Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejlepší horory podle TedGeorge podruhé


ikona
TedGeorge
horortématop 10top 5top10
Hororové pecky, o kterých jste dost možná neslyšeli! 

Zanedlouho tomu bude rok, co jsem se snažil přesvědčit čtenáře MovieZone o tom, že horory nejsou podřadný žánr a zaslouží si spoustu pozornosti. Moje TOP 11 hororů, které nemusíte znát, se dočkala mnoha reakcí a tipů na další hororové fláky. Dobrých doporučení na kvalitní strašení ale není nikdy dost, a tak tu máte top jedenáctku podruhé. Klíč k výběru byl následující: Obvykle podezřelé a všeobecně známé fláky tu znovu nenajdete. Soustředil jsem se na filmy, které (snad) neznáte, mají nějakou kvalitu, jsou z poslední doby a neběžely v kině. Výjimky z vyjmenovaného se samozřejmě najdou. Navíc nebudu zapírat, že to jsou mnohdy díla spíše průměrná, ale proč ne. Občas se člověk prostě chce bát a doporučení zajímavého hororu se může hodit každému. Jdeme na to.

Dravci

Asi nejznámější film z mého výběru. Nedávno jsem ho s velkým zpožděním viděl poprvé, a plný radosti ho musím doporučit i tomu zbytku lidí, které Robert Carlyle ještě nepolíbil. Begbie z Trainspottingu tu rozehrává zimní kanibalistický koncert, který nesmíte minout. V jeho perverzních choutkách je mu nápomocný Guy Pearce, kterého musí dobře znát každý správný filmový fanda. Příběh se odehrává v první polovině devatenáctého století v zapomenuté pevnosti ležící v americkém pohoří Sierra Nevada. Sem přijíždí přežít válkou poznamenaný kapitán John Boyd (Pearce). Vše samozřejmě změní chuť lidského masa a právě Robert Carlyle.

 

Je to pecka. Velká. Na prvním místě je třeba zmínit naprosto "geniumální" loci, kterým zasněžená hornatá krajina disponuje. Na místě druhém to je Carlyle, který se už musel narodit s tím, že bude hrát naprostá hovada. Film se z části točil u nás, proto můžete v obsazení naleznout herecké přicmrndávače jako jsou Petr Drozda, Rudolf Bok, Jiří Horký, Jindřich Klaus a další. Zabalte se do deky, vyzvěte kamarádku nebo přítelkyni, ať se přitulí, a nechte se unášet brutálním příběhem, který se kdysi rozhodně nestal.

 

Pod zemí

Tady máte odpověď na to, proč jsem na začátku avizoval, že se některé filmy kinodistribuci nevyhnuly. V pařížských katakombách díky českým distributorům bloudilo mnoho lidí. A mě docela mrzí, že film tu tak prošuměl. Ve svém subžánru podzemního found footage hororu s krásnou hrdinkou (nesmějte se) je to totiž špička. Nevím, kde byla Perdita Weeks doteď, ale ve filmu je jako archeoložka Scarlett Marlowe prostě k sežrání. Pátrá se tu po Kameni mudrců alchymisty Nicolas Flammela a toto dobrodružství zavede hrdinku a její přátele právě do rozsáhlých pařížských katakomb.

 

Připravte se na podařené lekačky, prostředí vytěžené na maximum, rébusy, škaredé smrti a pocit stísněnosti, který není pro každého. Je třeba přiznat, že záběry ruční kamerou nejsou pokaždé to pravé ořechové, ale při porovnání s jinými to dopadlo výborně. Jo a už jsem říkal, že lidé trpící klaustrofobií mají vstup zakázán?

 

Coherence

Začínám mít pocit, že v celém článku podvádím. Prvně to byli Dravci, kteří si to kiny brázdili už před 15 lety. Potom všude recenzované a mnohými viděné Pod zemí. No a teď to pro změnu nebude horor jako takový. Coherence je víc než cokoliv jiného chytrá komorní sci-fi, která je okořeněná občasnými děsivými momenty a thrillerovou omáčkou. Tak proč to tu doporučuji? Protože takto kvalitní, neznámou, nezávislou a inteligentní sci-fi člověk jen tak nenajde. Film tentokrát není založený na pointě. Přesto bych ale doporučoval nezjišťovat si nic bližšího.

Stačí vám vědět, že se parta lidí sejde na přátelském večerním posezení. Ten večer kolem Země prolétá kometa, která změní pravidlo, že existují pravidla, která se pravidelně nemění. Čtete předchozí větu už potřetí? To je dobře. U filmu totiž bude potřeba přemýšlet a pravidla hry vám zamotají hlavu tak pěkně, že na konci nebudete vědět, jaký má vaše teta příbuzenský vztah s vaším bratrancem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace