Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 blockbusterů, které dostaly pokračování navzdory nízkým tržbám v kinech


ikona
TedGeorge
batmanblade runnerblu-raychris hemsworthchristian balechristopher nolandunadunedvdguillermo del torohasbrohugh jackmanmarvelnicolas cageparamountridley scottron perlmanrozpočetstar trektržbywarner bros.
Když ještě vysoké prodeje DVDček a Blu-rayů zachraňovaly studiům kůži....  

Duna se naštěstí dočká sequelu a většina z vás jistě tuší, že to není jenom kvůli tržbám z kin, které ani zdaleka nebudou stačit na pokrytí vysokých produkčních nákladů. Warneři si ve spolupráci s produkující "filiálkou" Legendary dali dvě a dvě dohromady a spočítali si vysoký potenciál vymodlené dvojky, jež bude startovat exkluzivně v kinech již za dva roky. Tedy snad již v době pocovidové. V návaznosti na příjemné oznámení potvrzující Dunu 2 jsem dal dohromady topku blockbusterů, které se jenom díky tržbám z kin nedostaly do černých čísel, ale stejně se dočkaly podobně ambiciózního (a často i dražšího) pokračování. Hned na začátek je třeba říct, že jsem se příliš hluboko do minulosti nedostal. Důvod je jednoduchý - tržby se před padesáti lety počítaly opravdu jinak než před dvěmi dekádami a upřímně - dohledat relevantní info k tržbám a sequelům hvězd černobílých filmů je fakticky nemožné.

Jenom pro jistotu dodávám, že zařazení filmu do žebříčku opravdu neznamená, že by se snad jednalo o průšvih. Kdepak, většina níže zmíněných bijáků je oprávněně považovaná za kasovní úspěch. Pouze se z vícero důvodů prostě nezaplatily už v kinech, což ve většině případů z posledních dekád skoro automaticky znamenalo, že sequel nebude. Zároveň budu ignorovat Hvězdnou pěchotu a podobné snímky, které se sice pokračování dočkaly, ale násobně levnější sequel směřoval rovnou na VHS nebo DVD. No a schválně vynechám další díly bijáků, které jsou teprve oznámeny, ale ještě nevznikly. Cruellu a Expedici: Džungle mezi vybranou desítkou tedy nenajdete. Filmy budu subjektivně řadit vezstupně podle zajímavosti jejich tržeb, a vy už se pusťte do čtení.

3. Batman začíná (2005)
Rozpočet: 150
Tržby v USA: 207
Tržby celosvětově: 374
Název a rozpočet dvojky: Temný rytíř, 185 milionů
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Parádní batmanovský origin, jenž bohužel musí žít ve stínu Temného rytíře.
Vytáhni v hospodě: Christian Bale byl po natočení Mechanika (2004) s 56 kilogramy opravdu velmi hubený a Nolan mu řekl, že musí pro roli Batmana maximálně „zmohutnět“. Herec podstoupil šestiměsíční peklo, na konci kterého vážil metrák. Před natáčením mu bylo taktně naznačeno, že to s tím přibíráním možná trochu přehnal, a tak Bale velmi rychle shodil deset kilo. Tohle prosím doma nezkoušejte.

Christopher Nolan, který pro Warnery o pár let dříve natočil nijak extra profitabilní Insomnii, dostal 150 míčů a jasný úkol: Natočit reboot Batmana, jenž dá zapomenout na divočiny Joela Schumachera. Stejné studio, které v roce 1997 představilo Arnolda Schwarzeneggera jako Mr. Freeze v propadáku Batman a Robin, najednou dalo volnou ruku režisérovi bez větších zkušenosti s natáčením akčních scén a místo směšně přepálené hovadiny se rozhodlo poslat do kin ponurého Batmana s přesahem. Povedlo se a tržby v kinech tomu nepodbízivému přístupu mladého ambiciózního filmaře plně odpovídaly. Nebyly totiž nijak zázračné.

Jenomže už po několikáté je třeba zmínit, že byla jiná doba. Diváci (především ve světě) sice na Nolanova prvního Batmana nechodili zrovna v davech, ale film se jim líbil. A rostl v nich. Úplně náhodou jsem narazil na starší článek Variety rozebírající (dnes už hodně neaktuální) vyhlídky filmu Superman se vrací na sequel. Známý webzin v článku jen tak mimochodem tvrdí, že za pouhý rok od premiéry se prodala DVDčka a Blu-raye Batman začíná v hodnotě 167 milionů dolarů! Něco mi však říká, že Warneři by dali zelenou Temnému rytíři i v případě, kdy by se neprodal ani jeden domácí nosič. Úplně všichni totiž chtěli na velkém plátně znovu vidět Jokera

2. X-Men: První třída (2011)
Rozpočet: 160
Tržby v USA: 146
Tržby celosvětově: 353
Název a rozpočet dvojky: X-Men: Budoucí minulost, 200
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Komiksový nářez se spoustou důkazů, že by Michael Fassbender měl hrát Jamese Bonda.
Vytáhni v hospodě: Matthew Vaughn původně plánoval trilogii, ve který by se Wolverine objevil ve druhém díle odehrávajícím se v sedmdesátých letech. A pak ve trojce, kterou měla být Budoucí minulost. Sedmdesátkového Wolverina měl podle jeho představ hrát Tom Hardy a po něm by se vrátil Jackman. Studio ale chtělo rovnou Budoucí minulost a Vaughn od X-Menů odešel prý hlavně proto, že měl pocit, že na jeho nápady není nikdo zvědavý.

Když dali před deseti lety Mr. Hlad a Cival restartu X-Menů pod taktovkou Matthew Vaughna 9/10, pelášil jsem do kina a už tehdy se divil, že sál byl poloprázdný. První víkend u nás přišlo do kin pouhých 12 000 lidí a celkových 53 000 platících diváků byla nejenom na poměry X-Menů velká slabota. Ve světě to bylo (až na pár výjimek) podobné a články z té doby v souvislosti s nuznými tržbami zmiňovaly, že Vaughn poslal do kin nejméně navštěvované X-Meny všech dob. I když nebudeme brát v potaz inflaci, tak Bryan Singer poslal v roce 2000 do kin první X-Meny s fakticky stejnými úvodními čísly. Holt měli dát Wolverinovi více než pětivteřinové cameo v baru.

Studio naštěstí slyšelo na chválu ze všech stran a zkušeně uznalo, že základy položil Vaughn pevné a na pokračování přijde dost lidí. Jenom to bude chtít návrat původního obsazení v čele s Hugh Jackmanem a scénář spoléhající na pokaždé vděčné cestování časem. Na režisérskou stolici se vrátil Bryan Singer, od Foxů dostal obřích 200 mega a nezklamal. I díky expandující Číně (116 mega bylo v roce 2014 nádherných) si Budoucí minulost přišla v kinech po celém světě na více než 740 milionů a Singer dostal fakticky okamžitě šanci natočit X-Men: Apokalypsa. Ta sice v kinech vydělala více než půl miliardy a tím pádem se zaplatila, ale předznamenala úpadek značky, kterou se z hrobu pokusí vykopat v následujících letech Kevin Feige.

Blade Runner (1982)
Rozpočet: 30
Tržby v USA: 33
Tržby celosvětově: 42
Název a rozpočet dvojky: Blade Runner 2049, 150
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Ikonická sci-fi klasika, u níž jsem upřímně rád, že jsem si na první projekci dal rovnou Final Cut.
Vytáhni v hospodě: Autor knižní předlohy Philip K. Dick se bohužel premiéry filmové adaptace svého románu nedočkal. Před jeho smrtí v březnu 1982 mu však producenti promítli dvacetiminutový showreel a Dick by nadšený. Nechal se prý slyšet, že Ford je jako Deckard přesnější, než si vůbec dovedl představit a režisér jeho svět přivedl k životu perfektně.

Budu na závěr bruslit na hodně tenkém ledě, protože legendární Blade Runner režírovaný Ridley Scottem není podle většinového výkladu slova blockbuster. Rozhodně se však jedná o áčkovou sci-fi, na níž před necelými 40 lety přišlo do kin mnohem méně diváků, než se doufalo. Ambiciózní sci-fi se nestala okamžitě kultem a většina diváků si v době premiéry nedovedla představit, že se z Blade Runnera stane v následujících letech filmová legenda. Ale stalo se a právě díky tomu Warneři před pár lety odklepli 150 mega Dennisu Villeneuvovi na pokračování. Ne, vysoké prodeje VHS za tím sequelem vážně nehledejte.

Proč vlastně myslíte, že se v osmdesátých letech jeden z nejlepších filmů Harrisona Forda v kinech nedočkal zasloužené kasovní odměny? Pomalé tempo a jistá nepřístupnost pro většinového diváka budou jistě jedním z hlavních důvodů. Nejdůležitější je však uvědomit si, kdy se Scottův majstrštyk podíval do kin. Bylo to jenom o 14 dní později, než si premiéru odbyl E. T. – Mimozemšťan, jenž se dočkal v kinech naprosto fenomenálních tržeb. E. T. tenkrát nevládnul v kinech jenom pár týdnů. Vládnul dlouhé měsíce, stal se nejvýdělečnějším snímkem své doby a diváci logicky chodili do kin na všem přístupné rodinné sci-fi od Spielberga, nikoliv na adaptaci knihy Sní androidi o elektrických ovečkách od režiséra Vetřelce.

---

Pro dnešek je to vše. Pojďme společně doufat, že některé milované propadáky se dočkají pokračování dříve než za 35 let a radujme se znovu z faktu, že Duna bude navzdory covidu a HBO Max za necelé dva roky v kinech ukončená. Díky za pozornost a diskuze je otevřená

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace