Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 hejtů na filmové a seriálové streamování nejenom v Čechách


ikona
TedGeorge
akta xamazonappleapple tv+baby yodadisneydisney+googlehuluirishmanitunesjokerlvi kralmandalorianmanzelska historienetflixpán prstenůpeacockstreamovací válkywarner bros.
Předplácíte si Netflix nebo jeho konkurenci? V tom případě klady převážily a vy se těšíte z neustále rostoucí nabídky jejich obsahu streamovaného přímo do vašich domovů. Není však všechno zlato, co se třpytí.  

Ještě než začneme a vy se začtete do desatera výtek směřovaných směrem ke streamovacím gigantům, můj úvod samozřejmě musí reagovat na současnou situaci související s nástupem koronaviru. Už jste se jistě doslechli, že se v Čechách ruší všechny kulturní akce s účastí více než 100 osob a toto omezení se týká i kin. Byť některá (Cinestar už zavřel krám úplně) sveřepě trvají na projekcích v malých sálech, velká většina diváků zůstane doma a místo kina si raději pustí Netflix.

Pomiňme teď fakt, že jeho akcie už pomalu šplhají nahoru a pojďme si na ty "šťastné" posvítit trochu negativní baterkou. Volně navazuji na starší dvojici článků hejtujících hollywoodskou továrnu na sny a tentokrát nenechám nit suchou na streamovacích sítích. Ke čtení článku si umyjte ruce a já už teď povoluji stavidla svojí nenávisti.

3. Zbytečné Apple TV+

Na tomto místě znovu zdůrazním, že hejtím sám za sebe. Dovedu si totiž představit, že mezi čtenáři článku se najde nejeden fanoušek M. Night Shyamalana nebo Jennifer Aniston, který pochválí jejich (bezesporu drahé a ambiciózní) Apple seriály. Já k nim však nepatřím a pokus jablíčka o vlastní originální obsah mi přijde naprosto marný. Zrovna Apple (a částečně i Amazon) by se podle mě neměli snažit konkurovat zavedeným tvůrcům obsahu, kteří už dnes mohou čerpat z obří knihovny vlastního obsahu. Když to zjednoduším – po nástupu Disney+ touží nejeden rodič, který chce relativně jednoduchou službu plnou obsahu, jenž zabaví jeho ratolest dlouhé hodiny. Po Apple TV+ však netouží skoro nikdo.

Jak už jsem naznačil výše, trocha té streamovací agregace by vážně nikoho nezabila a zrovna u takových technologických gigantů bych očekával spíše nějakou snahu o elegantní řešení „předplatitelského problému“ v podobě nespočtu relativně drahých streamovacích služeb. Když o tom teď přemýšlím, tak jsem vlastně rád, že nenasytný Apple Netflix kdysi nekoupil. Před pár lety ta možnost byla docela aktuální a pánové z Coupertina by jistě našli nejeden způsob, jak lidem používajícím konkurenční android znepříjemnit život. Dnes už je (díky bohu) Netflix příliš drahý.

2. Čeká nás konec binge-watchingu?

Dlouhé roky to bylo jedno z největších lákadel Netflixu. Proč byste každý čtvrtek měli čekat na premiéru dalšího dílu kultovních Ztracených, když my vám naše seriálové pecky nabídneme pěkně najednou, říkal Netflix. Mělo to něco do sebe a třeba takovému Davidu Fincherovi to v jeho Mindhunterovi dovolilo vyhnout se nepopulárním cliffhangerům na konci každého dílu. Trochu se obávám, že v následujících letech bude Netlflix nucen zařadit zpátečku a přizpůsobit se konkurenci, která na jeho binge-watch vlnu nenaskočila. Znovu zmíním Mandaloriana a skoro bych se s vámi na tomto místě vsadil, že až se dočkáme premiéry seriálového Pána prstenů, budeme muset také počítat s týdenními rozestupy mezi jednotlivými díly. Trend je totiž jasný.

Ne, vážně zbytečně nesýčkuji. Nedávno jste se mohli dočíst o seriálech z dílny Netflixu, jenž se u nás těší největší popularitě a první místo brala reality show / seriál Láska je slepá, o které jsem v této souvislosti slyšel vůbec poprvé. Pointa je, že tuzemští diváci ji nemohou „binge-watchnout“, protože streamovací gigant ji nabízí v týdenních rozestupech. Což je prý jeden z hlavních důvodů, proč reality show u nás píše rekordní čísla sledovanosti. Budoucnost bohužel nebude nakloněná binge watchingu.

1. Kvantita na úkor kvality

Před pár týdny jsem dal šanci novému fantasy seriálu z dílny Netflixu Zámek a klíč. Neměl jsem to dělat, protože jsem ke konci vyloženě trpěl a následně jsem se musel vypovídat v nenávistné recenzi pro TVZone. Při té příležitosti jsem si uvědomil, že na jeden výborný seriál z dílny Netflixu připadá minimálně pětinásobek průměrných ztrát času, jimž by zrovna v případě Zámku a klíče mnohem více slušel dvouhodinový film. O ten se mimochodem roky pokoušeli u Universalů a přes jejich letité lákání na Comic-Conu z toho samozřejmě nic nebylo. 

Je sice hezké, že Netflix oznamuje nový seriál skoro každý týden, ale když jsem si teď pustil pilot jejich I Am Not Okay With This, tak mě představa dalších x hodin ve společnosti průměrného seriálu docela děsí. Nostalgicky vzpomínám na časy, kdy americké televizní stanice do diváků praly Ztracené, kteří byli především v prvních dvou sériích naprosto bezkonkurenční podívanou, a já bych na závěr Netflixu vzkázal, aby se spíše soustředil na kvalitu a nechal plavat machrování s kvantitou. Je sice hezké, že jsme se na Vánoce dočkali osm dílů Zaklínače, ale krátit si další rok a půl čekání na další sérii čas při sledování seriálů z ranku výše zmiňovaných, je zbytečné. Kéž by svůj 17miliardový rozpočet spíše dedikovali na točení kvalitních filmů a nenabízel je především na podzim, když se objevují nominace na Zlaté glóby a Oscary.

---

Hotovo, ústa jsem si vypláchnul a vám se právě otevírá diskuze. Napište nám, co vás štve na Netflixu, HBO GO a dalších. A klidně je i pochvalte. Bůh ví, že si nezaslouží jenom desítku hejtů a mnoho věcí dělají dobře. Ale o tom zase příště.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace