Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmových mindfucků, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
andrew garfieldanother earthcoherencedavid lynchewan mcgregorjessica biellost highwaymarc forstermindfucknaomi wattsolga kurylenkosci-fitajemný mužthe frametim robbins
Bijáky, o kterých budete dlouho přemýšlet a zamotají vám hlavu  

Zdá se to neuvěřitelné, ale Warneři už s největší pravděpodobností nestihnou znovu odložit Tenet a my se nejnovějšího filmu Christophera Nolana již za pár dní opravdu dočkáme v kinech. Právě v souvislosti s ambiciózní sci-fi se často skloňuje anglické slovíčko „mindfuck“. Jak by také ne, když se v Tenetu budou ohýbat pravidla časoprostoru. Nolan navazuje na Počátek (chvíli se dokonce spekulovalo, jestli náhodou Tenet nebude jeho pokračování) a znovu nám hodlá zavařit mozkové závity na maximum. Na následujících řádcích se dočkáte doporučení deseti velmi rozdílných filmů, které spojuje pouze to vděčné slovo „mindfuck“.

Jak už jste asi pochopili z nadpisu, budu doporučovat snímky, u nichž se dá předpokládat, že je neznáte a doposud jste je neviděli. Z logiky věci tedy vynechávám Memento, Klub rváčů, Osudový dotek, Donnieho Darka a další obvyklé podezřelé. Místo toho nejednou zamířím do nezávislých vod, ne vždy budu doporučovat čistokrevnou filmovou haluz (jak byste vlastně mindfuck přeložili?), jednou se o 30 let nazpět podívá Mr. Hlad a výjimečně dám slovo i zasloužilému MovieZone uživateli pepovi, který vám doporučí starší francouzskou černobílou pecku. Jeho text poznáte tak, že je psaný slovensky. Na úvod to stačí, ke čtení si otevřete kvalitní červené z Vinařství Veverka a jdeme na to.

Tajemný muž (2012)

Dostáváme se k mému oblíbenému filmu velmi talentovaného (a nedoceněného!) režiséra Pascala Laugiera. Jeho nedávný horor Ghostland jsem doporučoval zde, kruté francouzské Mučedníky jste už možná viděli a dnes nastal správný čas připomenout Pascalův hollywoodský debut – Tajemného muže. Asi se nejedná o mindfuck jako takový (byť vám napínavý snímek rozhodně zamotá hlavu). Spíše doporučuji mysteriózní thriller s velmi nečekaným twistem a výbornou Jessicou Biel. Dovolíte vsuvku? Kdysi jsem zkoušel v redakci lobovat za článek o neznámých filmech s parádními twisty. KarelR mi na to napsal, že bych všechny doporučované filmy se zvratem spolehlivě zabil a neměl bych to psát. Pevně doufám, že jsem vám právě nezkazil Tajemného muže a teď už k příběhu.

Ocitáme se v zapadákově, který kdysi zapadákov nebyl, protože se tam těžilo něco cenného. Dnes je celé městečko živé především legendou o muži, jenž pravidelně unáší malé děti. Julia (opravdu nejlepší role Jessicy Biel z těch, které jsem viděl) jednoho dne uloží ke spánku syna Davida. Najednou se probudí, najde spoutanou chůvu a syn nikde. Zoufale vyběhne ven a začne pronásledovat únosce. Pokud si film pustíte a naznáte, že jsem vám ho nějak zkazil a naznačil jakoukoliv pointu, tak u mě máte pivo. Ale podle mě stejně nemáte nejmenší šanci, což je super a pan režisér si vás (stejně jako kdysi mě) povodí jako král. Nízké hodnocení na CSFD moc nechápu.

Jakubův žebřík (1990)

Tima Robbinse si asi bude většina lidí pamatovat z Vykoupení z věznice Shawshank, ale tenhle sympaťák během své kariéry ulovil víc zajímavých rolí. Ta v psychologickém hororu Jakubův žebřík patří k vůbec nejzajímavějším. Ztvárnil tu veterána z Vietnamu, jenž má noční můry o masakru, který stál život spoustu jeho spolubojovníků. To je však jenom začátek, protože Jacob začíná mít noční můry i ve dne. Vidí podivné bytosti bez tváře, chapadlovitá monstra maskující se za lidi a dokonce mu věštkyně řekne, že ve skutečnosti už není mezi živými. Když navíc náhle a tragicky zemře jeho lékař a následně i starý spolubojovník, začíná mu být jasné, že v ohrožení se ocitl i jeho život. Nebo alespoň duševní zdraví. 

Jakubův žebřík je thriller postavený na absolutní nejistotě. Jacob ani diváci netuší, co je a co není opravdové, střídají se tu různé reality a hlavní hrdina permanentně balancuje nad propastí šílenství. Nebo do ní už dávno spadl? Copak by blázen poznal, že se zbláznil? A která realita je opravdová a která vysněná? Hodně chytrou a hodně děsivou podívanou natočil překvapivě Adrian Lyne, tvůrce filmů jako Flashdance, 9 a ½ týdne nebo Lolita. A dost zamrzí, že se psychologickým hororům nevěnoval během své kariéry víc. Tohle se vám totiž dostane pod kůži a je to hodně příjemně nepříjemné. (Mr. Hlad)

Jiná země (2011)

Rhodě (Britt Marling) je 17 a zrovna se dozví, že ji přijali na prestižní americkou MIT (Massachusets Institute of Technology). Velký úspěch slaví s přáteli, pije, pod vlivem sedne na volant a při poslechu jedné fantastické reportáže v rádiu zapomenu na svět kolem sebe a smete ze silnice na křižovatce stojící auto s rodinou Burroughsových uvnitř. Těhotná manželka je na místě mrtvá, přežije jenom chudák John Burroughs (William Mapother). Rhoda si odsedí svoje, rozhodne se pracovat jako uklízečka a shodou okolností se dostane do blízkosti pořád zlomeného Johna. Zamlčí mu důležitou okolnost, že právě ona mu zničila život a ti dva se do sebe zamilují.

Takže kde je ten mindfuck? Schválně jsem vám zamlčel, že 17letá slečna bourala nejenom kvůli chlastu, ale i kvůli faktu, že ve výše zmíněné rádiové reportáži se řešila nově objevená planeta, která je na první pohled úplně identická, jako Země. Po letech, kdy vyjde z vězení a začne chodit s hlavou rodiny, kterou v autě před lety popravila, se začte do novin. Tam je inzerát Elona Muska (ve filmu se samozřejmě jmenuje jinak a vůbec ho nepřipomíná), jenž chystá vesmírný let na planetu Zemi číslo 2 a nabízí jednu jízdenku zdarma pro toho, kdo napíše ten nejlepší esej na téma: „Proč právě já bych měl letět?“. Více vám neřeknu, ale garantuji vám, že na závěr budete mít pořádně zamotanou hlavu a brzy si vyhledáte i další sci-fi režiséra CahillaVýchozí bod. Akorát buďte zase a znovu připravení na skoro nulový rozpočet a pomalejší tempo.

---

Pro dnešek je to vše. Dobře vím, že mindfucků je tam venku opravdu hodně a ne všechny se do článku vešly. Napište do diskuze, které zamotané bijáky vám ve výčtu chybí a uvidíme se u dalšího tematického článku .

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace