Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2023)


ikona
KarelR
avatarcate blanchettoscarsteven spielbergtom cruisevsechno, vsude, najednou
Jak se nám líbila letošní desítka nominovaných filmů? 

Do Oscarů se v poslední dekádě vytrvale šije, jak hrozně míjejí obecný vkus. Letošní ročník si ale hejt určitě nezaslouží, jelikož se desítka nominovaných filmů vydatně překrývá s topkou redakce MovieZone. Kdybych vyndal český BANGER., byla by v nominacích technicky naše TOP 5 - Top Gun 2, Elvis, Trojúhelník smutku, Všechno, všude, najednou a Avatar 2. Některé další filmy pak měly premiéru až letos (Víly z Inisherinu, Tár), opravdu si tak není na co stěžovat.

Pojďme si tedy už podesáté za poslední dekádu (covidově chudý ročník 2020 jsme vynechali) proběhnout nominované kousky. Většinou jsme z nich logicky nadšení, zároveň ale zjistíte, čemu jsme se zatím alibisticky vyhýbali. No neberte to!

Top Gun: Maverick (CZ premiéra: 26. května 2022)

Hodnocení: Cival 9/10, imf 10/10, KarelR 10/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 8/10, Spooner 8/10, TedGeorge 10/10, dO_od 10/10

Kdybychom Oscara za nejlepší film roku rozdávali my, šli by na pódium Tom Cruise, Joseph Kosinski, Christopher McQuarrie a Jerry Bruckheimer. Ne každý v redakci sice vytasil desítkové hodnocení, bylo jich však dost na to, abychom Top Gun mohli už nyní prohlásit za nesmrtelnou klasiku. Snad se Cruise proboha nenechá ukecat do rychlé trojky. Radši ať sype z rukávu díly Mission: Impossible, Maverickův příběh je uzavřený na jedničku s hvězdičkou.

Trojúhelník smutku (CZ premiéra: 6. října 2022)

Hodnocení: Cival 9/10, imf 6/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 9/10, Rimsy 7/10, Spooner 8/10, TedGeorge 9/10, dO_od 9/10

Imfův vkus selhal už víckrát a Rimsy je artovkami holt omlácený ze všech stran, takže jim s klidným srdcem odpouštíme, že z Trojúhelníku smutku nebyli tak nadšení jako my ostatní. Film, u něhož platí, že méně o něm víte, tím větší vám udělá radost, se naštěstí nestal "přehypeovanou peckou z Varů". Pokračoval totiž v krasojízdě i po tradiční kinopremiéře, po vydání na streamu... a nejspíš bude spokojené diváky sbírat ještě hodně dlouho.

Víly z Inisherinu (CZ premiéra: 26. ledna 2023)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 8/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 9/10, Spooner 7/10, dO_od 8/10

Martin McDonagh se za posledních patnáct let stal dialogovou jistotou. Jasně, slabších Sedm psychopatů už většina lidí stihla zapomenout. V Bruggách, Tři billboardy a Víly z Inisherinu ale tvoří luxusní volnou trilogii, kde špičkoví herci odvádějí špičkové výkony – a jedno zhlédnutí mnohdy není dost. Platí to i pro jeho novinku o rozpadu mnohaletého přátelství, která podle mnohých hraje jen na jednu notu. OK, jenže na ni hraje tak dobře, že by na řadu scén šlo koukat pořád dokola!

Všechno, všude, najednou (CZ premiéra: 21. července 2022)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 8/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 8/10, Spooner 9/10, TedGeorge 7/10, dO_od 9/10

A Oscara získává... Všechno, všude, najednou! Právě tenhle výkřik zřejmě uslyšíme už za pár hodin, až se 95. ročník Oscarů dohrabe ke svému konci. Diváci, kteří neutečou k závěru první série The Last of Us, uvidí další vítězné kolečko distribučky A24, která poprvé triumfovala v roce 2017 s Moonlightem. Snad to letos bude beze zmatků, extrémně divoká a nápaditá sci-fi si totiž zaslouží maximální respekt ze všech stran.

Women Talking (CZ premiéra: nestanovena)

Hodnocení: Neviděl nikdo. Stydíme se... za Rimsyho, že to nedal!

OK, Women Talking nemělo a nejspíš ani nebude mít českou premiéru. Nic ale Rimsymu nebránilo v tom, aby na film někam zajel nebo zaletěl, ne? 8/10 na Rottenech je koneckonců velmi dobrá bilance, jíž však drama o vykořisťování uzavřené náboženské komunity nekopíruje na ČSFD. Tam najdete mnohem slabších 56 %, takže snad časem dorazí recenze. Kde jinde se má člověk dozvědět, jestli jde o nenápadnou pecku, nebo o tematicky silnou, ale jinak totálně nudnou vějičku na Oscary?

Jak letošní oscarovky hodnotíte vy? Podělte se o svou číselnou paletu v diskuzi!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace