Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 hejtů na filmové a seriálové streamování nejenom v Čechách


ikona
TedGeorge
akta xamazonappleapple tv+baby yodadisneydisney+googlehuluirishmanitunesjokerlvi kralmandalorianmanzelska historienetflixpán prstenůpeacockstreamovací válkywarner bros.
Předplácíte si Netflix nebo jeho konkurenci? V tom případě klady převážily a vy se těšíte z neustále rostoucí nabídky jejich obsahu streamovaného přímo do vašich domovů. Není však všechno zlato, co se třpytí.  

Ještě než začneme a vy se začtete do desatera výtek směřovaných směrem ke streamovacím gigantům, můj úvod samozřejmě musí reagovat na současnou situaci související s nástupem koronaviru. Už jste se jistě doslechli, že se v Čechách ruší všechny kulturní akce s účastí více než 100 osob a toto omezení se týká i kin. Byť některá (Cinestar už zavřel krám úplně) sveřepě trvají na projekcích v malých sálech, velká většina diváků zůstane doma a místo kina si raději pustí Netflix.

Pomiňme teď fakt, že jeho akcie už pomalu šplhají nahoru a pojďme si na ty "šťastné" posvítit trochu negativní baterkou. Volně navazuji na starší dvojici článků hejtujících hollywoodskou továrnu na sny a tentokrát nenechám nit suchou na streamovacích sítích. Ke čtení článku si umyjte ruce a já už teď povoluji stavidla svojí nenávisti.

7. Budou Warneři chtít za HBO Max tři stovky měsíčně?

Na chvíli opustím český rybníček a posvítím si na celosvětove streamovací války. Chystá se premiéra přehršle ambiciózních služeb, z nichž právě warnerovské HBO Max zní dost možná nejzajímavěji. Moloch Time Warner má v držení obří a exkluzivní knihovnu tisíců filmů a seriálů, po nichž bych nejraději už dnes skočil jako slepice po flusu. HBO GO je prozatím trochu podvyživená náhrada, která nabízí pouhý zlomek jejich obří databáze. Proto s obavami hledím na plány Warnerů odstartovat v zámoří se svou službou za snad až příliš vysokou cenu 14,99 dolarů měsíčně.

Jistě, po nástupu HBO Max, Peacocka a dalších nás nikdo nenutí alokovat každý měsíc 1500 kaček na předplatné všech streamů. Můžeme mít standardně předplacený jenom Netflix a další služby si platit jenom několik měsíců v roce. Nezlobte se však na mě, chtělo by to nějaký agregát. Kompromis, chtělo by se říct. Sami jistě víte, že v případě kabelových televizí existují balíčky, které vám za pár set korun umožní přijímat vysílání desítek prémiových kanálů a často za nimi stojí konkurenční mediální domy. V případě streamů se však trochu obávám, že něčeho podobného se u náš v příštích letech nedočkáme. Byť se ke mně dostala informace, že třeba v Německu nebo Polsku jsou už teď operátoři nabízející balíček HBO, Amazonu a Netflixu.

6. Marně vzpomínáme na bonusovou nadílku u filmů

Bývaly doby, kdy se každý těšil na nové DVD (respektive Blu-ray) ne kvůli tomu, že se doma mohl legálně podívat na očekávaný film nebo seriál. Velkou roli v těšení kupujících hrál fakt, že nosiče obsahovaly exkluzivní režisérské komentáře, hodinové filmy o filmu, zkažené scény a mnoho dalších. Také jste právě dostali chuť vytáhnout z poličky jednu z cool edic Pána Prstenů, kterou má doma v nějaké podobě právě díky neskutečně obsáhlým bonusům snad úplně každý? Poslední roky je to bohužel na domácích nosičích velká bonusová mizérie a jedním z hlavních důvodů je nástup streamů. Prodejnost fyzických médií kvůli nim bohužel klesá každým rokem a tomu odpovídá i jejich podvyživená bonusová nabídka.

Měl bych jeden nápad. Je sice hezké, že Netflix svým předplatitelům nabídne u příležitosti premiéry Irčana exkluzivní pokec Scorseseho, De Nira, Pacina a Pesciho, ale to je pořád zoufale málo. Vždyť už DVD a Blu-ray před lety disponovaly funkcí, jenž během sledování filmu divákům otevřela možnost snímek stopnout a kliknutím se přenést na krátký „behind the scenes“ dokument reagující na právě sledovanou scénu. Proč taková funkce není u Netflixu? Když už streamovací gigant de facto pohřbil trh s domácími nosiči, mohl podobnou funkcí alespoň dát vzpomenout na zlaté bonusové časy.

5. Zoufale chybí starší kvalitní obsah

Schválně si dnes zkuste legálně pustit Akta X. Pokud nebudete podvádět a registrovat se přes „chytrou IP“ na americkém Hulu, máte smůlu. Samozřejmě rozumím faktu, že celý byznys se streamy je založený na neustále rostoucím počtu předplatitelů (v případě Netflixu to platí dvojnásob), kteří nejvíce slyší na exkluzivní (a jinde nedostupné) novinky. Jako jejich předplatitel bych však ocenil mnohem větší pohled do minulosti. U Netfixu je sice chvályhodné, že pravidelně přidávají španělské horory a thrillery, ale opravdu tu mluvíme především o novém obsahu.

Při pohledu do jejich klasické nebo oscarové sekce najdeme pouze pár desítek známějších filmů, a to je nejenom pro cinefily velmi smutné. Při pohledu na katalog nabízený Disney+ to bohužel vypadá, že ani nástup konkurence na tomto trendu zapomínání na minulost nic moc nezmění a lidem toužícím po filmografii Stanleyho Kubricka nezbyde nic jiného než šmejdění po burzách s DVD. To mluvím o tom lepším případě. V tom horším rovnou zamíří na jeden nejmenovaný web zaslíbený warezu a film si během pár minut stáhnou.

4. Proč musíme tak dlouho čekat na Simbu?

Ono dlouhé distribuční okno je dalším z důvodů, proč jsem nevrlý. Tak třeba Joker, který s velkým úspěchem okupoval kina minulý podzim. V současné chvíli máte následující možnosti: koupit si ho za 809 Kč na Blu-ray ve 4K, nebo si Arthura Flecka pomocí Google Play zapůjčit za kilo. Předpokládám, že kupovat Jokera on-line ve full HD za čtyři stovky nebude skoro nikdo. Na streamovacích sítích se ho bohužel dočkáme až někdy na podzim, tedy celý rok po premiéře v kinech. Asi nebudu jediný, komu tohle (s prominutím vydřidušství) moc nedává smysl. Že se nemilý status quo s předpotopními distribučními okny změní s příchodem konkurence v podobě warnerácké HBO Max, Disney+ a dalších? 

Pohled na a dvojku Ledového království a Zloby ukazuje, že ne. Při nástupu Disney+ se myšák sice holedbal tím, že na své službě bude nabízet vlastní exkluzivní obsah, ale během mohutné reklamní masáže jaksi pozapomněl dodat kdy. Pokud chcete vidět výše jmenované disneyovky on-line už teď, musíte tedy znovu zamířit na iTunes nebo Google Play a vysolit za možnost přehrání blockbusteru nekřesťanské peníze. Na Disney+ sice oba filmy časem přijdou, ale bude to až s příliš velkým zpožděním.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace