Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Všechno, co potřebujete vědět o Wonder Woman 1984


ikona
KarelR
gal gadotmz skalpelwonder womanwonder woman 1984
Gal Gadot a Chris Pine se vrátili před kamerou, aby nás provedli tím nejlepším (a nejhorším) z divokých osmdesátých let. 

Filmový svět se začíná krůček po krůčku vracet k normálu. Nebo alespoň k něčemu, co ho bude vzdáleně připomínat, jelikož se americká kina plní výrazně pomaleji než ta světová, a není pochyb o tom, že rok 2020 patří streamovacím službám. Christopher Nolan právě teď usilovně bojuje o to, aby lidé nezapomněli na rozdíl mezi kinozážitkem a sledováním filmu na (sebevětší) televizi. Jeho Tenetu ale podráží nohy marketingová neuchopitelnost (velký akčňák s hlavním hrdinou BlacKkKlansmana není zrovna srozumitelná „loženka“ pro co nejširší publikum), což je paradoxně něco, s čím nebude mít Wonder Woman 1984 sebemenší problém.

Návrat amazonské princezny Diany bude dalším veledůležitým krokem k záchraně kin. Zářijová Mulan byla z velké části uklizena na Disney+ a Kingsmani utekli na únor 2021, takže se z dvojky Wonder Woman najednou stal příští velký film. S čím vyrazí do bitvy o mladší i starší diváky? Na první pohled toho není zase tolik, mnohem důležitější ale je, že Patty Jenkins nabízí krásně jednoduché „what you see is what you get“... a ikonické zlaté brnění navrch!

V první řadě potřebujete vědět, že nová Wonder Woman plně těží z rozpadu DC vesmíru. Po Lize spravedlnosti se kontinuita hodila z okna a nějaké látání přijde až s Flashem, v němž se od Affleckova Batmana dostaneme ke Keatonovu Batmanovi… a kdo ví, jestli na konci nebude krátký tease na to, že je novým Batmanem (ve zcela separátním vesmíru) Robert Pattinson. Ten se každopádně s Wonder Woman nebo Aquamanem nikdy nepotká, jelikož odteď velké série pojedou po vlastní ose.

Wonder Woman 1984 si tak může dovolit ignorovat Batman vs. Superman, kde padlo, že Diana po smrti Stevea Trevora odešla na sto let do ústranní. Místo toho ji dostaneme v plné polní v osmdesátých letech, kde bude bojovat se sovětskou armádou. Venkovní nepřátelé ale tentokrát budou druhotní. Nová Wonder Woman se totiž pustí na tenký let sociálního komentáře a bude se v ní zastavovat hlavně domácí hrozba v podobě… Donalda Trumpa!

OK, přímo Trump ve filmu samozřejmě nebude. Velmi očividně ho však zastupuje Maxwell Lord (Pedro Pascal), protřelý král infotainmentu, jenž bude dokonce vysílat z tiskové místnosti Bílého domu. Lord má představovat to nejhorší z kapitalismu, tedy bezohledného lháře, který lidem slibuje splnění jejich největších snů. A i když vlastně tak úplně nekecá, jelikož leccos zvládne jeho magický krystal, každá radost bude samozřejmě vykoupena dvojnásobnou bolestí.

Chcete příklad? Tím nejočividnějším bude příběh Barbary Minervy (Kristen Wiig), washingtonské gemoložky a Dianiny kolegyně. Barbara plně zapadá do škatulky geekoidní vědátorky, která amazonské princezně závidí všechno od krásy, až po supersílu. Nechá se tedy Lordem nadlidsky „naboostovat“ (zřejmě výměnou za její znalosti v oblasti drahých kamenů), jak už to ale v pohádkách bývá, milé děti, přání být šelmou na špičce potravního řetězce se jí vyplní až moc doslovně.

To bychom měli padouchy a můžeme zacouvat zpět k Dianě, s níž se potkáme po 66 letech truchlení nad smrtí Stevea Trevora. Zatím není úplně jasné, proč jí ho Lord vrátí do života – na její výslovné přání to očividně nebude. Patty Jenkins ale z tohohle twistu hodlá vytěžit nejen spoustu romantiky, nýbrž i osmdesátkovou komedii, která bude zrcadlit první film.

Prakticky všem to došlo už po prvním traileru, ale zatímco minule Steve prováděl Dianu světem, který jí byl zcela cizí, tentokrát se situace s „rybou na suchu“ obrátí.  Odhodlaný voják se tak střetne s dobou, v níž se podle tvůrců položily základ dnešního života. Na jedné straně byly osmdesátky plné barevných radostí, na druhé však měly svou temnou stránku, jíž reprezentuje duo záporáků, kteří se chtějí prodrat dopředu bez ohledu na to, jakou paseku za sebou nechají.

Nová Wonder Woman se tak sice chytře odehrává v minulosti, na níž má spousta lidí nostalgické vzpomínky, zároveň je však tematicky plně aktuální a přichází s moderně pojatou blockbusterovou zábavou. Přesně tak, Patty Jenkins to má podchycené z obou stran. A nám nezbývá než doufat, že dostaneme čistokrevnou akční zábavu, v níž se Wonder Woman zaplete do „velkých problémů“ tak akorát na to, aby to k látce bez problémů pasovalo.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace