Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2023)


ikona
KarelR
avatarcate blanchettoscarsteven spielbergtom cruisevsechno, vsude, najednou
Jak se nám líbila letošní desítka nominovaných filmů? 

Do Oscarů se v poslední dekádě vytrvale šije, jak hrozně míjejí obecný vkus. Letošní ročník si ale hejt určitě nezaslouží, jelikož se desítka nominovaných filmů vydatně překrývá s topkou redakce MovieZone. Kdybych vyndal český BANGER., byla by v nominacích technicky naše TOP 5 - Top Gun 2, Elvis, Trojúhelník smutku, Všechno, všude, najednou a Avatar 2. Některé další filmy pak měly premiéru až letos (Víly z Inisherinu, Tár), opravdu si tak není na co stěžovat.

Pojďme si tedy už podesáté za poslední dekádu (covidově chudý ročník 2020 jsme vynechali) proběhnout nominované kousky. Většinou jsme z nich logicky nadšení, zároveň ale zjistíte, čemu jsme se zatím alibisticky vyhýbali. No neberte to!

Avatar: The Way od Water (CZ premiéra: 15. prosince 2022)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 9/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 8/10, Spooner 8/10, TedGeorge 9/10, dO_od 8/10

Nejvysmívanější sequel poslední dekády asi podvacáté ukázal, že by nikdo neměl podceňovat Jamese Camerona. Tak dlouho jsme poslouchali, jak je dvojka Avatara úplně zbytečná a nikoho nezajímá, až se z ní vyklubal třetí nejvýdělečnější film všech dob. Železný Jim tak opět sedí na trůnu, a i když je druhý díl o něco slabší než ten první, stále se jedná o parádní blockbusterovou jízdu, jíž nikdo z nás nevpálil méně než 8/10. Co by za to konkurence dala!

Elvis (CZ premiéra: 23. června 2022)

Hodnocení: Cival 9/10, imf 9/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 8/10, Spooner 8/10, TedGeorge 8/10, dO_od 9/10

Trochu nečekaný comeback Baze Luhrmanna většině redakce vyrazil dech. Po průměrných výletech do Austrálie a za Velkým Gatsbym jsme počítali s dalším velkofilmem, který sice bude vypadat moc krásně, ale ničím jiným nenadchne. Jenže Luhrmann otočil volume doprava ve všech směrech a stvořil mistrovskou hudební show, v níž skvěle funguje i mnohým nesympatický Austin Butler. V IMAXu tahle podívaná vážně drtila smysly!

Fabelmanovi (CZ premiéra: 24. listopadu 2022)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 7/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 8/10, Spooner 8/10, TedGeorge 7/10

Spielbergova lehce fiktivní autobiografie (kdo viděl dokument od HBO, ví) patří mezi největší oscarové favority letošního roku. Na glóbech si došla pro ceny za nejlepší drama i režii, boj o zlaté plešouny pro ni však bude o dost náročnější. Ocení Akademici vzpomínání staré legendy, nebo energickou akční sci-fi od režisérů Švýcaráku? Už za pár hodin budeme mít jasno, Fabelmanovi jako takoví jsou nicméně hezkým retrem, které by klidně mohlo být o něco kratší a údernější.

Na západní frontě klid (CZ premiéra: 28. října 2022)

Hodnocení: Cival 6/10, imf 5/10, Mr. Hlad 6/10, Spooner 6/10, dO_od 6/10

První reakce na novou adaptaci válečné klasiky nešetřily nadšením, výsledek tak byl o to větším zklamáním. Netflix zase jednou zvládl kampaň na jedničku – viz sedm cen BAFTA a mohutných devět oscarových nominací. Film jako takový nám však přišel průměrný až běda, jelikož místo silných postav nabídl hlavně opulentní řemeslné jistoty. Jako mnohokrát předtím tak platí tradiční "je to hezký, ale... no... předloha je úplně jinde!"

Tár (CZ premiéra: 23. února 2023)

Hodnocení: Rimsy 8/10

Přesně tak, 158 minut si pro dirigující Cate Blanchett našel jen Rimsy. Při pohledu na 8,3/10 na Rottenech a 78 % na ČSFD se maličko stydíme, a pokud si Cate opravdu dojde pro třetího Oscara, budeme tenhle rest houfně napravovat (a možná i když si pro něj nedojde). Rimsyho lákání na majestátní podívanou, která je myšlenkově bohatá a herecky bezchybná, by totiž bylo hřích dlouhodobě ignorovat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace