Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmových mindfucků, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
andrew garfieldanother earthcoherencedavid lynchewan mcgregorjessica biellost highwaymarc forstermindfucknaomi wattsolga kurylenkosci-fitajemný mužthe frametim robbins
Bijáky, o kterých budete dlouho přemýšlet a zamotají vám hlavu  

Zdá se to neuvěřitelné, ale Warneři už s největší pravděpodobností nestihnou znovu odložit Tenet a my se nejnovějšího filmu Christophera Nolana již za pár dní opravdu dočkáme v kinech. Právě v souvislosti s ambiciózní sci-fi se často skloňuje anglické slovíčko „mindfuck“. Jak by také ne, když se v Tenetu budou ohýbat pravidla časoprostoru. Nolan navazuje na Počátek (chvíli se dokonce spekulovalo, jestli náhodou Tenet nebude jeho pokračování) a znovu nám hodlá zavařit mozkové závity na maximum. Na následujících řádcích se dočkáte doporučení deseti velmi rozdílných filmů, které spojuje pouze to vděčné slovo „mindfuck“.

Jak už jste asi pochopili z nadpisu, budu doporučovat snímky, u nichž se dá předpokládat, že je neznáte a doposud jste je neviděli. Z logiky věci tedy vynechávám Memento, Klub rváčů, Osudový dotek, Donnieho Darka a další obvyklé podezřelé. Místo toho nejednou zamířím do nezávislých vod, ne vždy budu doporučovat čistokrevnou filmovou haluz (jak byste vlastně mindfuck přeložili?), jednou se o 30 let nazpět podívá Mr. Hlad a výjimečně dám slovo i zasloužilému MovieZone uživateli pepovi, který vám doporučí starší francouzskou černobílou pecku. Jeho text poznáte tak, že je psaný slovensky. Na úvod to stačí, ke čtení si otevřete kvalitní červené z Vinařství Veverka a jdeme na to.

Coherence (2013)

Proč nezačít jedním z mých nejoblíbenějších thrillerů, který jsem vám na stránkách MovieZone doporučoval již před více než pěti lety ? Byť ho od té doby vidělo hodně diváků (neskromně podotknu, že snad i na základě mého doporučení), stejně se najde pár kolemjdoucích, kterým tahle minimalistická laskomina s parádně zamotaným scénářem doposud unikala. Všechno začíná jedním vesmírným fenoménem. Když ho naposledy pozoroval Jaromír Nohavica, tak napsal píseň začínající slovy: „Spatřil jsem kometu, oblohou letěla. Chtěl jsem jí zazpívat, ona mi zmizela“.

Lidem pozvaným do jednoho baráku na periferii na večerní slezinu plnou dobrého jídla a pití však kometa nezmizela. Právě naopak. Mohutné nebeské těleso nejdříve způsobí výpadek proudu a následně začne dělat trochu jinou neplechu. Extra zajímavou, je třeba dodat a víc raději nebudu prozrazovat. Smiřte se s tím, že sci-fi je točená na ruční kameru, drahé triky velmi efektně supluje tužka a papír a připravte se na fakt, že chvílemi se budete ztrácet. Jsem však ochotný se vsadit, že tohle bloudění vás bude nesmírně bavit a pokud přistoupíte na pravidla hry, budete odměněni nezapomenutelným filmovým zážitkem.

The Room (2019)

Relativně čerstvé a alespoň pro mě velmi příjemné překvapení. Olga Kurylenko se po bondovce Quantum of Solace herecky trochu hledala, ale v mysteriózním „Pokoji“ je moc přesvědčivá a vy jí uvěříte každou touhu. A že jich bude. Lákat na mindfucky je vždy trochu ošidné, protože člověk by nejraději neprozrazoval vůbec nic. Jenomže potom by si jeho favorita nikdo nepustil a bez krotkých spoilerů vyjevených hned na začátku filmu to prostě a jednoduše nejde. Vězte, že The Room je o jednom speciálním domě a ještě speciálnějším pokoji.

Kate a Matt jsou mladí manželé, kteří si pořídí „překvapivě“ levný starší barák kousek za New Yorkem. Brzy zjistí, že jeden pokoj je speciální a plní všechna hmotná přání. Schválně nezmiňuji jedno zásadní pravidlo podmiňující funkčnost pohádkové místnosti. Co začne náhodným přáním v podobě dolarů na nákup, to se velmi rychle zvrtne v pomalu existenciální drama, kde docela sympatický pár dostane okamžitou možnost přeskočit k věcem, po nichž každý v životě touží, ale často se jich bohužel (naštěstí?) nedočká. Velká škoda, že film není natočený trochu zajímavěji a samotný scénář si tentokrát zasloužil mnohem vyšší rozpočet. Přesto s chutí doporučuji, tohle byl nápad za milión.

Loni v Marienbadu (1961)

Nikdy nezabudnem, ako sme sedeli na prednáške dejín filmu a profesor nám pustil túto záležitosť. Hneď nás upozornil, že je náročná, a všetci sme sa na to pripravili. Polovica spolužiakov zaspala a tá uchvátená druhá po projekcii zbierala čeľusťe z podlahy. Všetci sme sa však zhodli, že to je jasne pochopiteľná záležitosť. To bolo prekvapenie, keď sme následne na pive každý povedali úplne iný dej filmu. A spätne sme zistili, že sme neboli jediní. Mindfucky totiž nie sú záležitosťou posledných rokov. Niekoľko skvostných kúskov sa skrýva aj v histórii. Vo Francúzsku bežala začiatkom 60. rokov na plné obrátky Nová vlna, ale ani tento experimentálny smer nebol pripravený na to, čo im predvedie Alain Resnais. Začiatok deja je prostučký.

 

Chlap osloví v zámku ženu s klasickou baliacou frázou „Nepoznáme sa?“. Viac vám k tomu nenapíšem, ale už fakt, že mená postáv sú X a M naznačujú, že nejde o klasickú romantiku. A v akom žánri sa pohybujeme je na každého vlastnej interpretácii. Môže ísť o sci-fi, fantasy, drámu, spomínanú romantiku alebo niečo omnoho divokejšie. Žiadny z výkladov deja nie je správny, ale možno všetky sú. Vo veľmi pomalom tempe sa pomocou úchvatných záberov rozohráva príbeh, ktorý vám zamotá hlavu viac než ľubovoľný film z tohto výberu. Je to komplikovaný labyrint vášne a tajomstiev, ktorý treba zažiť a nie ho chápať (pretože vám potom možno vybuchne hlava). A kto bude pozorný, tak si všimne niekoľkoframové cameo Alfreda Hitchcocka

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace