Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejdražších vystřižených scén ze slavných filmů


ikona
TedGeorge
bill murraybrad pittbrandon routhbryan singeremma stoneheath ledgerjosh brolinkleopatrakristen wiigkrotitele duchukrotitele duchu 3matt damonmelissa mccarthymichael j. foxnávrat do budoucnostisean pennx-menx-men: budouci minulost
Co skončilo na podlaze střižny a producenti si kvůli tomu málem vytrhali vlasy z hlavy? 

Dnes si rozebereme hned deset případů špatného hollywoodského plánovaní, které vyústilo ve vynechávání filmových scén s cenovkou, za kterou by se často natočilo hned několik českých celovečeráků. Ve většině případů je zodpovědné studio a všemocní producenti, kteří hýkali hrůzou při pohledu na příliš dlouhou stopáž. Což o to, filmy se zkracují fakticky pokaždé a na podlaze střižny skončí mnoho filmového materiálu. I tak je ale dost zvláštní, že se mnoho takových filmů nedočkalo režisérského sestřihu, který by pracně a draze pořízenou scénu využil. Nejkřiklavější je příklad jistého známého filmu s Bradem Pittem, ale nebudeme předbíhat.

Na tomto místě ještě dodám, že na následujících řádcích nebudu psát jen o jednotlivých drahých scénách, které mají několik minut. Kdepak, v mnoha případech se vystřihla velká část filmu, která se prostě nehodila vševědoucím producentům do krámu a mně osobně při nutné rešerši často klesala čelist až na zem. Tolik k úvodu, otevřete si něco osvěžujícího k pití a jdeme na to.

3. Kleopatra (1963)

Rozpočet: 44 (včetně marketingu – samotné natáčení mělo spolykat „jenom“ 31 míčů)
Co se vystřihlo? Zhruba polovina filmu. Dobrá, pokud budeme brát v potaz pozdější rozšířenou verzi, tak třetina.
Kolik stříhání stálo? Našel jsem pouze info, že po započtení inflace 120 míčů. Naštěstí pro všechny ztracené existence tržebních kecalů funguje tzv. inflační kalkulátor, podle kterého to tenkrát bylo 14,4 milionu babek.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Velkolepá podívaná, která ale rok po Lawrenci z Arábie šlápla dost mimo.
Vytáhni v hospodě: Dovolíte ještě machrování s penězi? Pokud bychom přepočítali tehdejší rozpočet 44 milionů dolarů na současné valuty, tak jsme na 344 milionech dolarů. Jo, ten film byl drahej...

Ještě jednou se musím přiznat - Kleopatru s Liz Taylorovou a Richardem Burtonem jsem dodnes neviděl, a vlastně mě to zas tak nemrzí. Při pohledu na více než čtyřhodinovou režisérskou verzi (u nás pro jistotu rozdělenou na dvě části) mě totiž jímá hrůza. Nemluvě o tom, že první verze prezentovaná studiu měla mít naprosto šílených 6 hodin, a byť ČSFD tvrdí, že tenhle „cut“ existuje, mně se ho nikde nepodařilo dohledat. O kvalitách filmu tedy zasvěceně mluvit nemohu, ale napravím to zkazkami ze zákulisí. Byť byl tenhle monstrózní biják s tržbami 57,7 milionů babek nejvýdělečnějším filmem roku 1963, stejně prodělal studiu 20th Century Fox tolik peněz, že kvůli němu málem zbankrotovalo.

Vy teď dostanete domácí úkol. Schválně, jestli mi v hollywoodské historii najdete nějaký film, který dotyčný rok v kinech vyhrál, ale stejně studiu prodělal peníze. Pokud se vám to povede, tak u mě máte bludišťáka s podobiznou KarlaR. Ale zpět ke Kleopatře. O natáčení velkofilmu vzniklo nespočet dokumentů, a byť jsem viděl jen dva, pokaždé to byly neuvěřitelné informace. V hlavě mi především utkvěly stesky manžela Marilyn Monroe – slavného dramatika Arthura Millera. Ten řekl něco v tom smyslu, že studio kvůli Kleopatře odpískalo (nedokončilo) chystaný biják s jeho manželkou známý jako Something´s Got to Give a podle něj to trochu přispělo k její sebevraždě.

P.S. Pořád by mělo platit, že se na režii Kleopatry v budoucnu vrhne Denis Villeneuve.

 

2. X-Men: Budoucí minulost (2014)

Rozpočet: 200-220
Co se vystřihlo? Fakticky vše, kde byla Rogue.
Kolik stříhání stálo? Celkově to prý studio vyšlo na více než 22 mega!
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Poslední dobrá x-menovská týmovka.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si na scénu, v níž Wolverine poprvé cestuje do minulosti a probudí se vedle pěkné holky v roce 1973? Ve scénáři se psalo, že bude mít na sobě boxerky. Hugh Jackman však protestoval a pokud se ještě jednou dá věřit IMDb, řekl: "V Austrálii nevstáváte od pěkné holky z postele v boxerkách, slipech nebo čemkoliv jiném."

No a ještě jednou Bryan Singer, který se po jedenácti letech vrátil ke „svým“ mutantům. Jasně si vzpomínám, jak jsme se na Budoucí minulost všichni opravdu hodně těšili. X-Meny totiž polil živou vodou Matthew Vaughn a jeho První třída si tu dávala sraz se starou gardou čítající Patricka Stewarta, Iana McKellena a především Hugha „Wolverinea“ Jackmana. Právě ten podle mého názoru film zachránil, protože jinak je v něm hodně hlušiny a ono skákaní časem sem a tam je ke konci už vyloženě útrpné. Proto se vlastně ani nedivím studiu, že se rozhodlo hotový biják zkrátit ze 149 minut na přeci jenom rozumnějších 132 minutek. Jak se to povedlo? Foxové se rozhodli vystřihnout scény s Rogue.

Naštěstí pro nás si relativně rychle uvědomili, že domácí nosiče ještě nejsou úplně mrtvé a diváci si tak nějaký ten měsíc po premiéře mohli koupit vymazlený Blu-ray s tzv. Rogue Cutem, ve kterém se nabídla dějová linka s postavou hranou Annou Paquin. Té vám mimochodem vůbec nemusí být líto, protože si herečka tak jako tak přišla na moc pěkných 2,8 milionu babek. Poznámka na závěr? Poté, co padlo rozhodnutí na radikální zkrácení a vystřižení Rogue z filmu, se štáb na dva týdny vrátil na plac. Muselo se přetočit hned několik scén, jinak by to bez ní nedávalo smysl. Stejně je ale odhadovaná cenovka 22 mega naprosto šílená a to rozhodnutí musel učinit tehdejší nejvyšší lišák.

 

1. Světová válka Z (2013)

Rozpočet: 190
Co se vystřihlo? Celý třetí akt, který se musel přetáčet
Kolik stříhání stálo? Ta šílená čísla začínají na 25 milionech, ale faktem je, že původně plánovaný rozpočet 125 mega nabobtnal až na 190 míčů, což naprosto šokovalo tehdejšího prezidenta produkujícího studia Paramount Marca Evanse.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Povedený zombie blockbuster, jenž na Blu-rayi mimochodem dostal eRkovou verzi.
Vytáhni v hospodě: Spekuluje se, že za mnoho notoricky známých problémů s produkcí ultradrahého zombie bijáků mohl samotný Pitt, respektive jeho produkční společnost Plan B, která do té doby neměla žádné zkušenosti s produkcí velkého hollywoodského blockbusteru (jejich největším filmem byla romantika Jíst, meditovat, milovat). Zlé jazyky zároveň tvrdí, že spolu režisér Marc Forster a Brad Pitt při dotáčkách nemluvili. Oba to samozřejmě vyvrátili, ale na každém šprochu...

Všichni si jistě vzpomínáte na závěr problémy provázené zombie apokalypsy. Mnoho lidí překvapilo, že byl relativně komorní a odehrával se v jedné budově Světové zdravotnické organizace. Původní plány však byly mnohem zajímavější a já dodnes zaboha nepochopím dvě věci. Za prvé – proč vedení studia řeklo, že je Pitt v natočené akční verzi příliš „macho válečný hrdina“ a nikoliv ten sympatický tatínek, po kterém diváci touží. Za druhé – jak je sakra možné, že jsme se za uplynulých 6 let nedočkali Blu-ray verze, která by nám dala rozhřešení a konečně nabídla ten (na papíru fantasticky znějící) materiál? Nebo alespoň tu natočenou část bez dodělaných triků. Už jenom divokými spekulacemi opředená dvanáctiminutová bitevní scéna na Rudém náměstí musela stát za to. Co ten zbytek?

Budeme se teď pohybovat v rovině nepotvrzených spekulací, ale třetí akt měl začít přistáním letadla s Gerrym (Pittem) v Rusku. Okamžitě jej obklíčí armáda a popraví staré a chromé. Střih. Vidíme zarostlého Pitta jako člena zombie squad jednotky. Hlavní hrdina zjišťuje, že zombíkům vadí zima, ukořisťuje mobil a podaří se mu dovolat své ženě. Ta mu třesoucím se hlasem sděluje, že je v utečeneckém táboře, kde musí pro přežití dělat věci, které jí vůbec nejsou po chuti. Tím pravděpodobně myslí souložení s vojákem, který je na začátku filmu zachránil ze střechy obležené budovy. Toho si zahrál – fanfáry prosím – Matthew Fox proslavený ze seriálu Ztracení, a vy jste si ho v původní verzi filmu pravděpodobně ani nevšimli. Pokračujeme. Pitt a jeho noví kamarádi s vypětím všech sil překonají stovky mil nehostinného terénu a ve vzdáleném přístavu se nalodí na jedinou dostupnou bárku. Samotný závěr je pak vylodění na americkém břehu a počátek pouti za záchranou manželky a dětí. No dopr…

---

Pro dnes je to vše. Pokud jsem zapomněl na nějakou zásadní (a drahou) vystřiženou scénu, vyčiňte mi v diskuzi. Já už jdu pomalu přemýšlet nad další „topkou“, která by vás mohla nějak obohatit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace