Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 blockbusterů, které dostaly pokračování navzdory nízkým tržbám v kinech


ikona
TedGeorge
batmanblade runnerblu-raychris hemsworthchristian balechristopher nolandunadunedvdguillermo del torohasbrohugh jackmanmarvelnicolas cageparamountridley scottron perlmanrozpočetstar trektržbywarner bros.
Když ještě vysoké prodeje DVDček a Blu-rayů zachraňovaly studiům kůži....  

Duna se naštěstí dočká sequelu a většina z vás jistě tuší, že to není jenom kvůli tržbám z kin, které ani zdaleka nebudou stačit na pokrytí vysokých produkčních nákladů. Warneři si ve spolupráci s produkující "filiálkou" Legendary dali dvě a dvě dohromady a spočítali si vysoký potenciál vymodlené dvojky, jež bude startovat exkluzivně v kinech již za dva roky. Tedy snad již v době pocovidové. V návaznosti na příjemné oznámení potvrzující Dunu 2 jsem dal dohromady topku blockbusterů, které se jenom díky tržbám z kin nedostaly do černých čísel, ale stejně se dočkaly podobně ambiciózního (a často i dražšího) pokračování. Hned na začátek je třeba říct, že jsem se příliš hluboko do minulosti nedostal. Důvod je jednoduchý - tržby se před padesáti lety počítaly opravdu jinak než před dvěmi dekádami a upřímně - dohledat relevantní info k tržbám a sequelům hvězd černobílých filmů je fakticky nemožné.

Jenom pro jistotu dodávám, že zařazení filmu do žebříčku opravdu neznamená, že by se snad jednalo o průšvih. Kdepak, většina níže zmíněných bijáků je oprávněně považovaná za kasovní úspěch. Pouze se z vícero důvodů prostě nezaplatily už v kinech, což ve většině případů z posledních dekád skoro automaticky znamenalo, že sequel nebude. Zároveň budu ignorovat Hvězdnou pěchotu a podobné snímky, které se sice pokračování dočkaly, ale násobně levnější sequel směřoval rovnou na VHS nebo DVD. No a schválně vynechám další díly bijáků, které jsou teprve oznámeny, ale ještě nevznikly. Cruellu a Expedici: Džungle mezi vybranou desítkou tedy nenajdete. Filmy budu subjektivně řadit vezstupně podle zajímavosti jejich tržeb, a vy už se pusťte do čtení.

7. Ghost Rider (2007)
Rozpočet: 110
Tržby v USA: 115
Tržby celosvětově: 228
Název a rozpočet dvojky: Ghost Rider 2, 57
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vpravdě pekelná komiksovka, jíž by si měl pustit každý, kdo nostalgicky vzpomíná na marvelovky před MCU.
Vytáhni v hospodě: Režisér filmů Blade, Liga Výjimečných a Zkurvená existence Stephen Norrington byl první volbou producentů na pozici režiséra. Místo něho však nakonec šanci dostal Mark Steven Johnson, který předtím režíroval Daredevila. Něco mi říká, že kdyby šanci natočit Ghost Ridera dostal Norrington, na Youtube dnes koluje několik videí, jak se během natáčení rve s Nicolasem Cagem.

Ještě než začneme, připomeňte si skoro 15 let starou recenzi imfa. Přečteno? Super, protože se teď nemusím věnovat kvalitám a můžu řešit jenom tržby. Věřte nebo ne, ale Ghost Rider se plánoval mnoho let a původně si v něm neměl zahrát hlavní roli Nicolas Cage. Pokud se dá věřit zákulisním tamtamům, tak producenti dokonce původně toužili po Johnnym Deppovi. Jenomže roli nakonec ukořistil Nic a začaly se dít věci. Jeho vize motorkářského boha Johnnyho Blaze byla pro všechny okolo, ehm, náročná. Asi nejvíc pro financující studio, nucené v průběhu měsíců navýšit původně plánovaný rozpočet 65 milionů téměř dvojnásobně.

Proč jsme se tedy dočkali pokračování marného bijáku? V roce 2007 byla DVD na svém vrcholu a jenom v Americe se Ghost Rider díky vysokým prodejům domácích nosičů dočkal více než 100 (!) milionů dolarů. Vzniku pokračování jistě pomohl i fakt, že Cage po roce 2010 třel bídu s nouzí a tím pádem si nemohl říct o 12-20 mega předem stejně jako u jedničky (zdroje se různí a nezapočítávají dodatečná procenta z tržeb). Dostal na ruku „jenom“ 7,5 mega a na 65 milionovém rozpočtu nekoukatelné dvojky stejně není vidět každý dolar.

6. G. I. Joe (2009)
Rozpočet: 175
Tržby v USA: 150
Tržby celosvětově: 302
Název a rozpočet dvojky: G. I. Joe 2: Odveta, 130
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Pitomý popcorn se slušnou akcí aneb… šlo od tohohle filmu vůbec čekat víc? Další dva jsou mnohem horší!
Vytáhni v hospodě: Ve filmu bylo zničeno 112 aut, což ve své době podle některých zdrojů znamenalo hollywoodský rekord. Jinde se však můžete dočíst, že už o sedm let dříve zničili Wachovští dokonce 300 aut na place Matrixu Reloaded. Kdo je současný rekordman? Michael Bay prý na place Transformers 3 poslal do šrotu 562 vozů, což doposud nikdo nepřekonal.

Byl to na první pohled rozumný deal. Paramount, jemuž po roce 2000 pomalu začínaly chybět velké franšízy, si plácnul s hračkářským gigantem Hasbro. Nejdříve měl sice vzniknout G. I. Joe, ale válka v Iráku plány narušila a jako první nakonec spatřili světlo světa Transformeři. Úspěch v kinech byl nezpochybnitelný, a tak se s totožným rozpočtem 150 mega (Bay za ty prachy tenkrát pořídil slušnou parádu) dočkal premiéry i odložený G. I. Joe s tváří Channinga Tatuma. Pod režijním dozorem zkušeného Stephena Sommerse vznikl jeden z těch dementnějších blockbusterů, který navíc v kinech utržil jenom necelou polovinu dolarů vydělaných Optimem Primem a spol. Proč byl tedy odmávnutý sequel?

Zase a znovu je nutno zmínit fakt, že DVD podpořené nastupujícím Blu-ray byly v letech 2007–2008 na vrcholu a zrovna G. I. Joe si prodejem domácích nosičů jenom v Americe přišel na bonusových 88 mega. Sice se pořád nejednalo o nijak zázračný profit, ale film se překulil do černých čísel a studio se rozhodlo dát značce další šanci. Na pár minut se vrátil Channing Tatum, jenž si v letech 2012-2014 užíval nejenom díky 21 Jump Street a Bez Kalhot svoje nejhvězdnější chvíle (roli prý nenáviděl), ale hlavní roli už ukořistil Rock. Navzdory odkladům, dodatečnému předělávaní do 3D a celkově docela průšvihové produkci se sequel s tržbami 375 milionů babek bez větších problémů zaplatil.  

5. Star Trek (2009)
Rozpočet: 150
Tržby v USA: 258
Tržby celosvětově: 386
Název a rozpočet dvojky: Star Trek: Do temnoty, 190
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zábavný a svižný blockbusterový nářez s jednou z nejlepších otvíracích scén všech dob.
Vytáhni v hospodě: Během rozhovoru v britském BBC Radio 1 se Matt Damon svěřil moderátorce s tím, že se k němu před začátkem natáčení donesly zprávy o tom, že by si mohl zahrát Kirka. Dokonce zavolal J. J. Abramsovi a proaktivně se ho zeptal, jestli o něm náhodou neuvažuje. Abrams mu prý do telefonu řekl jasné „ne“ a následně Mattovi vysvětlil, že je na roli příliš starý.

Jsem si skoro jistý, že za zařazení Star Treku mě budete v diskuzi peskovat asi nejvíc a vašim důvodům plně rozumím. V Americe, která až na pár výjimek z Evropy vrací do studiové pokladničky nazpět nejvíce dolarů, si origin kapitána Kirka došel pro krásnou čtvrt miliardu. Pokud bych měl identifikovat jeden jediný biják, u něhož si nejsem úplně jistý, jestli se už nezaplatil v kinech, byl by to právě Star Trek. Mé nejistotě pomáhá i všeobecně známý fakt, že Abrams u svých filmů utrácel za marketing o něco méně než jeho souputníci a nálož dolarů určenou na nekonečné repete televizních spotů spíše nahrazoval chytrou kampaní spoléhající na sílu virálu. Už jenom parádní teaser bez jediného záběru z filmu hovoří sám za sebe.

Ve světě se však na sci-fi vůbec nechodilo. Paramount jistě tušil, že Trekkies se svou silou mohou rovnat fanouškům Star Wars pouze v Americe a mizerné výsledky z ostatních zemí byly tak nějak (jako vždy u Star Treku) očekávané. Jenom mimochodem, když už mluvíme o amerických fanoušcích vesmírné ságy z pera Gena RoddenberryhoAbrams si pokračování natočil nejenom díky narvaným kinům v USA, ale také díky 108 milionům za prodeje DVD a dalším 84 míčům utrženým za Blu-raye. Mluvím pouze o tržbách z Ameriky, ty globální jsou bohužel ve většině případů nedohledatelné.

4. Hellboy (2004)
Rozpočet: 50
Tržby v USA: 22
Tržby celosvětově: 55
Název a rozpočet dvojky: Hellboy 2: Zlatá armáda, 85
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jedna z nejlepších komornějších fantasy, pořád mě štve, že jsme se nedočkali trojky.
Vytáhni v hospodě: Studio prý původně chtělo do hlavní role Vina Diesela nebo Rocka, ale del Toro (díkybohu) trval na Ronu Perlmanovi. Aby producenty přesvědčil, tak jim mimo jiné pustil scénu z Bladea 2, ve které Ron vládne jako Reinhardt

Dejme slovo Guillermovi, který vznik dvojky minulý rok sám vysvětlil: „Prodeje prvního Hellboye na Blu-ray a DVD byly masivní. Ben Feingold (tehdejší šéf Columbia Pictures) byl především nadšený z prodeje Blu-rayů. Hellboy byl pro ně tenkrát jeden z prvních modrých disků. Pokud si dobře vzpomínám, tak tržby z trhu s domácími nosiči překonaly čísla z kin. Doba, kdy prodeje disků mohly zachránit film a dokonce ospravedlnit sequel, jsou však již dávno pryč.“ Dnes již umírající web The-Numbers bohužel prodeje DVD a Blu-ray u prvního Hellboye  neuvádí, ale del Torovi bych věřil. Je velká škoda, že se energický sympaťák nedočkal podobné záchrany i v případě druhého dílu.

Zlatá armáda vlastně nikdy neměla šanci uspět. Studio totiž skoro až sebevražedně přesunulo premiéru dvojky v amerických kinech na 11. července 2008, což bylo jenom týden před tím, než Temný rytíř odstartoval svojí pouť za historicky čtvrtou miliardou dolarů. Když tenkrát studio zavolalo režisérovi a novinu o datu premiéry mu oznámilo, Guillermo skoro až rezignovaně odvětil: „Proč se vůbec obtěžujeme“. A měl zase pravdu, protože po decentním 35 milionovém otvíráku šel následující víkendy Hellboy II ke dnu a v USA vydělal pouhých 76 míčů. S rozpočtem 85 míčů a necelým kilem ze zbytku světa bylo hotovo a nic na tom nezměnilo decentní páďo utržené v Americe za prodeje DVD a Blu-ray.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace