Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nezapomenutelných filmů z roku 2001


ikona
TedGeorge
alan rickmanalejandro amenábarbaz luhrmančerný jestřáb sestřelenčistá dušedavid lynchdonnie darkoeric banaharry potterharry potter a kámen mudrcůmijazakimoulin rougemullholland drivenicole kidmannostalgieorlando bloompán prstenůrichard kellyridley scottrussel croweshrekspolečenstvo prstenůstudio ghibliti druzítop 10
Vzpomínáme na deset filmů, které jsme před dvaceti lety vyhlíželi v kinech a na domácích nosičích 

V roce 2019 jsme na MovieZone odstartovali hezkou tradici: Vzpomínání na nejzajímavější bijáky vzniknuvší 20 let nazpátek. Na výjimečný ročník 1999 jsem si posvítil ještě sám, rok 2000 už se mnou prubla větší polovina redakce a dnes budeme společně vzpomínat na zásadní bijáky z roku 2001. Na nostalgickou notu jsme naposledy hráli minulý rok v létě, ale tentokrát tak dlouho čekat nebudeme. Kina jsou totiž ve stavu klinické smrti, na streamy míří především obsah pochybné kvality a tak je dnes více než kdy jindy aktuální hledat filmovou kvalitu nějakou tu dekádu nazpět.

Stejně jako v minulých článcích platí, že bijáky neřadíme za sebe podle kvality ani data české premiéry (v roce 2001 jsme často ještě čekali na největší hollywoodské fláky dlouhé měsíce). Jedná se o výčet nahazovaný za sebe podle „citu“ s tím, že jedinou výjimkou je hned první zástupce, o kterém se o pár řádků níže rozepsal imf. Co se nějakých „objektivních“ kvalit týče, je na tom samozřejmě o něco hůře, než zbytek. Zmínit ho však musíme, protože první díl dobrodružství mladého kouzelníka s cool kamarády byl pro celý filmový byznys velmi důležitý a jako jeden z prvních ukázal (pro někoho smutnou) budoucnost továrny na sny: obří filmové franšízy. Na úvod už to stačilo, ke čtení si dopřejte něco teplého k pití a jdeme na to. 

Ti druzí

Rozpočet: 17
Celkové tržby ze světových kin: 209,9
Poznávací znamení: Divákům neuniká pointa, nýbrž stolice
KarelR krátce zpytuje svědomí: Neviděl jsem a stydím se za to.
Vytáhni v hospodě: Film produkoval Tom Cruise a byla to jeho poslední spolupráce s Nicole Kidman. Týden před americkou premiérou se ti dva totiž rozvedli a zlé jazyky tvrdí, že to trochu pomohlo vysokým tržbám španělského hororu. Jen tak mimochodem – pár týdnů po premiéře Ti druzí šlo do kin i Vanilkové nebe. Při natáčení začal (už fakticky svobodný) Cruise neúspěšně flirtovat s Penélope Cruz a bulvární okénko zakončíme pohledem do současnosti. Podle nekvalitních britských periodik jako Daily Mail nebo The Sun totiž Tom randí s Hayley Atwell (jiné zdroje to vyvrací). Chtěl bych jenom říct, že Cruise má vytříbený vkus a nemám ho rád.

Pozor, komentář níže sice neobsahuje spoilery, ale naznačuje… Pokud jste film ještě neviděli, nečtěte ho a tu pecku si proboha konečně pustťe!

Ty druhé miluji, takže se připravte na příval superlativ. Začnu Alejandro Amenábarem, jenž je mimořádný režisér (mrkněte se i na Diplomovou práci a Otevři oči) a moc nechápu, proč se mu po povedené Agoře zavřely dveře do Hollywoodu. Ti druzí jsou podle mého názoru jeden z nejlepších hororů všech dob a v mém soukromém žebříčku jsou v žánru úplně nejvýš. No a konečně – Nicole Kidman zde předvádí dost možná nejlepší herecký výkon svojí kariéry a zoufalou matku truchlící po manželovi a chránící děti před světlem hraje na jedničku s hvězdičkou. Amenábarovi se v Těch druhých podařilo diváky děsit až do morku kostí takovým způsobem, že si pořádně nevšímali očividných vodítek prozrazujících pointu a na závěr jenom lapali po dechu. Alespoň tedy ti „prvodiváci“ v kinech. Že jste to celé prohlédli už po dvaceti minutách? A nečetli jste si před domácí projekcí nějaké tajnosnubné komentáře řešící pointu? Za to film nemůže a opovažte se do diskuze líně napsat, že režisér jenom vykradl Šestý smysl. (TedGeorge)

Černý jestřáb sestřelen

Rozpočet: 92
Celkové tržby ze světových kin: 173
Poznávací znamení: Film, ve kterém nikomu nevadí Orlando Bloom
KarelR krátce vzpomíná: Zachraňte vojína Ryana moderního válčení aneb i po 20 letech se všechno novodobé střílení sklání před Scottovým somálským opusem.
Vytáhni v hospodě: Ridley Scott nabídnul roli seržanta Hootena Russelu Croweovi, ale ten musel odmítnout kvůli souběžnému natáčení výše chválené Čisté duše. Scottovi každopádně doporučil svého krajana, Erica Banu, kterému vděčná role odstartovala hollywoodskou kariéru. Pokud jste Černý jestřáb sestřelen viděli (znovu) v poslední době, možná si vybavíte fotku Hootenovi rodiny, která je v jednom záběru. Můžete na ní vidět rodinu Erica Bany a fotka byla pořízena při jejich návštěvě na place v Maroku, kde se film natáčel.

Válečný žánr zaznamenal po úspěchu Zachraňte vojína Ryana menší žně a fandové si mohli na přelomu tisíciletí vychutnat Malickovu Tenkou červenou linii, seriálové Bratrstvo neohrožených a ti opravdu méně nároční třeba i výplachový Pearl Harbor. Ten nejintenzivnější zážitek nám ale přichystal starý dobrý Ridley Scott, jenž byl po Gladiátorovi opět v neuvěřitelné formě. Černý jestřáb sestřelen je neskutečně vtahující, drsnou a špinavou válečnou vřavou, u níž má divák pocit, že je uprostřed toho chaosu a zmaru v Mogadišu s Joshem Hartnettem a slyší, jak kolem sviští jedna kulka za druhou. 

Je to v podstatě nonstop akční jízda, která vám nedá vydechnout, a slavný režisér v ní předvádí perfektní filmařské řemeslo, jež i díky špičkovému vizuálu, dokonalému zvuku, kinetice a tepajícímu soundtracku za těch 20 let prakticky vůbec nezestárlo. A snad žádný moderní žánrový příspěvek se mu od té doby v tomto směru nepřiblížil. Ano, snímku se dá vyčíst patos a menší verbování do armády. Jenže to zde rozhodně není v takové míře, aby mi to zkazilo kulervoucí zážitek z intenzivní podívané, jež ukazuje válečný konflikt v té nejsyrovější podobě. A navíc je to jeden z těch filmů, u něhož můžete hrát hru „najdi budoucí filmovou či seriálovou hvězdu.“ A teď nemyslím z helikoptéry padajícího Orlanda Blooma, ale např. Toma Hardyho či Nikolaje Costera-Waldaua ze Hry o trůny, které jste napoprvé zřejmě nezaregistrovali. (Spooner)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Rozpočet: 93
Celkové tržby ze světových kin: 888,2
Poznávací znamení: Počátek dlouhé cesty jednoho Pytlíka do Mordoru
KarelR krátce vzpomíná: Několik let jsem hrál kartičky s Pánem prstenů (ty původní!), takže pro mě absolutní modla, kterou mám doma na blůčku… blízko těch kartiček!
Vytáhni v hospodě: Co tu napsat, když máte všichni nakoukané bohaté bonusové materiály z domácích nosičů a co vám neřekl Peter Jackson, to vám v uplynulých 20 letech sdělil internet? Což takhle fakt, že jediný herec z Pána Prstenů, který osobně potkal Tolkiena, byl Christopher Lee. Ten k tomu setkání řekl následující: „S partou přátel jsem ho náhodou potkal v oblíbené oxfordské hospodě The Eagle and Child. Hodně jsem ho tenkrát obdivoval a vzmohl jsem se jenom na obyčejné: Jak se máte?“ 

Nedávné parádní VIMko Návratu krále to v podstatě shrnuje už v první větě. Zatímco závěr prstenové trilogie byl pozoruhodnou epickou rozlučkou se Středozemí a všemi jejími hrdiny, Společenstvo Prstenu bylo tím "perfektním" úvodním dobrodružstvím, díky kterému se všichni do tolkienovské fantasy zbláznili. Podobně jako Nová naděje totiž film senzačně zvládl uvést diváky do nového světa, seznámil je s jeho historií v dosud nepřekonaném intru (jen si vezměte, kolik informací jen těch několik úvodních minut chytře odvypráví) a představil jim originální postavy v čele s geniálně obsazeným Gandalfem, jež člověku okamžitě přirostly k srdci. Do toho se navíc Jacksonovi povedlo natočit fantastické akční momenty (celá Mórie, finále) které de facto celé sérii daly tvář, a od nichž se následně vše odvíjelo dál.

Těžko na takovém filmu hledat nějaké slabiny. Vždyť i ten soundtrack Howarda Shorea se stal okamžitou klasikou, které propadly miliony lidí po celém světě. Společenstvo Prstenu posunulo nejen žánr, ale i kinematografii jako takovou. Navíc zbouralo určité stigma do té doby spojené s fanoušky fantasy, takže rázem bylo cool mluvit ve škole s kamarády o elfech, hrát dračáky nebo si doma v garáži vyrábět vlastní luk. No dobře, cool je na rok 2001 možná silné slovo. To stigma ale definitivně opadlo a fakt, že se jednomu pro mnohé neznámému novozélandskému filmaři povedlo natočit takhle famózní adaptaci slavné fantasy, s tím má definitivně něco společného. (do_Od)

--- 

No a to je pro dnešek vše. Do diskuze nám napište, jaký biják z výše jmenovaných máte nejraději a nemůžete se dočkat další domací projekce. Za 12 měsíců u článku mapujícího rok 2002 čau.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace