Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 blockbusterů, které dostaly pokračování navzdory nízkým tržbám v kinech


ikona
TedGeorge
batmanblade runnerblu-raychris hemsworthchristian balechristopher nolandunadunedvdguillermo del torohasbrohugh jackmanmarvelnicolas cageparamountridley scottron perlmanrozpočetstar trektržbywarner bros.
Když ještě vysoké prodeje DVDček a Blu-rayů zachraňovaly studiům kůži....  

Duna se naštěstí dočká sequelu a většina z vás jistě tuší, že to není jenom kvůli tržbám z kin, které ani zdaleka nebudou stačit na pokrytí vysokých produkčních nákladů. Warneři si ve spolupráci s produkující "filiálkou" Legendary dali dvě a dvě dohromady a spočítali si vysoký potenciál vymodlené dvojky, jež bude startovat exkluzivně v kinech již za dva roky. Tedy snad již v době pocovidové. V návaznosti na příjemné oznámení potvrzující Dunu 2 jsem dal dohromady topku blockbusterů, které se jenom díky tržbám z kin nedostaly do černých čísel, ale stejně se dočkaly podobně ambiciózního (a často i dražšího) pokračování. Hned na začátek je třeba říct, že jsem se příliš hluboko do minulosti nedostal. Důvod je jednoduchý - tržby se před padesáti lety počítaly opravdu jinak než před dvěmi dekádami a upřímně - dohledat relevantní info k tržbám a sequelům hvězd černobílých filmů je fakticky nemožné.

Jenom pro jistotu dodávám, že zařazení filmu do žebříčku opravdu neznamená, že by se snad jednalo o průšvih. Kdepak, většina níže zmíněných bijáků je oprávněně považovaná za kasovní úspěch. Pouze se z vícero důvodů prostě nezaplatily už v kinech, což ve většině případů z posledních dekád skoro automaticky znamenalo, že sequel nebude. Zároveň budu ignorovat Hvězdnou pěchotu a podobné snímky, které se sice pokračování dočkaly, ale násobně levnější sequel směřoval rovnou na VHS nebo DVD. No a schválně vynechám další díly bijáků, které jsou teprve oznámeny, ale ještě nevznikly. Cruellu a Expedici: Džungle mezi vybranou desítkou tedy nenajdete. Filmy budu subjektivně řadit vezstupně podle zajímavosti jejich tržeb, a vy už se pusťte do čtení.

10. Captain America: První Avenger (2011)
Rozpočet: 150
Tržby v USA: 177
Tržby celosvětově (včetně USA): 371
Název a rozpočet dvojky: Captain America: Návrat prvního Avengera, 170
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám (prvního) filmu: Moc hezký mix válečné filmu a jonesovkého dobrodružství, u něhož mě vždycky trochu mrzelo, že patří mezi nejhůř hodnocené marvelovky.
Vytáhni v hospodě:
Původně (ve velmi rané fázi příprav) se prý počítalo i s tím že se ve filmu objeví Logan a Magneto! Jelikož se příběh odehrával během druhé světové války, měl Cap narazit na Logana bojujícího za Spojence a co se Erika týče, ten byl v té době v koncentračním táboře Auschwitz. Z nápadu bohužel sešlo, protože Kevin Feige si kvůli právům drženým konkurencí před deseti lety ještě s X-Meny zahrát nemohl.

Ne, pokud váš biják za 150 mega vydělá v kinech po celém světě 371 míčů, tak to vážně nestačí na instantní splacení vysokého rozpočtu. Možná trochu zbytečně musím připomenout náklady na uvedení, kde hraje prim velmi drahý marketing. Ten sice před deseti lety ještě standardně nekoštoval 150 mega, ale dobře kilo v něm Marvel utopit musel a po zohlednění těchto nákladů už jsou moje počty u Prvního Avengera přece jenom jasnější. V žádném případě však nenaznačuji, že se origin Stevea Rogerse všem zainteresovaným stranám v konečném součtu bohatě nevyplatil.

Nacházíme se v době, kdy Blu-raye ještě efektivně doplňovaly DVDčka a prodeje domácích nosičů byly pořád obřím bonusem pro studia. Nemluvě o televizních právech, pozdějších smlouvách s Netflixem a dalších. Captain America se během následujících let zaplatil mnohokrát a především úspěšně navázal na Iron Mana s dalším esenciálním marvelovským superhrdinským originem. Pokud vám přijde zajímavé, že „originální“ marvelovka stála před deseti lety stejné množství dolarů jako čerstvé Shang-Chi a rozpočty blockbusterů během posledních let ve většině případů skoro vůbec nerostou, zamiřte na můj dva roky starý článek, kde se paradoxně neroustoucím hollywoodským budgetům věnuji.

9. Pacific Rim – Útok na zemi (2013)
Rozpočet: 190
Tržby v USA: 102
Tržby celosvětově: 411
Název a rozpočet dvojky: Pacific Rim: Povstání, 150
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Slušná řežba obřích robotů s obřími monstry, které však chybělo hellboyovské srdíčko.
Vytáhni v hospodě: Předpokládám, že jste v kině nevydrželi až do konce závěrečných titulků. Tím pádem vám dost možná uniklo, že režírující del Toro v nich děkuje za inspiraci Cameronovi, Cronenbergovi, Iñárrituovi a Cuarónovi.

Souhlasím s vámi, Pacific Rim za moc nestál a já si na Guillermovu opulentní slátaninu dnes vzpomenu snad jenom díky jeho klasicky nakažlivému nadšení, jež provázelo premiéru v kinech. Megalomanství režiséra do multiplexů nepřilákalo zrovna hodně diváků i kvůli tomu, že v roce 2013 už byli diváci trochu přejedení obřích robotů ničících svět (Michael Bay však tehdy ani zdaleka s Transformery nekončil). Na první pohled decentní 400 milionové tržby z kin trochu degraduje fakt, že 112 mega pochází z Číny, která dodnes vrací Hollywoodu pouhých 25 % z každé prodané vstupenky. I když, degraduje…

Právě úspěch fláku v Číně zapříčinil, že se velmi drahý blockbuster dočkal o pět let později pokračování. Universal nabral na produkující palubu bohaté čínské koproducenty, oproti jedničce zkrouhnul rozpočet sequelu o 40 mega a stejně to ani zdaleka nestačilo na splacení nákladů. V Americe a ve světě už na pokračování nebyl nikdo zvědavý a co hůř, ani ve speciální Číně disponující oproti roku 2013 skoro až násobně vyšším množstvím kinosálů, se na film nechodilo a dvojka tam nedala ani 100 míčů, a s rozpočtem 150 kulatých se v kinech nepovedlo vydělat ani tři kila. Pokud snad někdy vznikne trojka (nevěřím), tak to bude jenom z dlouhé chvíle Netflixu.

8. Sněhurka a lovec (2012)
Rozpočet: 170
Tržby v USA: 155
Tržby celosvětově: 397
Název a rozpočet dvojky: Lovec: Zimní válka, 115
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Průměrná fantasy s pěkně vypadající finální bitvou. Víc si nepamatuju.
Vytáhni v hospodě: Kristen Stewart před začátkem natáčení trpěla fóbií z koní, protože v devíti letech z jednoho spadla a neobešlo se to bez zranění. Produkce na to zareagovala tak, že pro ni sehnala toho vůbec nejprofesionálnějšího oře v Hollywoodu. Kůň spolupracující s Kristen si vysloužil svoje ostruhy především prací na Robinu Hoodovi, kde na svých bedrech nesl (tenkrát již trochu těžšího) Russela Crowea.

Zopakuji to ještě jednou. Navzdory vysokému rozpočtu a tržbám, které se nedostaly přes 400 melounů, Sněhurka a lovec samozřejmě v dalších měsících a letech studiu Universal vydělali dost chechtáků navíc. Jenom se film nezaplatil už v kinech a dost možná tím nejhlavnějším důvodem, že vzniklo pokračování (on je to vlastně spíše prequel) byl Chris Hemsworth. Ten byl díky překvapivě vysokým tržbám mizerného pokračování Thora a tehdy rekordním výdělkům prvních Avengers v kurzu, a studio si oproti prvním plánům režiséra Ruperta Sanderse vysnilo, že „dvojku“ a další díly postaví kolem jeho postavy.

No, nebylo to šťastné rozhodnutí. Než se Lovec: Zimní válka dočkal v roce 2016 premiéry, Hemsworth si vystřihnul role v propadácích Hacker nebo V srdci moře a v hollywoodských kuloárech se špitalo, že je to herec jedné role. Co hůř, scénář Zimní války byl maglajz (Kristen Stewart dokonce na základě přečtení odmítla cameo) a 20 % spokojených kritiků z RottenTomatoes udělujících průměrné hodnocení 4,3/10 je všeříkající výsledek. Tržební poprava prezentovaná 48 míči v Americe a 165 melouny z celého světa byla průšvih, a nevím jak vy, ale já bych se bez dvojky v klidu obešel.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace