Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Budoucnost marveláckého vesmíru aneb kdo je nástupce Thanose?


ikona
KarelR
avengersdoctor strangeeternalskanglokimarvelspider-man
Je marvelácký filmový vesmír za zenitem, anebo se teprve nadechuje ke svému největšímu příběhu? Figurky na šachovnici začínají naznačovat to druhé. 

Spousta lidí tvrdí, že s MCU sekli po Avengers: Endgame. Finále takzvané Infinity ságy vyřešilo prvního velkého padoucha a (minimálně dočasně) odklidilo pár slavných hrdinů, takže dává smysl, že to někomu stačilo a dál už ho marvelácké příběhy nezajímají. Když se ale člověk rozhlédne po filmovém a televizním písečku, rychle zjistí, že je tahle značka pořád tím nejsilnějším, co je na trhu – takže to s jejím úpadkem nebude zas tak horké.

Jasně, Marvel má za sebou (stejně jako všichni ostatní) velkou pauzu, stačilo ale v první půlce roku sledovat hlavní stránku ČSFD. WandaVision a Falcon a Winter Soldier prakticky neslezli ze špičky nejnavštěvovanějších seriálových profilů, kde v posledních týdnech samozřejmě bydlí Loki. Ať už si tedy o kvalitách nové marvelácké tvorby myslíte cokoliv, minimálně v Česku rozhodně nemá nouzi o pozornost. A právě proto, že je odpovědí na otázku „Ten Marvel fakt ještě někoho zajímá?“ očividně ano, se dnes pustíme do 6. dílu Lokiho a jeho dlouhodobých následků.

!!! NÁSLEDUJÍ SPOILERY Z 6. DÍLU LOKIHO !!!

VÁŽNĚ... SPOILERY Z 6. DÍLU LOKIHO, ČTĚTE DÁL JEN NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ

Seriály WandaVision a Falcon a Winter Soldier dostávaly v první půlce roku sodu za to, že v nich „v podstatě o nic nejde“ a „nikam neposouvají MCU, takže jsou úplně zbytečné“. S tím samým se chvíli potýkal i Loki, jeho finální epizoda však ukázala, že je opak pravdou. Thorův bratr a jeho ženská varianta Sylvie, do jejichž historie tu raději vůbec nebudeme zabrušovat, se totiž v posledním díle dostali do Citadely na konci času (neptejte se), v níž se ukrýval Ten, který přežívá (vysvětlení je za rohem!), a nastartovali tam novou éru marveláckého vesmíru.

Zatímco první dekádu MCU jsme strávili vyhlížením, řešením a likvidací Thanose, následující roky se bude nejčastěji skloňovat jméno Kang. Komiksový superpadouch, jenž se vyžívá v cestování v čase a dobývání všeho, co mu přijde pod ruku, dostal před nedávnem tvář Jonathana Majorse (Atticus z Lovecraftovy země) a měl se poprvé objevit ve trojce Ant-Mana. Marvel ho ale vytasil o něco dřív a v o něco zamotanější podobě, takže se zhluboka nadechněte – pokusím se teď (znovu…) dát dohromady, co se na konci Lokiho vlastně stalo, kdo je Kang a jak se právě změnila budoucnost filmů od Marvelu.

Začneme u Kanga. Tenhle slavný záporák se narodil ve 31. století jako Nathaniel Richards, na první pohled obyčejný klučina, z něhož se v dospělosti vyklubal extrémně nadaný vědec. V komiksech Richards objevil technologii pro cestování časem, jeho filmová verze se ale maličko liší. Místo cestování časem se totiž primárně zapletla do cestování mezi vesmíry, které jsou (a teď pozor!) doslova naskládané jeden na druhém, propojené skrz na skrz a je jich samozřejmě nekonečno.

Richards se brzy začal potkávat se svými kopiemi z jiných vesmírů (říká se jim Varianty) a vyměňoval si s nimi vědomosti, vědecká spolupráce se ale časem zvrtla v Mnohovesmírovou válku. Ne všechny Varianty Richardse totiž získané znalosti a technologie využily k udržování míru – některé si začaly říkat Kang Dobyvatel a po dobytí svého vesmíru se vrhly na podmaňování těch okolních.

Ještě pořád se chytáte? OK! Richardse z našeho vesmíru (MCU) přestalo válčení nakonec bavit a našel pro svůj domov cestu ven z Mnohovesmírové války. Pomocí obřího monstra (neptejte se) přetnul spojení s ostatními vesmíry a izoloval svůj domov mimo jejich dosah. Daní za tuhle separaci a bezpečí je nicméně nutnost udržovat jednoduchý a jednotný tok času v daném vesmíru, což je úkol Richardsovy tajné organizace TVA.

Dokud je Richards naživu a TVA dohlíží na to, že se tok času nerozvětví a neobnoví se tak propojení s dalšími vesmíry, můžou si (skoro) všichni v MCU užívat relativně poklidný život. V Endgame si sice cestuje do paralelní reality, ale ne do jiného vesmíru – tam se dostat nedá. Což nás obloukem vrací k závěru Lokiho, kde starý Richards (aka Ten, který přežívá) při setkání s Lokim a Sylvie zemře, TVA nedokáže zabránit rozvětvení toku času a kompletní sestava hrdinů z MCU se nevědomky ocitne zpátky v Mnohovesmírové válce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace