Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 postřehů k filmovým tržbám za rok 2019


ikona
TedGeorge
6 underground: tajne operacealadinblizenecdisneydisney+Hobbs & Shawhobbs a shawmandalorianmichael baynetflixparamountstar warstenkrat v hollywoodutop 10transformerswarner bros.ženy v běhu
Desítka postřehů k tržbám, které generovala filmová a seriálová zábava v roce 2019  

Pokud bych měl jako tržební kecal minulý rok shrnout, tak bych napsal: Disneyho nadvláda v kinech, pokračující VOD fenomén jménem Netflix a úspěšný americký nástup služby Disney+. A vy se teď přiznejte - chodíte do kina se stejnou intenzitou i po nástupu počeštěného Netflixu, který nově nabízí více než 100 českých filmů? Chodíte méně? Nebo jste notoričtí piráti odmítající platit za filmovou a seriálovou zábavu a tím pádem si (nejenom) na stránkách MovieZone zasloužíte opovržení?

 

Zámořští analytici sice uznávají, že kina to mají a budou mít velmi těžké, ale zároveň dodávají, že filmoví a seriáloví tvůrci zažívají zlaté časy, protože ústup Blu-ray a DVD ze slávy více než vyvážuje právě solventní Netflix, který za své originální projekty solí neskutečné částky a pokud bych teď měl citovat web Deadline, tak Hollywood ještě nikdy nezažíval takový přísun miliard dolarů jako právě minulý rok. Na následujících řádcích vás každopádně čeká desítka (zajímavými čísly provoněných) postřehů z právě skončivšího roku filmové a seriálové zábavy. Jdeme na to.

4. Jeden Disney vládne všem
Rozepsal jsem se o tom už ve své topce největších kasovních úspěchů minulého roku, ale opakování je matka moudrosti, takže si na Disneyho krasojízdu kiny posvítíme i zde. Avengers: Endgame, Lví král, Ledové království 2, Captain Marvel, Toy Story 4, Aladin, Star Wars: Vzestup Skywalkera. Myšák se minulý rok dočkal neuvěřitelných sedmi filmů, které překonaly miliardu v tržbách a po celém světě se dočkal více než 11 miliard dolarů jenom z kin! Nemluvě o tom, že když připočteme jeho akvizici studia Fox, tak jsme daleko za 13 miliardami. Můžeme hořekovat nad tím, že jeho franšízy nedaly dýchnout k profitu desítkám dalších bijáků, které by si jinak vysloužily (a v mnoha případech i zasloužily) mnohem vyšší numera z kin, ale to je vše, co s tím uděláme.

 

Disney právě minulý rok na maximum zužitkoval (bezesporu geniální) nákupy Boba Igera a byť se čím dál více pere se svým Lucasfilmem a Hvězdnými válkami (producentku Kathleen Kennedy po premiéře posledních Star Wars nemusí snad nikdo), ta nadvláda si kromě kroucení hlavou zaslouží i pochvalu. Kdyby totiž marvelovky, pixarovky a animované pohádky z jejich stáje nešlapaly tak, jak šlapou, tak do kin zamířilo mnohem méně diváků a je v zájmu nás všech, filmových fanoušků, aby byla kina co nejvíce plná a za cenu nějakého toho průměrného blockbusteru nám nabízela desítky sálů v každém větším krajském městě.

Mimochodem, jsem jediný, komu přijdou letošní filmové premiéry v režii Disneyho slabší a tím pádem Disneyho dost možná překonají Warneři nebo Universal? Zrovna poslední jmenované studio by se mohlo dočkat jackpotu v podobě devátého dílu Rychle a zběsile (trailer už v pátek!). Nemluvě o Mimoních 2, kteří půjdou do kin v červenci a jenom připomínám, že jednička vydělala v kinech více než 1,1 miliardy dolarů.

3. Zabalí to Paramount?
Bývalo to slavné a mocné studio, které divákům v roce 1997 nabídlo na dlouhé roky ten nejvýdělečnější film všech dob – Titanic. Poslední dobou je to však velký špatný a Paramount je už nějaký ten rok suverénně nejméně úspěšné hollywoodské studio bilancující nad propastí. Do plusových čísel mu sice poslední dekádu vehementně pomáhal Michael Bay se svými Transformery, kteří (především díky Číně) vydělávali až do roku 2017 miliardy dolarů. Jenomže počínaje Posledním rytířem a Bumblebeem i tato robotí značka hlásí ústup ze slávy a studiu pořád věrný Tom Cruise také všechno nezachrání. Minulý rok bohužel absentovala jakákoliv filmová pecka a zbyly jenom propadáky.

 

Terminátor, Blíženec a další poslali Paramount hluboko do mínusu a já se bojím bojím, že dříve nebo později studio koupí nějaký čínský bohatýr, který se snaží penetrovat do Hollywoodu. Studiu, které je hollywoodským inventářem už od dob němých černobílých filmů, bych takový osud vážně nepřál. Je tedy nějaké světlo na konci tunelu? Rok 2020 by nemusel být až tak tragický. Již zmiňovaný Tom Cruise se připomene pokračováním Top Gunu a díky neskutečně povedenému traileru se na návrat pilota/volejbalisty těšíme snad úplně všichni. K tomu si přidejte nadějně vypadající pokračování hororu Tiché místo (trailery dávají tušit pecku), návrat Eddieho Murphyho v další Cestě do Ameriky, zajímavě znějící sci-fi Infinite a nemuselo by být úplně nejhůř. Držím jim palce, ale do budoucna se bojím nejhoršího.

2. Jak si vedla česká kina?
S dovolením vykradu informace z webu obhospodařovaného Tomášem Vyskočilem Kinomaniak.cz a zmíním neustále rostoucí tržby filmů v českých kinech za rok 2019. Byla to rekordní kalendářní jednotka a stejně jako v případě Francie a Německa hrály prim domácí filmové premiéry. Především neskutečných 1,2 milionů diváků Žen v běhu stojí za zmínku. No a potom samozřejmě 935 000 „fanoušků Marvelu“ mířících na Avengers: Endgame, 750 000 rodičů a dětí toužících po druhém Ledovém království a podobné numero, které v roce 2019 zamířilo na muzikálový fenomén Bohemian Rhapsody.

 

Potvrdilo se to, co už naznačil rekordní rok 2018. Malá země ve středu Evropy svým růstem poslední roky kopíruje asijské tygry a dělá radost nejenom tuzemským distributorům, ale i všímavým hollywoodským hráčům. K fantastickým výsledkům jistě pomohl i zbrusu nový megaplex, který vyrostl na Chodově a naplno se rozjel právě minulý rok. Uvidíme, jaké tržby budou psát české romantické komedie a další tuzemské fláky letos. Vzhledem k tomu, že Hollywood v roce 2020 (na rozdíl od minulého roku) nenabídne ty úplně největší blockbustery, bude možný růst našeho „kinoprůmyslu“ ležet na bedrech Vejdělků, Hoffmanů, Horských a dalších. Jirka Strach si každopádně se svým blockbusterovým Andělem Páně dává pauzu (uvidíme, jestli letos klapne alespoň to Sedmikostelí) a i to se na návštěvnosti tuzemských multiplexů jistě projeví.

1. DVD a Blu-ray R.I.P.
Ne, v tuto chvíli ještě není vydaný každoroční Theme Report organizace MPAA a tím pádem nemám po ruce přesná data reflektující neustále klesající prodeje domácích nosičů. Blu-rayům a DVDčkám každopádně zvoní umíráček a nic na tom nezmění ani hrstka sběratelů steelbooků a apologetové argumentující neustále rostoucím podílem prodejů nosičů schopných pojmout full hd a 4k obsah. Samozřejmě není lehké jen tak spláchnout část trhu, která doposud spoléhá na fyzické nosiče obsahu. Zvláště když člověk vezme v potaz zprávy o nezpochybnitelné renesanci gramofonových desek. Ale stejně jako u „elpíček“, ani v případě Blu-rayů se člověk neubrání pocitu, že kdysi mainstreamový a masivní trh se přesouvá směrem ke sběratelům fyzických nosičů, kteří nejvíce ocení, když je jimi vlastněný obsah vydávaný v limitované edici.

 

Zatímco tržby z kin se pyšní webem Boxofficemojo a dalšími, které reportují výdělky z multiplexů každý den, DVD a Blu-ray tržbám se dnes věnuje prakticky jenom web The-Numbers.com a to mluvíme o Americe. Vzácný a smutný náhled do celosvětových čísel za rok potom dává právě jenom zmiňovaná ročenka MPAA. Tu jsem minulý rok na stránkách MovieZone zazdil, ale ten předminulý jsem se o smutných výsledcích rozepsal zde. Každý rok se klesá o šílené desítky procent a něco mi říká, že za pár let ta zanedbatelná čísla domácích nosičů filmové a seriálové zábavy ani nebudou reportována.

---

Děkuji za pozornost a v diskuzi napište (pokud tedy chcete), kolikrát jste minulý rok zamířili do kin. A klidně přidejte i informaci o tom, jestli si předplácíte Netflix, HBO GO nebo Amazon Prime. Slibujeme, že vaše data nikde nebudeme sdílet. Akorát za ten Google nemůžeme ručit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace