Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejdražších vystřižených scén ze slavných filmů


ikona
TedGeorge
bill murraybrad pittbrandon routhbryan singeremma stoneheath ledgerjosh brolinkleopatrakristen wiigkrotitele duchukrotitele duchu 3matt damonmelissa mccarthymichael j. foxnávrat do budoucnostisean pennx-menx-men: budouci minulost
Co skončilo na podlaze střižny a producenti si kvůli tomu málem vytrhali vlasy z hlavy? 

Dnes si rozebereme hned deset případů špatného hollywoodského plánovaní, které vyústilo ve vynechávání filmových scén s cenovkou, za kterou by se často natočilo hned několik českých celovečeráků. Ve většině případů je zodpovědné studio a všemocní producenti, kteří hýkali hrůzou při pohledu na příliš dlouhou stopáž. Což o to, filmy se zkracují fakticky pokaždé a na podlaze střižny skončí mnoho filmového materiálu. I tak je ale dost zvláštní, že se mnoho takových filmů nedočkalo režisérského sestřihu, který by pracně a draze pořízenou scénu využil. Nejkřiklavější je příklad jistého známého filmu s Bradem Pittem, ale nebudeme předbíhat.

Na tomto místě ještě dodám, že na následujících řádcích nebudu psát jen o jednotlivých drahých scénách, které mají několik minut. Kdepak, v mnoha případech se vystřihla velká část filmu, která se prostě nehodila vševědoucím producentům do krámu a mně osobně při nutné rešerši často klesala čelist až na zem. Tolik k úvodu, otevřete si něco osvěžujícího k pití a jdeme na to.

10. Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

Rozpočet: 1,8 (milionů dolarů)
Co se vystřihlo? Velká koláčová bitva
Kolik stála vystřižená scéna? Bohužel se neví
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jeden z trochu slabších Kubricků (= jen za 9/10), ale pořád absolutní klasika.
Vytáhni v hospodě: Peter Sellers měl za svojí trojroli inkasovat celý milion dolarů, což je vzhledem k rozpočtu i dodnes naprosto bezkonkurenční (a šílené) číslo. Když se na to později zeptali režiséra, tak prý Kubrick odvětil: „Získal jsem tři za cenu šesti“.

Kdo by mohl zapomenout na slavnou závěrečnou scénu, kde za tónů písničky Very Lynn We´ll Meet Again začnou bouchat atomovky? Nikdo, že? A věděli jste, že Kubrick točil dál? Vám dobře známá scéna končí závěrečným vzepjetím Divnolásky z jeho vozíku, a právě tady měla scéna pokračovat. Divnoláska hraný bezchybným Peterem Sellersem měl po pár krocích upadnout. Následně generál Turgidson zaregistruje, jak všechny fotí ruský velvyslanec. Chce ho prohledat, ale velvyslanec se nedá a hodí po něm koláč, který má po ruce. Samozřejmě se netrefí a sladké sejme prezidenta Muffleyho. To zdaleka není vše a vy si popis celé scény můžete přečíst zde.

V článku řešíme ty nejdražší vystřižené scény a v tomto případě se samozřejmě nešlo do milionových nákladů (byť je o Kubrickovi známo, jaký to byl puntičkář, takže bych se vůbec nedivil, kdyby tu bitvu koláčů točil týden). Zařazuji jí tedy především pro její zajímavost a fakt, že byl Stanley Kubrick jenom jeden a bezesporu existuje nejeden čtenář MovieZone, který slavný biják ještě neviděl a přemýšlí, který filmový rest si naordinuje právě dnes večer. Tak tady máte horkého kandidáta, přátelé.

P.S. Také jste si dodnes říkali, proč je ve filmu ten velký stůl s jídlem?

 

9. Kletba Bratři Grimmů (2005)

Rozpočet: 88 (!)
Co se vystřihlo? Stromy útočí
Kolik stála vystřižená scéna? Bohužel se to přesně neví, ale půjde o jednotky miliónů dolarů
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Průměrná fantasy, z níž si už prakticky nic nepamatuju.
Vytáhni v hospodě: Hlavní roli si měl zahrát Johny Depp, ale asi byl po Pirátech z Karibiku příliš drahý. Terry Gilliam se tak musel spokojit s Damonem.

Z dnešního pohledu se to zdá skoro až neuvěřitelné, ale v Hollywoodu opravdu existovala doba, kdy si Terry Gilliam mohl říct o více než 80 milionů babek na natočení filmu a dostal je! Tehdy se holt naplno těžila supervýdělečná DVDčka, etablovaly se velké zlatonosné filmové značky a továrna na sny si jednou za čas mohla dovolit pořádně riskovat. Přesto se při pohledu na rozpočet (a tak trochu naivní osobu svojského režiséra) nedovedu ubránit nekonečnému kroucení hlavou. Co si ti producenti mysleli? Že hororovou pohádku s Mattem Damonem a Heathem Ledgerem zachrání fanoušci knih z pera bratrů Grimmů? Jistě, 12 opic něco vydělalo, ale to mluvíme o roce 1995. Poté se Terry dočkal akorát finančního propadáku Strach a hnus v Las Vegas, což bylo na dalších 7 let (první pokus o Dona Quijota nepočítám) vše.

Je tak trochu typické, že v tomto případě za stříháním drahé scény nestojí studio. Když Terry natočil velkolepý útok stromů na bratry spisovatele, jistě si myslel, že je to dobrý nápad. Jenomže pak si někde sednul se svým kolegou z Monty Pythonů Terrym Jonesem a ten mu suše oznámil, že dotyčná scéna kazí tempo jeho drahého bijáku a pohroma byla na světě. A když říkám pohroma, tak vážně nepřeháním. Scéna totiž byla prakticky hotová (včetně drahých triků) a světla světa se nakonec dočkala až na DVD. Vážně nechápu, jak to mohlo Gilliamovi projít. Kdyby bylo studio v podobné situaci dnes, Terryho okamžitě vyhodí a film místo něj přetočí Rob Marshall.

P.S. Až po dopsání předchozích odstavců jsem zjistil, že film produkovali Weinsteini. To samozřejmě mění vše.

 

8. Čaroděj ze země Oz (1939)

Rozpočet: Podle BoxOfficeMojo 2,77 milionu babek, ale zdroje se různí
Co se vystřihlo? Velká taneční „Jitterbug“ scéna
Kolik stála vystřižená scéna? Prý několik desítek tisíc dolarů, ale raději se ani nebudu pouštět do započítávání inflace.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Krásný pohádkový milník, jehož vliv na Hollywood by mimochodem vydal na několik knih.
Vytáhni v hospodě: IMDb se vytahuje s jakousi studií, která tvrdí, že je Čaroděj ze země Oz nejsledovanějším filmem všech dob. Docela by mě zajímalo, jak to počítali, ale pár lidí už to za těch 80 let jistě vidělo...

Musím se přiznat, že jsem Čaroděje ze země Oz dodnes neviděl. Když se před pěti lety přiřítil do kin vysokorozpočtový (a kupodivu docela úspěšný) prequel z pera Sama Raimiho, byl už jsem nalomený a klasický biják z roku 1939 málem sháněl. Nakonec však vyhrály černobílé noiry a já se za tento rest trochu stydím dodnes. Dorotka hraná Judy Garland, která se svým pejskem Totem vypravuje „tam za duhu“, je totiž klasika, kterou zná snad každý hlavně díky nádhernému songu Somewhere over the Rainbow a já na tomto místě místopřísežně slibuji, že film doženu už letošní Vánoce.

Vás už jistě zajímá, co je to ten „Jitterbug“. Jednak jde o druh swingového tance, jednak se tak nazývá hmyz, který na nebohou Dorotku a spol vypustí Čarodějnice. Insekt hrdiny píchne a oni jsou následně nuceni tančit v šestiminutové scéně, která se připravovala a točila celých 5 týdnů! Pokud chcete vidět, jak to celé vypadalo, klikněte zde, ale musím vás varovat. Dochovala se pouze šílená kvalita zaznamenaná na kameru, která svou kvalitou připomíná první záznamy z Nokie N90. Záznam zabíral několik MB a proto se jej někdo rozhodl sestříhat na velikost několik kilobajtů. Ale vy jste stejně klikli, že?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace