Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nezapomenutelných filmů z roku 1999


ikona
TedGeorge
american beautybrad pittdavid fincherkeanu reeveskevin spaceym. night shyamalanmatrixnicole kidmansam mendestom cruisetop 10
Přelom tisíciletí s sebou přinesl nezapomenutelné filmové pecky. Chcete si zavzpomínat? 

Počítáte správně, letos je tomu opravdu 20 let od premiéry Matrixu. Tedy toho filmu, který zase jednou pořádně změnil Hollywood a rozjel zlatou horečku, která v továrně na sny trvala celé desetiletí. Myslím, že úplně stačí jmenovat Potterovky, druhý a třetí díl Hvězdných válek, Pány prstenů, Piráty z Karibiku, Shreky nebo Pixarovky v čele s Hledá se Nemo. Tou nejsladší třešničkou na dortu byla pro Hollywood extrémně rentabilní DVDčka, která v době své největší slávy leckdy generovala více peněz než samotné tržby ze vstupenek do kin. Zajímá vás, který film tuhle deset let trvající mánii po stříbrných nosičích naplno rozjel? Tušíte správně, byl to Matrix, a já se díky tomuto oslímu můstku vracím zpátky do roku 1999.

 

Byl bych velmi nerad, kdyby tento článek vyzněl jako přehnaně nostalgické hledání ztraceného času a filipika na současnou továrnu na sny, která nám servíruje čím dál více pokračování a komiksových filmů. Kdepak, každá doba má to svoje. Byť se ta současná vyznačuje hrstkou čím dál víc masivnějších filmů (z ranku komiksovek a sequelů), pořád se jen tak z plezíru nedá říci, že se v roce 1999 točily „lepší“ filmy, než v roce 2019. Faktem nicméně je, že byla před dvaceti lety v kinech naprosto výjimečná sezóna a my si na ni (při pohledu na desítku nezapomenutelných filmů) společně zavzpomínáme.

3. Americká krása

Rozpočet: 15
Celkové tržby ze světových kin: 356
Poznávací znamení: Kevin Spacey
KarelR krátce vzpomíná: Čert vem Šestý smysl, tady byl podle mě nejlepší twist roku 1999!
Vytáhni v hospodě: Ve filmu je krátká topless scéna mladé Thory Birch. V době natáčení jí bylo jenom 17 let, rodiče museli podepsat všechna možná lejstra a na place museli být celou dobu přítomní úředníci zodpovídající za „dětskou práci“ v hollywoodských filmech. Stejně jsem docela šokovaný a vězte, že Daniel Radcliffe se kdysi na divadelních prknech také mohl svléknout v 17 letech.

Kevin Spacey je pasé. Ať už ho odsoudí nebo ne, podle všeho se v životě choval k některým lidem takovým nehezkým způsobem, že už ho Hollywood zpátky nevezme. Herec to byl každopádně naprosto mimořádný a každý by jistě dokázal uvést minimálně tucet filmů, ve kterých zazářil. Jedním z těch nejzásadnějších je Americká krása, v níž si pod režijním vedením Sama Mendese zahrál životem neustále fackovaného Lestera Burnhama. Jeho čtyřicátník disponující materialistickou manželkou, rebelující dcerou a láskou pro marihuanu mu vynesl Oscara za hlavní roli a s tím ruku v ruce jdoucí slávu a dlouho nekončící přísun rolí, za které by každý druhý hollywoodský „leading man“ vraždil. Přiznejte se, kdo máte na ČSFD Americkou krásu v TOP 10 nejoblíbenějších filmů, hm?

 

2. Záhada Blair Witch

Rozpočet: 0, 06
Celkové tržby ze světových kin: 249 (!!!)
Poznávací znamení: Found footage
KarelR krátce vzpomíná: Hororový žánr mě skoro kompletně míjí, takže jsem Blair Witch dodnes neviděl. A teď už moc nemá smysl na to koukat, ne?
Vytáhni v hospodě: Mrzí vás, že jste ve filmu ani na chvíli nemohli zahlédnout samotnou čarodějnici, o které to celé bylo? Vězte, že původně se ve filmu měla objevit. V okamžiku, kdy Heather zařve: „Oh my god, what the fuck is that?“, měl kameraman na chvíli uhnout doleva, kde se v dálce objevila žena v bílém. Vzhledem k tomu, že se film natáčel pouhých 8 dní (ve střižně však byl celých 8 měsíců!), si tvůrci až příliš pozdě všimli, že pán obsluhující kameru zapomněl uhnout a ten záběr neexistuje.

Kdo z vás tomu opravdu (alespoň na chvíli) uvěřil? Nesmějte se, rok 1999 pořád ještě znamenal internetové připojení pro hrstku vyvolených a mě tenkrát o pravdivosti příběhu přesvědčoval nejeden osmák. Blair Witch byl jeden z těch filmů, které musel vidět každý, a tvůrci ten levný nápad za milión vytěžili v neskutečných 249 milionů babek z kin po celém světě. Pro Hollywood to byl signál srovnatelný snad jen s tím, když na Klondikeu o 103 let dříve nalezli zlato. Prvních pár příchozích si přišlo na nejeden cenný nuget, zbytek však upadnul v zapomnění a zemřel na zatuchlých regálech (dnes už zapomenuté) DVD půjčovny Blockbuster. 

 

1. Matrix

Rozpočet: 63
Celkové tržby ze světových kin: 463
Poznávací znamení: Bullet time
KarelR krátce vzpomíná: V kinech jsem Matrix minul podobně jako Klub rváčů, takže jsem ho doháněl na VHSce a... dodnes nemůžu říct, že by mi extrémně přirost k srdci. Třeba Skálu jsem ve videu protáčel mnohem častěji!
Vytáhni v hospodě: Na začátku natáčení si Hugo Weaving poranil nohu. Chvíli se uvažovalo, že bude přeobsazen, ale sourozenci Wachovští nakonec posunuli natáčení scén s agentem Smithem až na samotný závěr. Carrie-Anne Moss si v průběhu natáčení vymknula kotník, ale raději mlčela a všem to řekla teprve až bylo po všem. 

Neo, Morfeus, Trinity, Vědma, agent Smith, bullet time, cool brejle, hodně zbraní, „umím kung-fu“, kulervoucí soundtrack… Matrix byl jednu dobu všechno. Ten nejvíc cool film, kvůli němuž jsme obcházeli asijské tržnice a marně hledali „ty“ brýle. Ten film, kvůli kterému jsme si v knihovně půjčovali knížky Reného Descarta. Ten film, kvůli kterému jsme si na rodičích vyžebrali DVD přehrávač. Ten film, kvůli kterému jsme se naučili chodit na Filmpub a později hltali recenze (podle mého názoru skvělých) pokračování z pera Tomáše Vyskočila, Petra Cífky, Vaška Rybáře, Matěje Svobody a dalších. Ten film, kvůli kterému tento článek vznikl.

---

Diskuze je otevřená, tak se podělte o svoje vzpomínky na rok 1999 v kinech. A pokud jste tenkrát ještě nežili, dobře pro vás. Třeba se takového „dobrého ročníku“ ještě dočkáte někdy v budoucnu. Byť o tom trochu pochybuju.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace