Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2023: Černí koně


ikona
Spooner
asteroid cityBlue Beetleflashgran turismoInsidiouskostlivecmalá mořská vílamegmezi živlytransformersvocasy na tripu
Rozbijí noví Transformeři či Malá mořská víla kasovní jackpot? 

Před pár týdny jsme si rozebrali velké filmy, které mají v letošní letní sezóně úspěch prakticky jistý. Dneska se podíváme na kousky, které mohou v kinech zazářit, ale také se snadno zařadit mezi poražené. Šance jsou u některých z nich totiž prakticky vyrovnané. Máme tu jak velké blockbustery, tak malé či nenápadné projekty, které ovšem rozhodně stojí za pozornost. Na jaký z těchto filmů se těšíte nejvíc? A jaký podle vás stoprocentně propadne?

Čtěte také: Letní nářez 2023: Tutovky a megahity

Malá mořská víla (CZ premiéra: 25. května 2023; US premiéra: 26. května 2023)

Blockbuster, který vyvolává nejvíc vypjatých diskuzí, protože řada diváků odmítá, že by světlo světa mohla spatřit tmavá Ariel – pod vodou se prostě musí logicky chichotat jen roztomilá bílá zrzka, tak jako se to dělo v legendárním animáku. U Disneyho se rozhodli přetavit kreslenou (a oscarovou předlohu) v hraný hit i v tomhle případě, údernou pohádku skoro o hodinu protáhli (proč proboha?) a nalili mnoho milionů do velkorysé výpravy, masek a kostýmů a samozřejmě i trikového uchopení. Pěvecky talentovanou Halle Bailey přitom režíruje zkušený Rob Marshall, načež by se dalo předpokládat po Chicagu, Gejše nebo Pirátech z Karibiku 4, že výsledek bude výtvarně okázalý, technicky bezproblémový, ale i poněkud nudný. Jestli to bude i tentokrát stačit Disneymu k obrovskému kasovnímu úspěchu se brzy uvidí. (Cival)

Index natěšenosti: 4/10

Past Lives (CZ premiéra zatím nestanovena; US premiéra: 2. června 2023)

Studio A24 loni touto dobou bodovalo svou budoucí oscarovkou Všechno, všude, najedno a i letos si do teplejších měsíců připravili podle všeho slušnou pecku. Past Lives přitom přichází ze zcela odlišného žánrového spektra a bude čistou, a podle traileru i dosti melancholickou, romantikou dvou dětských přátel, kteří se po 20 letech znovu setkávají. A přelétne mezi nimi nejedna jiskra. Upoutávka pak okouzluje velmi intimní a realistickou atmosférou a láká na opravdu silný zážitek, což podporují také velmi spokojené ohlasy. Na Rottenech má snímek 95 % spokojených recenzí s velmi nadprůměrným ratingem 8.6 a o Past Lives se mluví jako o jednom z filmů roku. Tady se nejspíš nebudou dít kasovní zázraky, ale spíš se může urodit jeden z velkých adeptů na Oscary. Snad se ho dočkáme i v českých kinech.

Index natěšenosti: 8/10

Kostlivec (CZ premiéra: 8. června 2023; US premiéra: 2. června 2023)

I kdyby Stephen King napsal kuchařku pro vegany, nejspíš by podle ní někdo natočil film. Literární král hrůzy je v Hollywoodu hodně oblíbený a úspěch To ukázal, že když se k jeho dílům přistoupí správným způsobem, můžou na tom všichni zatraceně vydělat. V něco podobného asi doufají i tvůrci Kostlivce. Adaptace krátké povídky se točí okolo mladé Sadie, která zjistí, že její malá sestra Sawyer má těžké spaní. Terorizuje ji totiž bubák, který se schovává ve skříních a jde po krku dětem, na něž rodiče nemají čas. A tohle je právě ten případ, otec obou dívek má totiž dost problémů sám se sebou a vyrovnává se se smrtí manželky. Povede se ho včas donutit, aby se zabýval i živými, nebo se blíží další katastrofa? Herecké obsazení je víceméně neznámé a ani režisér Rob Savage zatím nenatočil nic skutečně zásadního, takže novou hororovou klasiku nečekáme. Ale držíme palce, ať z toho vyleze fajn horor. (Mr.Hlad)

Index natěšenosti: 5/10 

Transformers: Probuzení monster (CZ premiéra: 8. června 2023; US premiéra: 9. června 2023)

Další roboti. Zase. Tentokrát se jich ujal pouze pětatřicetiletý Steven Caple jr., který má ve filmografii nejen chválenou dvojku Creeda a Sígry, ale i epizodu seriálových Transformers. Asi i touhle přípravou zaujal, protože mu byl svěřen už sedmý transformeří celovečerák, který bude ještě o řád více dětinský – k Optimusovi a jeho gardě totiž přihodí mocnou robotickou zvířenu, takže si z absurdních důvodů tematizovaných v komiksech, hračkářstvích i televizních seriálech užijeme plechovou opici, orla nebo nosorožce. Nabídne ale velký trikový výplach, který už ani neskrývá svou tupost, i dostatečně zábavnou a napínavou story a dost strhujících atrakcí? Na základě trailerů poněkud pochybujeme…   (Cival)

Index natěšenosti: 4/10

Mezi živly (CZ premiéra: 15. června 2023; US premiéra: 16. června 2023)

Už je to docela dlouho, co nás nějaký animák vyloženě sejmul. Jasně, tu a tam se objeví něco, co člověku udělá radost, že to není úplná blbina pro děti, a zároveň se nemusí bát na to ty děti do kina vzít. Jenže těch vyložených tref do černého v žánru, jenž jimi býval ještě donedávna pověstný, už se moc nerodí. O to víc se tak budou letos zraky ubírat směrem k nové originální pixarovce Mezi živly, která si vezme na paškál téma…inu, živlů. Možnosti pro rozvíjení humoru i zápletky se zdají být nekonečné, animace vypadá alespoň podle prvního traileru zdařile, takže nezbývá než počkat, jestli papírové ambice přemění tvůrci i ve skvělý film. Animáky už by si nějaký ten hit zasloužily a ne, nejde se spoléhat jenom na jednoho revolučního Spider-Mana jednou za pět let. (Do_Od)

Index natěšenosti 6/10

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace