Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2023: Černí koně


ikona
Spooner
asteroid cityBlue Beetleflashgran turismoInsidiouskostlivecmalá mořská vílamegmezi živlytransformersvocasy na tripu
Rozbijí noví Transformeři či Malá mořská víla kasovní jackpot? 

Před pár týdny jsme si rozebrali velké filmy, které mají v letošní letní sezóně úspěch prakticky jistý. Dneska se podíváme na kousky, které mohou v kinech zazářit, ale také se snadno zařadit mezi poražené. Šance jsou u některých z nich totiž prakticky vyrovnané. Máme tu jak velké blockbustery, tak malé či nenápadné projekty, které ovšem rozhodně stojí za pozornost. Na jaký z těchto filmů se těšíte nejvíc? A jaký podle vás stoprocentně propadne?

Čtěte také: Letní nářez 2023: Tutovky a megahity

Flash (CZ premiéra: 15. června 2023; US premiéra: 16. června 2023)

Marvel šlape do multivesmírů naplno – zažil kasovní triumf se Spider-Man: Bez domova, nadstandardně zaujal i s druhým Strangem a tenhle potenciál otiskl do spousty dalších filmů i seriálů (a nejen jich). V DC si s touhle nekonečnou berličkou taky hráli už dávno, ale na poli hraného celosvečerního blockbusteru se čekalo až na úder Flashe. Jeho Flashpoint patří mezi legendární komiksová i animovaná dobrodružství, proto má jít o finální mohutný výstřel před restartem filmového DC. Pomoct při tom může Michael Keaton jako Batman i návrat Michaela Shannona jako zlotřilého Zoda, z trailerů ale mrkají i nové postavy, příslib mnoha cameí, pokusů o humor (au) a samozřejmě trikových orgií, které vypadají… poněkud snyderovsky. Jak moc to diváky naláká, nebo odradí, a jak moc uspěje kasovně či osloví kvalitami, teprve uvidíme. Obavy a zvědavost jsou v rovnováze. (Cival)

Index natěšenosti: 6/10

Asteroid City (CZ premiéra: 22. června 2023; US premiéra: 23. června 2023)

Společně s Nolanovým Oppenheimerem nejhvězdněji obsazený film následujících měsíců. A zároveň možná největší kvalitativní sázka na jistotu v tomto článku. Wes Anderson prostě natočil svou další osobitou andersonovku a podle spokojených ohlasů z Cannes se zdá, že své fanoušky opět nezklame. U zbylých diváků, kteří jeho styl moc nemusí či se ho už stačili přejíst, to bude logicky asi složitější. I tak ovšem jeho novinka o malém městečku, u něhož dopadl meteorit, a jeho roztodivných postavičkách budí velkou pozornost. Když se vám totiž na place sejdou taková jména jako Scarlett Johansson, Tom Hanks, Margot Robbie, Edward Norton a spousta dalších známých tváří a Andersonových matadorů, očekáváte nemalé věci. Zejména, když už je to v traileru podpořeno režisérovým klasickým vizuálem a všemi ostatními trademarky. Bude pak zajímavé sledovat, jak se bude snímku dařit v kinech. Žádný megahit asi nečekejme, pokud se ovšem Asteroid City přiblíží jeho dosud nejúspěšnějšímu počinu Grandhotel Budapešť, nikdo se asi zlobit nebude.

Index natěšenosti: 7/10

Nic ve zlým (CZ premiéra: 22. června 2023; US premiéra: 23. června 2023)

Jennifer Lawrence je sakra dobrá herečka, ale svět to zjistil moc brzy. Když dostala Oscara, bylo jí teprve dvaadvacet a od té doby se věnovala buď náročnějším filmům, nebo velkým blockbusterovým sériím. Vlastně za sebou nemá žádné hříchy mládí, žádné neambiciózní koniny, od nichž se většina jejích kolegyň pokouší odrazit právě k těm náročnějším a třeba i oscarovým látkám. Takže jsem rád, že si řekla, že to dožene. Ve dvaatřiceti pořád působí dost mladistvě na to, aby mohla hrát mladé tele Maddie, která se dostane do tak velkých finančních potíží, až musí kývnout na to, že sbalí jednoho nerda a ukáže mu, jak si užít mládí. Morálně je to možná trochu problematické, v kině to bude hodně eRkové, ale počítám, že na konci z toho všeho oba hrdinové vyjdou jako lepší lidé. A trailery vypadají jako něco, co by patnáct let zpátky produkoval Jud Apatow, což mi stačí na to, abych se začal opatrně těšit. (Mr.Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

Insidious: Červené dveře (CZ premiéra: 6. července 2023; US premiéra: 7. července 2023)

Tohle vlastně na papíře ani mimo něj nemůže dopadnout špatně. Celá série Insidious, kterou jistili z režijní sesle i z producentského trůnu James Wan a Leigh Whannell, se vždy vyznačovala mizivými náklady a mnohonásobnými tržbami. Poslední díl z roku 2018 měl rozpočet deset milionů a celosvětově utržil skoro 170 milionů. Letos se dočkáme už desátého Saw, takže při pohledu na démony z astrálních sfér se člověk škrábe na hlavě, proč Wan a Blum, dva hororoví hitmakeři, nechali tuhle sérii spát dlouhých pět let. O pokračování se nakonec nejhlasitěji přihlásil Patrick Wilson, který se tu vrací nejen před kamerou, ale i za ní jako režisér. Červené dveře jsou přímým pokračováním dvojky. Ty Simpkins už nám povyrostl, takže odjíždí na vejšku, kde zažívá peklo. Nikoliv od učitelů a spolubydlících, ale od démonů, co ho nenechají spát. Vrací se komplet casting, námět napsat sám Whannell a Wilson měl za sebou jistě celou řadu šikovných rádců, jak naznačuje řemeslně vyspělá ukázka. I kdyby stál film trojnásobek toho, co předchozí díl, pořád si v kinech vystraší minimálně sto milionů. Malá domů zcela podle žánrových pravidel. (Imf)

Index natěšenosti: 5/10 

Želvy Ninja: Mutantní chaos (CZ premiéra: 3. srpna 2023; US premiéra: 2. srpna 2023)

Ano, už jsou tady zase. Oblíbení želváci to v kinech zkouší s železnou pravidelností, moc úspěchů ovšem s hraným blockbusterovým kabátkem neposbírali. A tak se vrací tam, kde jim to vždy slušelo nejvíc, do animovaných vod. Jenže pod taktovkou Setha Rogena coby producenta to bude asi trochu jiná divočina, než byste čekali. Mutantní chaos totiž už v první upoutávce ukázal, že bude cílit zejména na teenagery a trochu prvoplánový humor. Ten sice v ukázce tolik nefungoval, jinak mě ovšem animovaný styl, který jede na vlnách Spider-Mana a jeho paralelních světů, a zároveň je tak trochu rogenovsky vyhulený, vlastně docela baví. Až další trailery ovšem napoví, zda želví novinka dokáže obstát i v celovečerní stopáži, nebo to bude jen zapomenutelná teen blbina. Šance jsou zatím takřka vyrovnané, i když Rogenovi věřím. Na druhou stranu to, že mě ochudí o sexy zrzku April mu asi neodpustím.

Index natěšenosti: 6/10

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace