Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2023: Tutovky a megahity


ikona
Spooner
barbieindiana jonesletní nářezMission: ImpossibleOppenheimerrychle a zběsilespider-manstrážci galaxie
Barbíny, atomovka i šílenosti Toma Cruise. 

Kina se nám po uplynulých divokých letech plných covidu a nejistoty konečně vrátila do starých zajetých kolejí a s nimi přichází i klasická letní filmová sezóna, v níž jednotlivá studia vytasí své největší blockbustery a drahé pecky. Jelikož jich je letos opravdu hodně, rozhodli jsme se oprášit naší rubriku letních nářezů a mrknout nejen na takřka kasovní jistoty, ale také černé koně, jež mohou pořádně překvapit. A začneme samozřejmě snímky, které by nám měly doručit punc velké blockbusterové události, minimálně po komerční stránce. A ve většině případů dost možná i vysokou kvalitu. Když totiž přeskočíme hraní plešatých mužů s autíčky, je následující seznam letních tutovek plný kousků, které by se mohly v některých případech klidně objevit i v našich ročních topkách. Je to zkrátka krásný pohled a příslib toho, že nás čekají v kině zatraceně zajímavé věci.

Strážci Galaxie: Volume 3 (CZ premiéra: 4. května 2023; US premiéra: 5. května 2023)

Začneme ale netradičně filmem, který už si svou premiéru odbyl a značná část z vás už ho má asi za sebou. I tak ale rozlučku komiksové vesmírné partičky od Jamese Gunna musíme zmínit. Ano, tržby sice v porovnání s druhým dílem v amerických kinech klesly a kýženou miliardu znovu marvelovka nejspíš nepřekoná, i přesto by se ale mohlo jednat o jeden z nejvýraznějších blockbusterů následujících měsíců a jediný počin, který komiksovému studiu letos v kinech vydělá pořádné peníze. Zahojit se po mizerném Ant-Manovi a nabrat do kasičky něco před The Marvels, od níž se v multiplexech zatím nečekají hezké věci, je prostě potřeba.

Ano, Cival s Mr. Hladem sice trochu brblají a je fakt, že Gunn se mohl zejména v rámci počtu postav a přestřeleného humoru držet daleko více na uzdě, ale jinak tu máme po delší suchu konečně poctivou marvelovku, která nenabízí jen vtípky a výtečnou akci, ale zejména silný Rocketův příběh a efektivní rozloučení se starými známými. A diváci na ten vděčně namíchaný mix slyší (87 % na CSFD a diváckých 95 % mluví jasně), takže je možné, že ze Strážců může vylézt menší trvalka a v kinech se ohřejí přeci jen dále než ultranudný mravenčí kolega. Proti blížící se konkurenci to však bude mít těžké.

Rychle a zběsile 10 (CZ premiéra: 18. května 2023; US premiéra: 19. května 2023)

Uff. Ty poslední dva filmy snad kdysi miliardová franšíza ještě utáhne, ale… fakt uff. Vin Diesel se už před pár lety změnil v parodii sebe sama. Tenhle samolibý Pan Brambora by nadšeně mluvil o rodině i na celostátní konferenci o výhodách života singles a sirotků, bohužel ale jeho srdeční sága nemá žádný další dějový rozměr. A víc fascinuje dalším a dalším psychedelicky nesoudným překonáváním zákonů fyziky i dějové logiky, než nějakým napínavým srážením zajímavých postav.

Desítka, tedy první část megalomanského finále, tak promyšlenost nahradí množstvím, takže se nejen vrátí Jason Statham nebo Charlize Theron, ale naskočí i záporák Jason Momoa, pomstychtivá Brie Larson nebo „ten velkej týpek ze seriálového Reachera“. Krátce po startu produkce naopak vyskočil Dieselem zjevně hodně vydeptaný režisér Justin Lin a místo něj se taktovky narychlo ujal francouzský řemeslník Louis Letterier (Neuvěřitelný Hulk, Kurýr, Podfukáři). Na výsledku ale změnu nejspíš nepoznáme. Zas to bude obří, explozivní, namachrované, nesoudné a strašně strašně blbé. (Cival)

Index natěšenosti: 3/10

Spider-Man: Napříč paralelními světy (CZ premiéra: 1. června 2023; US premiéra: 2. června 2023)

Tom Holland si stále dopřává od spider-manovského kostýmu zasloužené volno, i tak ale v Sony komerčně strádat nebudou. Pořád je tu totiž animovaný náhradník Miles Morales, který bude chtít navázat na svůj skoro pět let starý úspěch. Spider-Man: Paralelní světy totiž ukázal nejen takřka revoluční animovaný kabátek, ale hlavně díky svému naspeedovanému stylu, lásce k předlohám a enormní porci tvůrčích nápadů dokázal Spider-Manův komiksový svět vyždímat způsobem, o jakém se autorům hraných bijáků může jenom zdát. V kinech díky tomu utržil snímek skoro 400 mega a tvůrci si odnesli domů Oscara. A to se sakra počítá.

Od druhého, ale i navazujícího třetího dílu, jenž dorazí do kin za rok, se proto očekávají ještě větší věci. A nabušené trailery slibují, že by nám je tvůrci měli bez problémů dodat. Na režijních židličkách sice došlo ke kompletní obměně, nová jména toho ovšem od svých předchůdců evidentně hodně okoukala a i oni srší v ukázkách sebevědomím, nápady i bezchybnou vizuální stránkou. Paralelní světy a vesmír plný Spider-Manů všeho druhu tu pak bude evidentně vytěžen tak maximálním způsobem, že by měli tvůrci loňského Doctora Strange už teď tiše sedět v koutě a dělat si poznámky. Tady se zkrátka nečeká nic menšího než animovaná pecka roku.

Index natěšenosti: 8/10

Indiana Jones a nástroj osudu (CZ premiéra: 29. června 2023; US premiéra: 30. června 2023)

Na SkyShowtime jsem si teď znova sjel celou tetralogii, takže můžu místopřísežně prohlásit, že jsem se s kritickou recenzí na čtyřku nemýlil a že Indy je v mých očích doteď jen trilogií s jedním tápavým dovětkem. Tahle bolavá pozdní zkušenost může natěšení na pátého Indyho výrazně brzdit, ale snad v tomto případě pomůže přepřáhnutí z legendárního Stevena Spielberga na Jamese Mangolda (Logan, Ford vs. Ferrari). Tahle režijní posila tak snad neponoří Jonese do trapného digitálního balastu, nudného pátrání a prázdných atrakcí.

Snadné to ale Mangold mít nebude. Harrison Ford má na krku osm křížků a potenciální předávání žezla britské „Potvoře“ Phoebe Waller-Bridge se bude blbě kousat nejen tradicionalistickým šovinistům. Na kulturní války je ale času dost, teď je důležité zase nakopat zadek náckům a jejich pohrobkům, jak během druhé světové, tak v průběhu startu Apolla 11. Z trailerů greenscreen sálá znovu až moc, ale snad si celovečerák udrží kýžený náboj, dynamiku a ryzí dobrodružnou povahu prvních tří geniálních indinajonesovek. (Cival)

Index natěšenosti: 9/10

Mission: Impossible Odplata – První část (CZ premiéra: 13. července 2023; US premiéra: 14. července 2023)

Já mám hlavně radost, že Cruise ještě pořád žije a při jednom ze svých skoků do hlubin norského fjordu mu neselhal padák. Vůbec se nedivím mnoha lidem v mém okolí, kteří Tomovi kvůli opovrženíhodnému scientologickému backgroundu nemohou přijít na jméno, ale i ti musí uznat, že – jak už napsal imf v recenzi na Top Gun: Maverick – Tom Cruise je posledním akčním hrdinou, jehož potřebujeme. À propos Maverick… Víte, jak jsme se v uplynulých letech u Mission: Impossible 4,5 a 6 vždycky v koutku duše báli, zda se nákladný akčňák, na který se v Americe nikdy zrovna dvakrát nechodilo, zaplatí? Tak tentokrát myslím, že právě díky megahitovému návratu nestárnoucího pilota už nemusíme. Byť měl podle některých zdrojů nabobtnat rozpočet až někam k 300 milionům dolarů.

Jak by také ne, když ten šílenec týdny a měsíce trénuje na jeden skok plavmo do propasti, zase si nechává zavírat centra největších světových metropolí a rozjíždí závěrečnou rozlučku, která se nevešla do jednoho dílu. O příběhu toho sice zatím moc nevíme, ale dobří holubi Pegg, Rhames, Ferguson a další se samozřejmě vracejí a já se přiznám, že prozatím jediný trailer jsem viděl snad už dvacetkrát. Kdo by to byl po De Palmově jedničce řekl, že 27 let poté bude Cruise pořád stát na vrcholu a divákům, chtivým špionážní akce s vrcholně vymazlenou akcí, nabídne více než dostačující náhradu za absentujícího Bonda. (TedGeorge)

Index natěšenosti: 10/10

Barbie (CZ premiéra: 20. července 2023; US premiéra: 21. července 2023)

Zařazení Barbie do letních nářezů předcházela v redakci krátká, slušná a nevzrušená debata a já jsem každopádně rád, že tu je. Na první pohled je hraný celovečerák o jedné z nejslavnějších hraček dechberoucí bizár, na němž si už vylámali zuby u Sony a Warneři by měli mít sto milionů důvodů k obavám. Už na ten druhý pohled však člověk zpozorní u jmen režisérky a scenáristy. Symbióza Grety Gerwig a Noaha Baumbacha slibuje všechno, jenom ne infantilní úlitbu nejmenším holčičkám, které do úmoru oblékají a svlékají panenku od Mattela. To ostatně naznačil už podvratný teaser, který hračkářský etalon nevkusnosti roubuje na slavnou scénu z Vesmírné odysey.

Nejzajímavější je, že ani dva měsíce před premiérou nevíme o příběhu skoro nic. Čeká nás snad další Truman Show? Bude Barbie a Ken jezdit na kolečkových bruslích ve svém vlastním mnohovesmíru šílenství? Dostanou se oživlé hračky do reálného světa a nastaví zrcadlo prasáckému Trumpovi? Možné je všechno. Zvlášť když režíruje jedna z nejšikovnějších a nejzajímavějších režisérek současnosti. Na závěr jenom v rychlosti poděkuji hollywoodským bohům, že si barbínu zahrála Margot Robbie – nikoliv prapůvodně zvažovaná Amy Schumer. Ke komičce totiž chovám podobně silné city jako kolega Mr.Hlad k Melisse McCarthy a Barbie bych tím pádem neviděl, ani kdyby se z ní vyklubal další Matrix. (TedGeorge)

Index natěšenosti: 7/10

Oppenheimer (CZ premiéra: 20. července 2023; US premiéra: 21. července 2023)

Nemusíte být žádný Einstein, aby vám došlo, že Nolan během natáčení vážně nenechal vybuchnout opravdovou atomovku. Nedivím se však některým čtenářům, které znejistily senzacechtivé titulky a na chvíli uvěřili fantastické zkratce, že pan perfekcionista šel ve svém řemesle tak daleko, až tu bombu na poušti fakt odpálil. Kdo jiný by to koneckonců udělal než Nolan, jenž místo použití CGI raději nabourá opravdový Boeing 747. Již teď si však můžeme být skoro jistí, že nás v polovině července (do kin jde Oppenheimer mimochodem stejný den, jako Barbie) nečeká suchý portrét otce atomové bomby, nýbrž znovu kulervoucí a opulentní nolanovka, ze které se nám zase jednou zatočí hlava. Trailery naznačily, že Hoyte van Hoytema za kamerou nepřekvapivě kouzlil, nechybí trademarkové hrátky režiséra s časem a to obsazení…

Cillian Murphy si snad konečně dojde pro nominaci na Oscara, přičemž sekundovat mu bude dream team reprezentovaný Robertem Downeym Jr., Mattem Damonem, Emily Blunt, Florence Pugh, Joshem Hartnettem a jen tak mimochodem i Garym Oldmanem. Snad jenom ten Michael Caine tentokrát chybí. Očekávání jsou tedy vyšponovaná na maximum, nikde zatím neslyším stesky nad 169minutou stopáží a nezbývá než doufat, že Oppenheimer nebude labutí písní ambiciózních dramat mimo klasické hollywoodské franšízy, která se dočkala rozpočtu více než 100 milionů dolarů a uvedení v kinech. Musíte holt přijít všichni. Já tak učiním první možný víkend a něco mi říká, že po odchodu z IMAXu si sám pro sebe řeknu: „This is cinema“. A nebudu to výjimečně myslet ironicky. (TedGeorge)

Index natěšenosti: 9/10

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (41)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace