je ve filmech poměrně oblíbená kratochvíle. Ostatně jen těžko budete v historii hledat vhodnější materiál na pořádnou lekci fyzického násilí. Finský snímek Sisu postavil proti náckům netradičního hrdinu – starého omšelého zlatokopa. A dopadlo to skvěle. Ať už je jeho motivace jakákoli, způsob likvidace nacistického vojenského odřadu by jistě ocenil i John Wick.

Osobní tip Jokola: Vězení ve Vyproštění 2 – Je zhruba 10 stupňů pod nulou a člověk se právě probral z deliria mezi záběry, kdy se nic neděje a všichni jen postávají. Věže rozpadajícího se terezínského dvora se utápí ve tmě a zelenkavé záři, která osvětluje celý plac. Štáb rozvívá mezi mrznoucí komparz a kaskadéry smradlavý umělý sníh, zatímco začíná padat i ten pravý. A aby jim nebyla taková zima, pro jistotu několik z těch kaskadérů i zapálí, stejně jako Chrise Hemswortha, který stojí hned vedle. Megafon se rozezní, všichni utichnou, postaví se na pozice, odpočítávání skončí a ozve se ten krásný povel „Action!“. Všechna únava jde stranou, stovky chlapů se začnou řezat a vzniká scéna, která sice nevstoupí do dějin jako nejlepší na světě, ale kulervoucí je pořád. A já jsem moc rád, že jsem mohl být u toho.

Osobní tip krauseta: Rvačka na jevišti v Tár – Jelikož mi scénu z The Killer vyfoukl Karel a wickovské schodiště Rimsy, rozhodl jsem se zvolit zcela opačný přístup ke kategorii. A nevybírám na základě promyšlené choreografie, dlouhého tracking shotu, ani počtu headshotů, ale podle toho, do jaké míry je zobrazené násilí šokující, nečekané, raritní. A také dle dopadu, který má na kariéru a pověst protagonistky. Lydia Tár se hotoví k tomu, aby oddirigovala Mahlerovu Pátou a zkompletovala tak svou sérii nahrávek Mahlerových symfonií, když se najednou rozběsní a my jako diváci zjistíme, že to není ona, koho orchestr očekává. Na místě dirigenta ji totiž nahradil největší rival. To Tár nesnese a zuřivě se na konkurenta s tváří Marka Stronga vrhne. Právě nemístnost a fatálnost takového útoku a následná neohrabaná rvačka ve fracích dodává scéně na nezapomenutelnosti a snové autenticitě. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace