Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejdražších vystřižených scén ze slavných filmů


ikona
TedGeorge
bill murraybrad pittbrandon routhbryan singeremma stoneheath ledgerjosh brolinkleopatrakristen wiigkrotitele duchukrotitele duchu 3matt damonmelissa mccarthymichael j. foxnávrat do budoucnostisean pennx-menx-men: budouci minulost
Co skončilo na podlaze střižny a producenti si kvůli tomu málem vytrhali vlasy z hlavy? 

Dnes si rozebereme hned deset případů špatného hollywoodského plánovaní, které vyústilo ve vynechávání filmových scén s cenovkou, za kterou by se často natočilo hned několik českých celovečeráků. Ve většině případů je zodpovědné studio a všemocní producenti, kteří hýkali hrůzou při pohledu na příliš dlouhou stopáž. Což o to, filmy se zkracují fakticky pokaždé a na podlaze střižny skončí mnoho filmového materiálu. I tak je ale dost zvláštní, že se mnoho takových filmů nedočkalo režisérského sestřihu, který by pracně a draze pořízenou scénu využil. Nejkřiklavější je příklad jistého známého filmu s Bradem Pittem, ale nebudeme předbíhat.

Na tomto místě ještě dodám, že na následujících řádcích nebudu psát jen o jednotlivých drahých scénách, které mají několik minut. Kdepak, v mnoha případech se vystřihla velká část filmu, která se prostě nehodila vševědoucím producentům do krámu a mně osobně při nutné rešerši často klesala čelist až na zem. Tolik k úvodu, otevřete si něco osvěžujícího k pití a jdeme na to.

7. Gangster Squad – Lovci mafie (2013)

Rozpočet: 60
Kolik stála vystřižená scéna? Sama o sobě asi 2 mega
Co se vystřihlo? Střílení v kině
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Stylová gangsterka, která mě dost bavila.
Vytáhni v hospodě: Ryan Gosling údajně kývnul na hlavní roli s podmínkou, že si zahraje ve filmu s jeho idolem Seanem Pennem - a producenti navíc budou financovat jeho režijní fantasy debut Lost River. S Pennem se bohužel v žádné scéně nepotkal, ale na film mu ti Filištíni něco přispěli.

Dobře si vzpomínám, jak se v polovině roku 2012 objevil první trailer na Gangster Squad. Byl skvělý a já jsem nebyl jediný, kdo se na výsledný film těšil jako malý kluk. Ruben Fleischer do nás v traileru cpal jeden stylový záběr za druhým, obsazení v čele s Emmou Stone, Ryanem Goslingem a drsným Joshem Brolinem hláškovalo každých 5 vteřin a člověk měl po skončení upoutávky pocit, že se do multiplexů řítí gangsterská pecka. Jenomže pak se stala nemilá věc a nějaký idiot 20. července začal střílet na diváky sledující půlnočku očekávaného bijáku Temný rytíř povstal. Tu noc zemřelo v kině Aurora 12 lidí. Proč to zmiňuji v souvislosti s Gangster Squad? Protože ve filmu měla být velká akční scéna odehrávající se v kině a prý trochu připomínala onu zmiňovanou tragédii.

Studio Warner Bros zareagovalo velmi rychle a domluvilo se s režisérem, že dotyčná scéna z již hotového bijáku zmizí a premiéra se odloží o půl roku. Navíc se ještě dotáčelo, a když se film v lednu 2013 konečně dočkal premiéry, do sálů provoněných popcornem přišlo mnohem méně lidí, než studio předpokládalo a chtělo. Svou roli jistě sehrály i vlažné reakce recenzentů, které snímku vytýkaly mizerný scénář, hloupé dialogy a roztěkanost materiálu. Jaký byl konečný účet vystavený pro Warnery? Samotná vystřižená scéna měla stát 2 miliony dolarů, ale (těžko vyčíslitelné) náklady na znovu odstartovanou reklamní kampaň a ztráta toho letního „momenta“ byly mnohem bolestivější. Na závěr snad jenom dodám, že jsem se na Gangster Squad nedávno podíval znovu a opravdu to není dobré.

 

6. Krotitelé duchů (2016)

Rozpočet: 144
Co se vystřihlo? Tanec Chrise Hemswortha
Kolik stála vystřižená scéna? Neznámé dolarové numero, které však mělo být sedmimístné
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Teror, který se dodnes snažím vytěsnit z hlavy.
Vytáhni v hospodě: Už v devadesátých letech byly snahy, aby se Krotitelé duchů dočkali pokračování. Dan Aykroyd totiž studio přesvědčoval, aby mu odsouhlasilo jeho verzi, kde se Krotitelé dostanou do alternativní pekelné verze New Yorku. Rozpočet však už tenkrát vycházel na 150 mega a Columbia Pictures (alias Sony) si nenechala říct.

Ne, nové Krotitele duchů s Melissou McCarthy, Kate McKinnon, Kristen Wiig, Leslie Jones a Chrisem Hemsworthem jsem neviděl a v nejbližších letech na tom nehodlám nic měnit. U Sony tenkrát dostali opravdu hodně špatný a drahý nápad. Natočí pokračování legendární dvojky filmů s ženami proslavenými především svým účinkováním v americké show SNL, režii svěří komediemi proslavenému Paulu Feigeovi (s Kevinem není příbuzný) a bude to mít rozpočet 144 mega. Už po prvním traileru se nelítostnými internetovými vodami začal šířit hejt, který tu roky nebyl, a byť to nakonec nebyla až taková šílená finanční apokalypsa (v Americe si film přišel na relativně slušných 128 mega), Sony na tom nakonec stejně tratilo kalhoty.

Co ta vystřižená scéna? Kousek z ní jste mohli vidět po naběhnutí závěrečných titulků. Něčím posednutý Chris Hemsworth (neptejte se) tancuje na profláknutý song z dílny Bee Gees a spolu s ním se do rytmu vrtí i stovky komparzistů. Pomiňme teď přípravu scény, choreografii a trénink – samotné natáčení zabralo dva velmi drahé dny na place. Když se na tenhle debakl později zeptali novináři z Hollywood Reporteru, Feig jim k tomu řekl: „Vystřihnout ji bylo asi nejtěžší rozhodnutí mého života". Mňoch, cynici z řad čtenářů MovieZone by na to jistě odvětili, že Paul trochu přehání, ale nechme ho už být. Místo toho se těšme na „normální“ pokračování, ve kterém se skoro určitě vrátí i původní herecké obsazení v čele s Billem Murraym. Na to už do kina půjdu.

 

5. Návrat do budoucnosti (1985)

Rozpočet: 19
Co se vystřihlo? Eric Stoltz
Kolik stříhání stálo? Prý celé 4 miliony, což je po započtení inflace víc než dvojnásobek
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Dodnes jedna z nejlepších sci-fi komedií všech dob?
Vytáhni v hospodě: Film se prý velmi líbil tehdejšímu americkému prezidentovi Ronaldu Reaganovi. Ten si samozřejmě mohl vychutnat soukromé promítání v Bílém domě, a když došlo na scénu, kde Doc Brown komentuje jeho prezidentství, nechal projekci zastavit a scénu si nechal přehrát znovu. To však není vše. Když v roce 1986 přednášel projev o stavu unie, doslova řekl: "Jak říkají ve filmu Návrat do budoucnosti - Tam, kam jedeme, nepotřebujeme silnice."

Představte si, že dlouhé měsíce (často roky) pracujete na přípravě filmu a v okamžiku, kdy si všechno konečně sedne a začnete natáčet, po pěti týdnech zjistíte, že jste špatně obsadili hlavní roli. No a právě tohle se před 34 lety stalo režisérovi Robertu Zemeckisovi a scenáristovi Bobu Galeovi. Dnes se můžete dočíst, že Bobové chtěli Michaela J. Foxe obsadit do hlavní role od samého začátku, nicméně hlava studia Universal Sid Sheinberg byl proti a prý byl ochotný tvůrcům vyjít maximálně vstříc, pokud by obsazení Erica Stoltze bylo krokem mimo. Nejsem si jistý, jestli počítal s tím, že se na to přijde až po pěti týdnech natáčení, ale netřeba se v této klasické hollywoodské historce přehnaně rýpat.

Dnes je samozřejmě velmi těžké představit si legendární trilogii s Martym McFlyem a Emmettem „Docem“ Brownem bez Michaela J. Foxe. Přesto je těch 5 „marných“ týdnů velkým extrémem (dnes se v Hollywoodu zvládne natočit celovečerní film za kratší dobu), který v historii nemá moc paralel. Co dodat na závěr? Web Screendaily sice docela odvážně odhaduje, že tohle dobrodružství stálo platící Universaly skoro čtvrtinu konečného rozpočtu, ale při pohledu na celosvětové tržby 381 milionů dolarů to je vlastně jenom takové plivnutí do pořádně hluboké studny. Tak co myslíte, kolik by vydělala verze se Stoltzem? A už jste těch pár záběrů, ve kterých se jako Marty McFly zbytečně snažil, viděli?

 

4. Superman se vrací (2006)

Rozpočet: 260
Co se vystřihlo? Kal-El se vracel na Krypton
Kolik stříhání stálo? Prý 10 mega
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Skvěle nostalgický návrat k Donnerově Supermanovi. Kam se hrabe Muž z oceli.
Vytáhni v hospodě: O roli Lois Laneové se ucházela i Amy Adams, ale bohužel neuspěla. Musela se tedy spokojit se třemi "štěky" ve Snyderových superhrdinských instancích.

Bejvávalo dobře. Především u Bryana Singera, který se po prvních a druhých X-Menech vyhříval na piedestalu šikovných hollywoodských režisérů, kteří zvládnou náročnou komiksovou produkci. Toho si všimli u Warnerů, kde se už nějakou dobu plánoval návrat jejich Supermana na plátna kin. Singer je zaujal svou nostalgií provoněnou vizí o návratu superhrdiny na (ne)vděčnou (ne)domovskou planetu a ruka byla v rukávě. Jak ho studio přesvědčilo k režii? Kromě Bryanovy lásky k létajícímu muži s pláštěnkou jistě i obřím rozpočtem (ve své době byl Superman nejdražší film všech dob!) a relativně volnou rukou.

Ne, že by snad Bryan selhal. To rozhodně ne. Ale už v roce 2006 byly komiksy přece jenom trochu jinde. Sam Raimi všem vyrazil dech parádním Spider-Manem 2, Christopher Nolan poněkud méně svým začínajícím Batmanem a Singer prostě trochu zaspal a celé to pojal maličko nešťastně. V Americe si film sice došel pro slušných 200 míčů, ale ve světě to bylo méně a to byl velký problém. Především vzhledem k absurdně vysokému rozpočtu, který umožnil studiu jen tak vystřihnout ultra-drahou šestiminutovou úvodní scénu, ve které se Kal-El vrací na pozůstatky svého Kryptonu. Vás už jistě zajímá, jestli je dostupná. Je, v roce 2011 totiž vyšla supermanovská antologie a vám tak stačí zamířit sem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace