Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tom Cruise slaví kasovní triumf, Top Gun: Maverick ovládl svět


ikona
TedGeorge
a24alex garlanddoctor strangeježek sonicjoseph kosinskimaverickpanství downtonparamounttom cruisetop guntop gun 2top gun: mavericktržbyzlouniztracené město
Tom Cruise se nenechal zlákat bohatými streamy, Top Gun: Maverick zamířil exkluzivně do kin a především američtí diváci vzali multiplexy útokem.  

Nevím jak vy, ale když jsem v kině napjatě sledoval fantastickou poslední půlhodinku Top Gun: Maverick, tak jsem chvílemi nedýchal. Sice jsem tušil, že na projekci nebudu zívat, ale že se dočkám až takového nářezu? Pecka, nádhera, ultimátní blockbusterové maximum a s radostí podepisuji podobně nadšené kolegy v redakci.

Už pár měsíců sice bylo jasné, že desítky let vyhlížený a mnohokrát odkládaný návrat Mavericka bude úspěšný, ale při pohledu na výsledky za první (v obou směrech prodloužený) víkend mi bez velkého přehánění spadla čelist k zemi. Občas je psaní pravidelných tržebních reportů za odměnu a dnes to bude platit dvojnásob.

Nejvíc platí „Take My Breath Away“ u amerických čísel. Z historicky rekordního počtu 4 735 kin se povedlo už ve čtvrtek vytěžit 19 mega - následných 124 míčů za klasický víkend a prozatím letmo odhadnutých 151 melounů včetně pondělka (v USA svátečního) je na poměry akčňáku pro dospělé masakr odpovídající překonání rychlosti Mach 10.

Studio Paramount, v jehož ústředí je teď jistě veselo, přitom ještě před týdnem konzervativně očekávalo 90 míčů za prodloužený víkend a mezi námi – i to by byla paráda. Pokud by se snad v pondělí povedlo překonat 153 milionů, tak padnou i Piráti z Karibiku: Na konci světa a Maverick bude nejúspěšnějším blockbusterem, který kdy startoval během prestižního Memorial Day víkendu.

Nejásají pouze dlouhé roky paběrkující Paramounti. Blahem se tetelí i provozovatelé IMAXů, do kterých v zámoří v uplynulých dnech zavítalo rekordní množství diváků (počkejme si na přesnější čísla, ale ze čtvrtečních 19 míčů pocházelo neskutečných 40 % právě z největších sálů!) a šampáňo samozřejmě bouchá i Tom Cruise, jenž pro potěchu diváků poslední dekádu pravidelně riskuje život při natáčení Mission: Impossible. Stačí dodat, že jeho doposud největší třídenní otvírák byla Válka světů s 65 miliony.

Dobrým zprávám není ani zdaleka konec. Po ovacích v Cannes přispěchali kromě imfa s chválou i další recenzenti. Na Rotten Tomatoes svítí 97 % spokojenost při průměrném hodnocení 8,2, což je pro Cruise (spolu s Mission: Impossible - Fallout) nejlepší výsledek vůbec. No a diváci jásají snad ještě víc, protože nejvyšší možné CinemaScore hodnocení A+ hovoří samo za sebe. S velkou jistotou lze tedy očekávat, že Maverick bude v zámořských multiplexech trvalka, a kdo ví, zda nakonec nepadne i Batmanových 370 mega.

Anebo že by Top Gun zamířil ještě výš? Snad nejneuvěřitelnější je fakt, že skoro polovina amerických diváků byla starší než 45 let a více než pětina dokonce 55! Právě postarší diváci se především kvůli covidu více než dva roky kinům vyhýbali a pro mnohé byl návrat Cruise do kokpitu po letech první návštěvou multliplexu. Dobrá zpráva i pro další snímky, jež budou v dalších měsících cílit na dospělejší cílovku, nikoliv pouze teenagery, kteří se většinou nahrnou do kin již první víkend.

Dostáváme se k číslům ze zbytku světa. Přesnější výsledky u jednotlivých trhů budou dostupné až za pár hodin, ale už teď je jasné, že sukces Top Gunu je globální. První odhady hovoří o 124 melounech, které spolu s totožným třídenním americkým víkendem znamenají globální čtvrtmiliardový start. Bez Ruska, kde se film nikdy nedočká premiéry. Bez Číny, kde se snímek pravděpodobně nedočká premiéry. A prozatím i bez Cruisovi zaslíbené Jižní Koreje (Mission: Impossible – Fallout v ní před čtyřmi lety odstartovala s 25 miliony…), kam kvůli covidu zavítá blockbuster až za tři týdny.

V Evropě hraje prim především Francie a Velká Británie, v Asii potom Japonsko. V zemi vycházejícího slunce sice o víkendu nepadly žádné rekordy a Tom, režírovaný Josephem Kosinskim, podle prvních odhadů odstartoval za 9–10 milionů, ale jako vždy bude platit, že v císařství se na biják bude chodit dlouhé měsíce. Jenom pro srovnání dodám, že Fallout v zemi odstartoval s osmi miliony a nakonec si došel pro více než pětinásobek.

Nejenom podle mě je tedy konečných globálních 700 milionů jistota a jen za necelé dva týdny startující Jurský svět: Nadvláda, jenž vystřídá Mavericka v IMAXech a dalších prémiových sálech, zabrání parádnímu snímku v ataku ještě nebeštějších výšin. Očekávat miliardu je sice pořád bláhové a nereálné, ale nechme se překvapit, jak vysoko vyžene film šuškanda padesátníků, mířících do kin v davech.

Poctivě a bez CGI švindlu natočená paráda navíc vznikla s rozumným rozpočtem 152 milionů dolarů. Jasně, nově se objevují zprávy o 170 míčích a studio jistě vypustí do světa, že se ve skutečnosti utratily dvě kila (nemluvě o nákladech na několikrát spouštěnou reklamní kampaň), ale to už je takové klasické hraní si s čísly, které jsme naposledy zaznamenali u Batmana, jenž měl podle Deadline a dalších zdrojů koštovat Warnery „jenom“ nějakých 100–120 míčů. Po prvním úspěšném víkendu v kinech se však u netopýra najednou začala skloňovat dvě kila.

Také si právě říkáte, že je každý dolar zasloužený a perfekcionista Tom si měl říct o mohutnější gáži, než všeobecně uváděných 12–15 milionů? Závěrečná informace vám snad na tváři vykouzlí úsměv. Tom je zase a znovu v titulcích uvedený nejenom jako hlavní herecká hvězda, ale i jako producent. Šušká se, že si ze své pozice vyjednal už dlouho neviděných 20 % z tržeb (ano, z tržeb, ne z čistého profitu).

Mluvíme o tzv. „First dollar gross“, tedy o hrubých tržbách. Pokud by se nejednalo o kachnu (pravděpodobně však bude zmiňovaná pětina platit pouze v Americe a ve světě se podobné vratky ani zdaleka nedočká), tak by to fakticky znamenalo, že z každé vstupenky do zámořského IMAXu za 20 babek dostane Tom do vlastní kapsy 4 dolary. Tuším, že naposledy měl podobnou smlouvu Will Smith, jemuž díky ní přistálo na účtu za trojku Mužů v černém rovných 100 melounů. A i kdyby se nakonec nejednalo o hrubé tržby, profit má film už teď jistý a producenti v čele s Tomem si samozřejmě přijdou na tučné všimné. Už jsem říkal, že Cruise právě slaví?

Psát o zbylých bijácích v top desítce mi při pohledu na tržby Top Gunu přijde skoro až nepatřičné, takže jenom v rychlosti: Stříbro poprvé po třech týdnech bere Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, který díky čerstvým 16 míčům za třídenní víkend přelezl 370 mega a v Americe bude útočit na čtyři kila. Na miliardu ve světě se však marvelovka s velkou pravděpodobností nedoplahočí.

Druhou novinkou víkendu bylo celovečerní zpracování nekonečného animovaného seriálu - Bobovy burgery ve filmu. Více než 12 milionů za klasický víkend a bronzovou pozici pro levný snímek lze spíše brát jako úspěch, který tak tak ospravedlňuje široké nasazení do 3 400 kin. Přiznám se, že o v zámoří očividně populární sérii slyším poprvé, takže se vůbec nedivím, že tuzemská premiéra není v plánu.

Panství Downton: Nová éra bere bramboru a nemá z ní moc velkou radost. Oproti prvnímu víkendu padá o vysokých 63 % a při pohledu na průběžných 28 míčů lze očekávat americký finiš někde u čtyřiceti melounů. Minulý týden jsem psal, že sequel navzdory nic moc tržbám stejně časem vznikne, ale teď už si nejsem úplně jistý.

Páté a sedmé místo bere dvojice rodinných filmů s velkou výdrží. Zlouni padají o čtvrtinu (v Americe mají na kontě pěkných 83 mega), Ježek Sonic 2 o necelou třetinu a v obou případech mluvíme o úspěchu. U ježury samozřejmě o řád větším, protože 186 milionů z USA a čtyři globální kila v dohledu si vyloženě říkají o třetí díl.

Na přeskočené šestce se vyhřívá nestor posledních měsíců – nezávislé sci-fi Everything Everywhere All at Once. Minulý víkend padlo 50 milionů a další mikrospokopický pokles (znovu o pětinu) vytáhne Michelle Yeoh za 60 míčů jenom v Americe. Spokojenost panuje na všech frontách.

Zbylá trojice? Ztracené město na osmém místě v zámoří právě překonalo kilo a většinou diváků nenáviděný mindfuck Alexe Garlanda Men se loučí s mizernými 6,4 miliony.  No a konečně F3: Fun and Frustration jako další z četných indických fláků, které letos v Americe zamířily do kin. Milion z 400 kin není žádný velký zázrak.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští týden bude v kinech znovu řádit Maverick, protože jedinou větší premiérou, která stojí za zmínku, je voyerský napínák Watcher s Maikou Monroe.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace