Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Joker se chystá dobýt kina. Dá 100 milionů za první víkend?


ikona
TedGeorge
aquamanbrad pittDCjames grayjoaquin phoenixjokerjustice leaguetoto 2todd phillipstržbywarner bros.wonder womanwonder woman 1984
Warneři se pomalu těší se na nečekaně vysokou dolarovou nadílku. 

Když se v dubnu objevil první trailer Jokera, diváci byli okamžitě zaháčkovaní. Sám jsem tenkrát upoutávce napálil pět hvězdiček a z kolonky: „Mírně obskurní snaha o dalšího filmového Jokera od režiséra Pařeb ve Vegas ho přeřadil do té s názvem: „Na podzim jdu na premiéru“. Tržební kecalové už tenkrát tušili pěkný sukces, který sice svými numery nebude schopný konkurovat úspěšným DC sourozencům jako Wonder Woman nebo Aquaman, ale vzhledem ke skromnému rozpočtu 55 milionů dolarů to nikomu vadit nebude.

 

Pod dojmy parádního traileru se samozřejmě začaly objevovat vysoké tržební tipy, které jsme i my na MovieZone krotili s tím, že tahle cesta do hlubin klaunovy duše bude spíše než blockbusterová událost podzimu kvalitní artový biják pro náročnější diváky. A nebyli jsme rozhodně jediní. Jenomže…

 

Joker se podle očekávaní dostal do hlavní soutěže v Benátkách, pochlubil se dalším (neméně kvalitním) druhým trailerem a plebs dychtivě očekával první novinářské dojmy z potápějícího se města. Ty přitom byly naprosto extatické - nikdo takovou chválu (hovořilo se o temném mistrovském díle) nečekal. Skoro všichni přítomní novináři chválili především Joaquina Phoenixe, který je podle nich jedním z hlavních favoritů na Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli. 

Vše vyvrcholilo před týdnem, kdy film v Benátkách vyhrál Zlatého lva a docela šokujícím způsobem tak vypálil rybník Soderberghovi, Polanskimu, Grayovi a vlastně i tomu Marhoulovi. Tuto zprávu přinesly na titulních stranách prakticky všichni on-line a papíroví zpravodajové. O bijáku startujícím za necelý měsíc v kinech po celém světě mluvil... celý svět! No a vás už jistě zajímají první kvalifikované odhady tržeb. Ty se na nejznámějších webech dedikovaných filmu a byznysu objevily předevčírem a oproti úplně prvním odhadům hovořícím o 50-75milionovému úvodnímu víkendu logicky vzrostly.

 

Variety osciluje mezi 76 a 88 miliony, Deadline tipuje 90 míčů za první víkend a specializovaní tržební kecalové z pro.boxoffice dokonce tvrdí, že by je nepřekvapilo ani 103 mega za rozjezdové tři dny v amerických kinech, což by potenciálně bylo historicky největší zámořské říjnové numero. Jen pro pořádek připomenu, že tu hovoříme o pomalém a depresivním eRkovém filmu, takže jsou tušená čísla vážně naprosto neuvěřitelná.

Největší radost ze skoro jistého úspěchu v kinech mají především Warneři, kteří už pořádný hit potřebují jako prase drbání. Před pár týdny se sice dočkali dlouho vyhlíženého finančního hojení v podobě hororového sequelu To, ale jinak moje oblíbené studio prožívá vyloženě mizerný rok. Druhý LEGO příběh patří k největším propadákům právě probíhající kalendářní jednotky, na druhé Godzille s podtitulem Král monster se podle všeho také tratili desítky milionů dolarů a snad jenom ten Shazam, Pokémon: Detektiv Pikachu a třetí Annabelle se dočkají nějakého toho plusového milionu.

 

Že přeháním a jmenovaná trojka filmů byla v kinech slušný úspěch? Warneři jsou známí svým rozhazováním na všechny strany, což se projevuje především na neskutečně drahých reklamních kampaních. Jeden příklad za všechny – první To mělo rozpočet 35 milionů dolarů a web Deadline s jistotou sobě vlastní tvrdí, že rozpočet na celosvětovou reklamu byl naprosto šílených 154 mega! Když se však podíváte na rozpočty Shazama a Detektiva Pikachu a připočítáte k nim podobně vysokou částku utracenou za všechny ty otravné televizní spoty, všechna slova o velkém úspěchu se najednou rozplynou jako kostka cukru v šálku černé kávy.

Je to prosté, milý KarleR. Joker zachraňuje studiu kromě podvyživeného roku 2019 i jejich DC filmový vesmír, který byl po strašidelně průšvihové Lize spravedlnosti zralý na odpis. Potvrzuje se totiž to, co minulé Vánoce započal Aquaman. Warnerovští mogulové se chytli za hlavu a místo křečovité snahy o konkurování Marvelu to zkouší po svém. Uvidíme, jestli to potvrdí i návrat Gal Gadot ve Wonder Woman 1984, ale za tenhle comeback si studio zaslouží slovíčko „kudos“.

 

Pojďme od hollywoodského studia zpět k Joaquinu Phoenixovi, Toddu Philipsovi a jejich vizi nejznámějšího pošahaného komiksového záporáka. Je už ruka v rukávě a nervózní producenti mohou pomalu bouchat šampus? Pravděpodobně ano, ale přesto stojí za zmínku mírné vystřízlivění, které přinesl právě probíhající prestižní filmový festival v Torontu. Přítomní pisálci totiž ve svých recenzích kupodivu nekopírují nadšené výkřiky z Benátek. Tam se 8 minut tleskalo ve stoje, zatímco v Torontu se prý (v sedě a trochu) tleskalo nějakých 20 vteřin. Novináři z Vulture, Us Weekly a dalších hovoří o útrpně dlouhém filmu, který je přehnaně cynický, zahleděný sám do sebe a svým poselstvím prý skoro až nebezpečný.

Co se námi řešených tržeb týče - uklidním vás. Tohle zdravé kritické vystřízlivění na ně s největší pravděpodobností nebude mít až tak velký vliv. Pro většinu potenciálních zákazníků multiplexů je totiž nějaké festivalové Toronto mimo jejich rozlišovací schopnosti a koho zajímají nějaké pozdní reakce "partičky zapšklých kritiků" bez pozvánky do cool Benátek? Nám to však přece jenom něco napovídá. 

 

Povětšinou relativně přesní kecalové ze zmiňovaného webu pro.boxoffice totiž hned za svůj čerstvý tip na 103 milionový otvírák dodali i svůj odhad závěrečného amerického čísla. Podle nich si v Joker v Americe nedojde ani pro dvojnásobek svých průvodních víkendových tržeb. Já bych to až tak černě neviděl, nějakou velkou výdrž v kinech a tzv „crowd pleaser“ ale také netipuji. Jak tedy vidím samotné tržby? Rozhodně bych tři týdny před premiérou nepovažoval za jistotu ten vysněný útok na americké kilo. Lví senzace z Benátek samozřejmě pomohla a o filmu díky tomu poprvé slyšely miliony potenciálních zákazníků multiplexů, ale stejně budu trochu konzervativní a tipnu si 85 milionů za první americký víkend a trochu vyšší číslo ze zbytku světa. Proč věřím světu více než Amíkům?

Jak už jsem naznačil na začátku, Joker se dočká veskrze synchronní premiéry v kinosálech po celém světě. Výjimkou je akorát Francie a Německo, kde se bude klaun ucházet o přízeň diváků o týden později. A Čína, kde se o možné premiéře klasicky jedná až do poslední chvíle a v tuto chvíli ještě není určený pevný distribuční termín. Vzhledem k tomu, že v době psaní článku vyšel krátký počínštěný trailer, bych se však o juany plynoucí ze země s velkou a dlouhou zdí příliš nebál.

 

Na samotný závěr snad jenom dodám, že je Jokerovi potřeba fandit stejně jako sci-fi Ad Astra (klikejte na první rozporuplné dojmy KarlaR a Mr. Hlada). Originální a ambiciózní filmy si to totiž zaslouží. V tuto chvíli vše naznačuje, že se pohádky se sladkým tržebním koncem se dočká pouze Joaquin Phoenix, pro něhož to bude hollywoodský comeback do áčkových vod par excellence. V případě Brada Pitta to bohužel nevypadá příliš dobře a 88milionový vesmírný biják šikovného režiséra Jamese Graye se dost možná nikdy nezaplatí. Ale jeden originální podzimní film ze dvou – to není zase tak špatný účet pro filmovou sezónu, které jinak vládnou sázky na jistotu v režii Disneyho.

--- 

Vytáhni v hospodě: Joaquin tři roky randil s Rooney Marou. Před pár měsíci se konečně rozhoupal a požádal ji o ruku. Proč takové (mírně bulvární) okénko na seriózní MovieZone? Hádejte dvakrát, která herečka se ucházela o roli Harley Quinn v Sebevražedném oddílu…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace