Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Lví král drtí kina, k miliardě se blíží Aladin, Toy Story i Spidey


ikona
Cival
aladinannabelledisneyjon favreaulví králmarvelpixarslunovratspider-mantajný život mazlíčkůTom Hollandtoy storytoy story 4tržbyyesterday
Jeden myšák vládne všem... 

Disneyho krutovláda pokračuje! A neskutečným způsobem. O víkendu se potvrdilo, že oživení dost možná nejoblíbenější disneyovské značky bude velkolepé – Lví král se okamžitě stal jedním z králů letošního léta. Nezastavily ho přitom ani velmi průměrné recenze a občas i nějaké ty kritické divácké ohlasy, na které následníci strýčka Walta letos upřímně moc zvyklí nejsou.

Lví král servíruje v novém technologickém hávu absolutní klasiku, takže bylo úplně jedno, jak tenhle projekt láká mě nebo jak uspokojil Rimsyho (odpověď „moc ne“ asi stačí), obecná natěšenost byla tak veliká, hlavně u mamin s dětičkami, že bylo už od mohutných předprodejů jasné, že tady budou zase lítat vzduchem dolary po desítkách milionů. Disney nenechal nic náhodě, vybavil se hvězdným obsazením i novou verzí Eltonova hitu s hlasy Beyoncé a Donalda Glovera, takže nemohl minout.

 

A taky že ne. Už v pátek se z amerických pokladen přivalilo monstrózních 78,5 melounů, v sobotu dalších 61 a nedělních 45,5 vytáhlo zisky z úvodního víkendu na parádních 186 mega. Jde o devátý nejsilnější nástup historie, čtvrtý nejvyšší letní otvírák (za Avengery a Jurským světem) a absolutní rekord v rámci červencových hitů.

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ VÍKENDY HISTORIE 

Film tak sice nebude úplnou trvalkou jako jiné rodinné dojáky a animáky, přeci jenom kvůli proslulosti značky se hromada diváků nahrnula do kin v první možný moment a tržby budou padat trochu rychleji (už o víkendu šly ze dne na den rychle dolů), útok na půlmiliardu jen ze zámořských kin je ale zcela reálný.

 

Z parádních čísel ze zbytku světa, díky nimž je Lví král už teď na globálních 531 milionech, se dá odečíst, že trůn Krásky a zvířete jako nejúspěšnější zremakeované disneyovky se povážlivě třese – Lví král rozhodně má potenciál na to překonat jejích 504 melounů z Ameriky a 1,26 miliardy celosvětově.

Jsou to pro Disneyho luxusní čísla. A rozhodně naznačují, že má smysl dál připravovat krom Mulan i Pocahontas, Malou mořskou vílu a další kusy…

TRŽBY HRANÝCH DISNEYOVEK 

Disney už přitom může zbrojit i na sequely, protože ke svým letošním miliardovým triumfům Captain Marvel a Avengers: Engame, jež zdolalo absolutní rekord Avatara, záhy přidá další miliardovou pecku. Nejblíž je Aladin aktuálně s 980 miliony dolarů a velkými vyhlídkami na pokračování, nejspíš ve stejné tvůrčí sestavě, protože takovýto úspěch se rozhodně nečekal.

 

Mocně ale utahuje šrouby i Toy Story 4, jemuž se stále dobře daří v amerických pokladnách (aktuálně bronz za čtrnáct mega) a globálně přepočítává 859 milionů. Jelikož ještě čtyři pětky vytěží ze své domoviny, stačí nové pixarovce už jen stovka ze zbytku světa k překonání kýžené miliardové mety. Když uvážíme, že ve spoustě zemí ještě nemělo nové dobrodružství Buzze a Woodyho ani premiéru, včetně Česka, nejde rozhodně o nesplnitelný cíl.

Když si pak uvědomíme, že Disney má skrze Marvel prsty vlastně i v miliardovém tažení Spider-Man: Daleko od domova, je ta jeho hegemonie až děsivá. Spidey 2 odolal náletu Lvího krále celkem důstojně, udržel se na stříbrné pozici a díky 21 melounům se vyhoupl na 319 mega z Ameriky a 970 celosvětově. Ano, tušíte správně, už tento týden se stane druhá celovečerní sólovka Toma Hollanda prvním miliardovým Spider-Manem. Liberečáci, otvírejte šampus, vstoupili jste do historie, hehe.

TRŽBY FILMOVÝCH MARVELOVEK 

 

Tak a teď si projeďme ostatní tituly, ty méně úspěšné. Poznáte je tak, že s nimi nemá Disney nic společného. Nejvýš je na čtvrtém místě krokodýlí hororové béčko Kořist se šesti miliony. Třiadvacet melounů z Ameriky a deset ze zbytku světa není kdovíjaká bilance, kejhák filmu ale zachraňuje velmi nízký třináctimilionový rozpočet.

Na pětce se jako ukázková letní trvalka drží beatlesácké Yesterday, které atakuje celosvětovou stovku. Na levnou hudební komedii jde o hezký počin, pokud ale strůjci snili o dalším Bohemian Rhapsody, museli hodně vystřízlivět.

Komediální Spolujízda se z lehkého zklamání nevyhrabala a při víc jak polovičních propadech zapsala jen další čtyři miliony. Průběžné celosvětové tržby za osmnáct mega jsou fakt nic moc.

 

Desítku uzavírají horory Annabelle 3 a Slunovrat, od nichž se kasovně čekalo poněkud víc (Annabelle už ale hlásí dvě stě mega, Slunovrat zas leckdy nadšené ohlasy), ještě se vešel i Tajný život mazlíčků 2, jenž přepočítává 318 milionů celosvětově, tedy pouhou třetinu výdělků jedničky. Bolí to.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden nebude mít Lví král ve svém ranku konkurenci, o svůj rekordní dolarový příděl totiž bude bojovat jen Quentin Tarantino s novou eRkovou peckou Tenkrát v Hollywoodu. Bude jeho devátý počin komerčně vůbec nejúspěšnější?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace