Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nezapomenutelných filmů z roku 1999


ikona
TedGeorge
american beautybrad pittdavid fincherkeanu reeveskevin spaceym. night shyamalanmatrixnicole kidmansam mendestom cruisetop 10
Přelom tisíciletí s sebou přinesl nezapomenutelné filmové pecky. Chcete si zavzpomínat? 

Počítáte správně, letos je tomu opravdu 20 let od premiéry Matrixu. Tedy toho filmu, který zase jednou pořádně změnil Hollywood a rozjel zlatou horečku, která v továrně na sny trvala celé desetiletí. Myslím, že úplně stačí jmenovat Potterovky, druhý a třetí díl Hvězdných válek, Pány prstenů, Piráty z Karibiku, Shreky nebo Pixarovky v čele s Hledá se Nemo. Tou nejsladší třešničkou na dortu byla pro Hollywood extrémně rentabilní DVDčka, která v době své největší slávy leckdy generovala více peněz než samotné tržby ze vstupenek do kin. Zajímá vás, který film tuhle deset let trvající mánii po stříbrných nosičích naplno rozjel? Tušíte správně, byl to Matrix, a já se díky tomuto oslímu můstku vracím zpátky do roku 1999.

 

Byl bych velmi nerad, kdyby tento článek vyzněl jako přehnaně nostalgické hledání ztraceného času a filipika na současnou továrnu na sny, která nám servíruje čím dál více pokračování a komiksových filmů. Kdepak, každá doba má to svoje. Byť se ta současná vyznačuje hrstkou čím dál víc masivnějších filmů (z ranku komiksovek a sequelů), pořád se jen tak z plezíru nedá říci, že se v roce 1999 točily „lepší“ filmy, než v roce 2019. Faktem nicméně je, že byla před dvaceti lety v kinech naprosto výjimečná sezóna a my si na ni (při pohledu na desítku nezapomenutelných filmů) společně zavzpomínáme.

7. Deset důvodů, proč tě nenávidím

Rozpočet: 30
Celkové tržby ze světových kin: 53,5
Poznávací znamení: Heath Ledger
KarelR krátce vzpomíná: Komediální evergreen, jehož pěvecká scéna na stadionu se nikdy neokouká.
Vytáhni v hospodě: Jistě si všichni vzpomínáte, jak se Cameron (Joseph Gordon-Levitt) snažil sbalit Biancu (Larisa Oleynik) na improvizovaných lekcích francouzštiny. Byť to ve filmu vůbec není poznat, Levitt tenkrát prý trochu francouzsky uměl. Dnes už ten šikula mluví docela plynule

Zapuďte teď prosím touhu zamířit do diskuze a nadávat mi. Já vím, že by tady klidně mohly být Velmi nebezpečné známosti, skvělá Ospalá díra, Zelená míle, Mumie, Princezna Mononoke… No je jich plno a prostě se na ně nedostalo a je to kvůli tomu, že je romantika Deset důvodů, proč tě nenávidím jednou z mých vůbec nejoblíbenějších žánrovek. Proč tolik lásky jednoho MovieZone redaktora? Protože Heath Ledger je v téhle moderní „adaptaci“ Zkrocení zlé ženy naprosto nepřekonatelný, scénář servíruje jeden povedený (a tak akorát pokleslý) fór za druhým a já ten soundtrack sjíždím dodnes. Byť je to opravdu velké guilty pleasure.

 

6. Magnolia

Rozpočet: 37
Celkové tržby ze světových kin: 48
Poznávací znamení: Tom Cruise je mešuge. A prší tam žáby.
KarelR krátce vzpomíná: Nezapomenutelný tříhodinový zážitek, který po Hříšném boogie potvrdil genialitu Paula Thomase Andersona.
Vytáhni v hospodě: Těžko tenhle „šproch“ někde ověříte, ale IMDB hrdě uvádí, že byl fandou filmu legendární švédský režisér Ingmar Bergman. Dobrá, žádné fake news v MovieZone článku, tady to máte černé na bílém...

Magnolii jsem viděl v období, kdy se mnou bylo k nevydržení (sladkých třináct). Zatímco kamarádi chtěli znovu a znovu pouštět VHSku s Armageddonem a Godzillou, já je přesvědčoval, aby se konečně podívali na Lynchovu Lost Highway a P. T.  Andersonovu Magnolii. Obdiv k Lynchovi mě po těch letech tak trochu přešel, Andersona ale miluju dodnes. Magnólie je promyšlenou mozaikou příběhů, které sice nenapsal sám život, ale může za ně geniální scenárista (také P. T.). Pokud jste ji dodnes neviděli, tak to hlavně v Karlových Varech neříkejte Julianne Moore. Ta si tu totiž podle mého názoru vystřihla nejlepší roli své bohaté kariéry.

 

5. Spalující touha

Rozpočet: 65
Celkové tržby ze světových kin: 162,1
Poznávací znamení: Poslední film Stanleyho Kubricka
KarelR krátce vzpomíná: Naprosto brilantní tečka za Kubrikovou filmařskou virtuositou. Pár měsíců zpátky jsem zrovna dával opáčko a překvapilo mě, že v "tom filmu, kde Tom Cruise klátí Nicole Kidman" Tom Cruise ani jednou nenaklátí Nicole Kidman...
Vytáhni v hospodě: Místo toho, abych tu znovu vypisoval všechny vděčné pověry provázející extrémně dlouhé natáčení – klikněte na moje starší téma a přečtěte si to všechno tady

Jak jsem výše psal o svém teenage filmovém pozérství, tak Kubrick v něm také hrál svoji roli. Většinu jeho filmů jsem viděl ještě předtím, než jsem si mohl udělat řidičák, a vůbec žádnému jsem pořádně nerozuměl (dobrá, Osvícení mě nefalšovaně bavilo už tehdy). Spalující touha se ve své době proslavila hlavně jako ten skandální film, který se natáčel strašně dlouhou dobu a prý velmi přispěl k rozbití manželství Toma Cruise a Nicole Kidman. Přeci jen o něco méně se pak mluvilo o faktu, že je to poslední film legendárního režiséra Stanleyho Kubricka. Já ho mám dnes mezi třemi nejoblíbenějšími bijáky tohoto zásadního filmaře. Už jen kvůli tomu závěrečnému poselství, jež lascivně vysloví Nicole Kidman.

 

4. Prci, prci, prcičky

Rozpočet: 11
Celkové tržby ze světových kin: 235
Poznávací znamení: MCBP
KarelR krátce vzpomíná: Nestárnoucí teenagerská klasika, jejíž třetí pokračování (= čtvrtý díl) je mimochodem taky super.
Vytáhni v hospodě: Seann William Scott tímto debutoval v Hollywoodu. Tipnete si, kolik za tuto zásadní roli dostal zaplaceno? Prý pouhých 8000 dolarů. Pro srovnání tu zmíním, že Jason Biggs za svůj part nafasoval 5 milionů babek…

V roce 1999 mi bylo třináct a na Prcičky do kina jsem se nedostal. Velmi mě to mrzelo, protože zkušenější spolužáci a spolužačky následně dobře rok nemleli o ničem jiném, a jejich „MCBP vole“ mi zní v uších dodnes. Asi to už tenkrát běželo v kinech v dabingu. Byť jsem se (možná právě kvůli tomuto traumatu) nikdy pořádně nenaučil Prcičky milovat, musím uznat, že je to pro žánr jménem „přisprostlá teenage komedie“ mnohem zásadnější film, než mnou protěžovaných 10 důvodů. Stifler, Stiflerova matka, Nadia z Československa, letní tábor a flétna – to všechno jsou legendární postavy, hlášky a nádherně vypointované scény, které pro generaci dnešních třicátníků nikdy nezestárnou.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace