Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Úvod Karlových Varů: Znělka s Deppem, zpívající Crowe i nečekaná hvězda


ikona
Spooner
alicia vikanderjohnny deppkarlovy varykviffmichael fassbenderrussell crowe
Co všechno se událo během prvního večera ve Varech? 

„Považuji tímto festival za zahájený“. Přesně těmito tradičními slovy Jiří Bartoška odstartoval již 57. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a naplno se tedy mohl rozjet obří kolotoč filmů, koncertů a dalších nejrůznějších akcí. I když za sebou máme pouhý den, událo se toho už poměrně dost a došlo i na nějaké to překvapení. A jelikož jsme na slavnostní zahájení tentokrát vyrazili i já s Civalem, tak si můžeme i trochu podrobněji projít, co vše se během prvního karlovarského večera událo.

Jak už bývá tradicí, tak i letos se o otvírací show postarali bratři Cabanové, kteří ani tentokrát nezklamali. Pódium Velkého sálu se proměnilo v kluziště, na němž krasobruslařky předvedly působivé kreace a číslo, které celý večer parádně odstartovalo. Pak se jelo v klasickém a přeci jen dosti pomalejším tempu. Marek Eben přestavil nejen hlavní soutěžní kategorie a jejich porotou, ale také si stačil zavtipkovat na téma, v čem je Česká republika jedinečná. Tedy např. v tom, že jsme jako jeden z mála států nenapadli jiný stát. Po jeho klasických bonmotech už ovšem přišel na řadu člověk, na něhož se zejména v posledních dnech napjatě čekalo – ředitel festivalu Jiří Bartoška.

O jeho zdraví a obavách z toho, že hlavní tvář festivalu do Varů nedorazí, se v poslední době napsalo mnohé. O to vřelejší a nadšenější ohlasy v sále jeho příchod na pódium vyvolal. A když dojemná momentka skončila, přišla řada na hollywoodské tváře. Jako první přijala Cenu prezidenta MFF KV známá herečka Alicia Vikander. Ta při děkovné řeči mimo jiné zdůraznila, že Česko je pro její kariéru velmi důležitou zemí. Právě u nás se totiž natáčel film, který jí otevřel dveře do Hollywoodu – historická Královská aféra. Vikander se pak v podstatě postarala o největší překvapení dne a nečekanou hollywoodskou hvězdu.

Do Karlových Varů ji totiž doprovázel Michael Fassbender. Jeden z největších hollywoodských fešáků ale nedělal pouze chůvu jejich dítěti v Puppu, ale doprovodil svou partnerku i na červený koberec a byl po jejím boku i ve Velkém sále. Jelikož ale nebyl jednou z hvězd festivalu, snažil se nepřitahovat moc pozornosti, což bylo vzhledem k jeho charismatu těžké. Škoda, že i on nebyl oficiální hvězdou Varů v už tak neskutečně natřískaném line-upu.

 

Pak už přišla řada na největší hvězdu večera, Russella Crowea. Tvář Gladiátora se dočkala potlesku vestoje a došla si pro Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Ve své řeči ale celkem jasně naznačil, že i když si ceny váží, tentokrát přijel hlavně jako muzikant. Před hotelem Thermal totiž před 11 hodinou začala hrát jeho skupina Indoor Garden Party a dal docela jasně najevo, že právě tento „gig“ byl hlavním důvodem příjezdu. 

A nutno dodat, že areál před Thermalem byl po celou dobu koncertu slušně zaplněný. Každý se chtěl zkrátka kouknout, jak to jde hollywoodské hvězdě s kytarou a mikrofonem. Crowe ovšem přivezl spíše ucházející mix rocku, blues a country, který člověka dvakrát neroztančí a často za něj zpíval někdo jiný. Budiž, dav před Thermalem se zdál o něco spokojenější než já.

Ale to jsem trošku odbočil a zpátky ke slavnostnímu zahájení, kde si ještě odbyla premiéru nová karlovarská znělka, v níž se neobjevil nikdo menší než Johnny Depp. Režisér Ivan Zachariáš se po 16 letech černobílých klipů rozhodl zkusit barevnou paletu a zábavná znělka se nese na motivu, proč Johnny Depp nedostal ve Varech před dvěma lety žádnou cenu. A vznikla z toho hodně fajnová dvouminutovka.

 

Po slavnostním zahájení se před Thermalem rozezněla známá skupina Morcheeba a poté následovala ve Velkém sále projekce zahajovacího filmu Královnin gambit s Aliciou Vikander a Judem Lawem. Historický snímek o šesté manželce Jindřicha VIII. ovšem úplně nevyšel ze stínu typických kostýmních dramat a v sálu místo dění na plátně mezi nejvyhrocenější momenty patřilo, když v polovině filmu začala nějaká paní svítit baterkou Civalovi a dalším lidem do obličeje a já jen s napětím sledoval, kdo jí ten mobil zahodí jako první. Za takové diváky v kině nedík. Jinak se ovšem slavnostní zahájení i celý večer nesl v hodně pohodovém duchu a příslibu, že následující dny budou ještě příjemnější a filmově našlapanější.


© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace