Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2023 – 1. část: Kdo je hercem roku a jaká scéna byla nejpůsobivější?


ikona
do_Od
BabylonBarbieCillian MurphyKazmaOppenheimerTaylor Swift
To nejlepší za rok 2023 (část první) hezky přehledně na jednom místě. 

Já se fakt snažil to letos urgovat. Poprvé jsem s tím na zbytek redakce naběhl snad už v únoru, ale holt jsme líná banda. I když ne, líná není to správné slovo, jsme vytížená banda a zvládat točit videoobsah, dělat recenze, psát VIMka a do toho ještě mít regulérní práci a život, to je občas holt těžký, takže první část posledního ohlédnutí se zpět za loňským mimořádně povedeným filmovým rokem přichází až teď, na konci března, a já jsem vlastně ještě celkem rád, že jsme to stihli alespoň tak. Přičemž nebojte, pokračování téhle naší tradiční kostky dorazí co nevidět. Takže bez dalšího zdržování, tady je přehled nejlepších herců, nejpůsobivějších scén, největších událostí, nejlepších bitek, nejvtipnějších scén, největších bizárů a taky nejlepších soundtracků za rok 2023.

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU

Redakční tip  Barbenheimer

O tomhle se jednou bude psát v učebnicích marketingu. Co začalo jako jedna z mnoha internetem živených legrací, která ve více či méně vtipných videích, gifech a kolážích reagovala na současnou premiéru dvou naprosto rozdílných stomilionových filmů, to se postupem času stalo kasovním a kulturním fenoménem. Především studio Universal si muselo gratulovat, že neustoupilo Warnerům a premiéru Oppenheimera neodložilo z Nolanem oblíbené poloviny července na později. Úspěšná a nenapodobitelná miliardová symbióza Barbie a Oppieho byla bohužel jedním z mála světlých bodů další – spíše rozpačité – sezóny v kinech. (TedGeorge)

Osobní tip Civala: Odsun Duny 2 – Bylo to extrémně dlouhé čekání, a i když skončilo extatickým zážitkem, sere mě! A naštvalo i kinaře celého světa. Podzim mohl být báječný, místo toho se chodilo jen na druhou Tlapkovou patrolu. A museli jsme si užít až letos… a přechválený Oppenheimer si mohl pobrat Oscary namísto právě Villeneuvova opusu!

Osobní tip KarlaR: Master & Commander ve Varech – Byl jsem loni v kině na maratonu původní trilogie Star Wars a dvakrát na maratonu prodlouženého Pána prstenů a stejně mě nejvíc oslnil Master & Commander. Velký sál ve Varech + kupa historek přímo od Russella Crowea = zážitek na celý život.

Osobní tip Mr. Hlada: Výrazný počet dobrých českých filmů – Že je český film v krizi a točí se tu srágory, slýcháme už dlouhé roky. A taky jsme to i dlouho říkali, ale posledních pár let to tak špatné není a vloni byla nabídka domácích titulů vyloženě skvělá. Bod obnovy, Přišla v noci, Úsvit, #annaismissing, Němá tajemství… ono to jde.

Osobní tip Rimsyho: Hollywoodské stávky – Lze tuhle vyhrocenou situaci, které se Hollywood úspěšně vyhýbal více než čtyři dekády, vůbec nezmínit? Kombinace scenáristické a herecké stávky ochromila Hollywood zrovna ve chvíli, kdy se chtěl po táhlých covidových problémech konečně postavit na nohy. Jak už bylo mnohokrát řečeno, veškeré důsledky stávek ještě nějaký čas nebudeme schopni dohlédnout, už teď je ale jasné, že v loňském roce se moc větších událostí na poli globální kinematografie neudálo.

Osobní tip do_Oda: Taylor Swift v kinech – Asi to byla jen otázka času, ostatně coby herečka už se na velké plátno Taylor Swift párkrát podívala. Loni se tam však vydala zcela sama se svým opulentním koncertním vystoupením v rámci turné Eras, no a byl to hukot, jaký jsme v tomhle směru snad ještě nezažili. Taylor šílenství loni skutečně vyvrcholilo tím nejlepším možným způsobem, a já jsem fakt rád, že jsme měli možnost být u toho i my, diváci v Česku, zejména ty mladé holky, co si při poslechu zpěvaččiných oblíbených hitů v sále zatancovaly a mají z toho nejspíš zážitek do konce života. Přejme jim to.

Osobní tip TedaGeorge: Propadáky blockbusterů – Komiksy paběrkovaly v multiplexech už pěkných pár let, ale minulý rok byl nezájem diváků vyloženě do nebe volající. Trojka Ant-Mana, dvojky Shazama, Aquamana a Marvels, první a poslední díly Blue Beetla a Flashe byly kasovní propadáky (dobrá, mravenčák se možná časem zaplatí). Úspěšná rozlučka se Strážci Galaxie je výjimka, která nic nemění na faktu, že v Hollywoodu by se měli chytnout za nos.

Osobní tip Croma: Návrat Indiana Jonese – Být svědky konce jedné epochy je historický okamžik. A poslední dobrodružství Indiany Jonese s původním obsazením takovým milníkem bezesporu bylo. Naposledy v životě jste totiž měli šanci vidět ikonickou postavu v podání Harrisona Forda a užít si soundtrack Johna Williamse, možná jeho poslední vůbec.

Osobní tip Jokola: Herecký našlapaný KVIFF – Karlovy Vary jsou každoročním svátkem filmu. My, hoši z Moviezone, tam jakožto správní cinefilové navíc ani v nejmenším nejezdíme za celebritami, ale výhradně za pasteveckými dramaty. Přemýšlím-li však nad největší události, musím zmínit právě loňský filmový festival ve Varech. Když byl na jubilejní padesátý ročník festivalu pozván lehce vyčpělý Richard Gere, zdálo se, že to s ochotou hvězd účastnit se festivalu jde z kopce. V roce 2023 se však po červeném koberci promenovali Russell Crowe, Robin Wright, Ewan McGregor nebo Alicia Vikander s Michaelem Fassbenderem za zády. A to už je nějaká sestava, která dává vědět, že Kviff má pořád ve světě jméno. 

Osobní tip krauseta: IMAX – IMAX loni díky Oppenheimerovi pronikl do povědomí širší veřejnosti nejen jako atrakce, kde se na velkém plátně pouští filmy ve 3D, ale jako unikátní filmový formát, který pokračuje ve stopách nejepičtějších filmových projekcí. Do Prahy, která se pyšní jedinou promítačkou IMAX filmu v kontinentální Evropě, se najednou začali sjíždět filmoví nadšenci ze zahraničí a kinoturistika vzkvétala. Nolan pak Praze osobně poděkoval na videu během premiéry za to, že promítá Oppenheimera v jeho nejryzejší podobě. Ten dostal IMAX mezi běžné diváky způsobem, jakým se to Nolanovi nepovedlo u Temného rytíře ani Interstellaru a který překvapil samotné kinaře zoufale přidávající půlnoční projekce. Toto ovoce nyní sklízí vyprahlá Duna.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace