Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Nabarvené ptáče v Benátkách nedokoukalo přes 100 lidí


ikona
KarelR
barry pepperharvey keitelnabarvene ptaceprvni reakcestellan skarsgardvaclav marhoul
Jerzy Kosiński v roce 1965 šokoval na papíře, Václav Marhoul to teď zkouší na velkém plátně. Jak to dopadlo? 

Když Václav Marhoul oznámil, že hodlá adaptovat brutální polský román Nabarvené ptáče, bylo vcelku jasné, že se neblíží celovečerák pro slabší povahy. Příběh malého chlapce, jenž putuje po východoevropském venkově a zažívá jedno válečné peklo za druhým, spousta lidí nikdy nedočetla. Film tak byl odsouzen ke stejnému osudu a samozřejmě na něj i došlo.

Novinářskou projekci v Benátkách opustilo přes 100 diváků a kdo ví, co se dělo na oficiální premiéře. Jak ale správně tušíte, podobně jako u loňského Triera odchody ze sálu automaticky neznamenají špatnou filmařinu. Ba naopak, Marhoulova novinka sbírá převážně obří chválu, a to jak za skvostnou kameru a výpravu, tak za parádní herecké výkony a precizně soustředěnou režii.

"Problém" je tedy jen a pouze v samotné látce, která je nezkresleným svědectvím toho, co se zhruba dělo za druhé světové války. Na někoho jsou všechny ty děsuplné výjevy zkrátka moc a neví, jak přesně jejich tříhodinovou černobílou kompilaci hodnotit. Což nás přivádí ke kuriózní situaci na Rottenech, kde jsou čtyři pozitivní recenze a jedna negativní - ale jelikož přidal hodnocení jen autor nadšeného textu z Guardianu, průměrný rating je už půl dne 10/10.

Uvidíme, kde se ustálí po dalších recenzích (nebo opravě zadání těch stávajících?). Internetem už nicméně létají srovnání s Tarkovskyho Andrejem Rublevem a Ivanovým dětstvím, Klimovovým Jdi a dívej se nebo Bressonovou Muškou, takže je Nabarvené ptáče ve velmi dobré společnosti. Snad ho to dovede k nějakým cenám a hlavně k divácké přízni, s níž to ani po vstřícných recenzích nebude mít zrovna jednoduché.

---

Na Facebooku se objevilo sedmiminutové video potlesku ve stoje. Údajně měl celkem deset minut, čímž by porazit osmiminutový potlesk po Jokerovi.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (51)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace