Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejpekelnější hollywoodská natáčení


ikona
TedGeorge
Zajímavá vás, který režisér má v Hollywoodu nejhorší pověst? 

Vítejte u dalšího tematického článku. Budeme pokračovat v hollywoodských historkách z natáčení a posvítíme si na TOP 11 filmů, jejichž natáčení bylo nefalšovanou noční můrou. V mých předchozích článcích jsem se tohoto tématu už trochu dotknul, takže se v následujících kapitolách nebudu znovu rozepisovat o Vodním světě Kevina Costnera a dalších. Načneme si prostě novou jedenáctku a já doufám, že vám bude chutnat. Zachumlejte se tedy pod přikrývku, objednejte si pizzu a k pití si otevřete třeba Chardonnay z Vinařství Mutěnice. Připraveni? Tak jdeme na to.

6. Poslední tango v Paříži (1972)

Vzhledem k tomu „shitstormu“, který se v posledních dnech na internetu rozpoutal, tu tento slavný film musí být. Pokud ale náhodou žijete na Marsu… Věc se má následovně. Ve filmu je slavná a kontroverzní scéna, ve které Marlon Brando použije trochu másla jako lubrikant na Marii Schneider a celá scéna na plátně působí jako znásilnění. Celé dekády těch několik minut vzbuzovalo velmi silné emoce. Herečka v roce 2007 řekla, že scéna nebyla ve scénáři a režisér Bertolucci ji oklamal a pro účely filmu zneužil.

Režisér se před třemi lety zúčastnil diskuze o filmu v Paříži. Proč takové haló a desítky znechucených tweetů celebrit? Protože teprve před pár dny vyplavalo na světlo světa video z této akce. Bertolucci v něm říká: „Cítím se špatně, protože Maria o tom opravdu do poslední chvíle nevěděla. Ten den jsme s Marlonem snídali a na zemi ležela bageta s máslem. Podíval jsem se na Branda a hned jsme věděli, co budeme to ráno točit. Pro Marii to byl šok a přesně tak jsem to zamýšlel. Potřeboval jsem reakci zneuctěné dívky. Ne herečky.“ No, „shitstorm“ je ještě slabé slovo.

Jessica Chastain, Chris Evans, členové amerického kongresu a desítky dalších „důležitých“ lidí vyjádřili na internetu naprostý odpor a zapřísahali se, že už nikdy nebudou sledovat žádný film exponovaného režiséra. Bernardo se následně snažil celou věc vyžehlit. Tvrdí, že scéna byla celou dobu ve scénáři, herečka o ní věděla a s natáčením souhlasila. Jedinou novinkou bylo ono máslo, které opravdu přidali na poslední chvíli.

Můj názor? Od Bertolucciho jsem v životě viděl tři filmy. Posledního císaře, Snílky a právě Poslední Tango v Paříži. Císař mě bavil, Snílci nudili a Poslední tango jsem měl problém dokoukat, protože příběh nechutného 42-letého tlusťocha zneužívajícího 19-letou holku v jednom pařížském bytě, mě nikdy neoslovil. Film je to podle mě nudný a generuje nepřetržitě kontroverzi už více než 40 let úplně zbytečně. Pokud opravdu došlo ke znásilnění (ve filmu k reálné penetraci nedošlo), tak by šli všichni do chládku. Na další filmy režiséra nebudu koukat kvůli tomu, že je podle mě přeceňovaný a nudný. Nikoliv kvůli tomu, že je podle mnohých zločinec. Což nic nemění na tom, že je to nechutné prase.


5. Spalující touha (1999)

Když už prasečinky, tak s reálnými manželi, řekl si Stanley Kubrick a do svého posledního filmu obsadil Nicole Kidman a Toma Cruise. Když nejslavnější hollywoodský pár své doby přistál na podzim roku 1996 v Londýně, tak očekával natáčení trvající 5 měsíců. Kdo ví, jestli by herci s natáčením souhlasili, kdyby věděli, že se dostanou do Guinessovy knihy rekordů. Natáčení totiž nepřetržitě běželo 15 měsíců a hotovo bylo teprve v roce 1998. Byl to střet titánů.

Cruise je dodnes v Hollywoodu považován za největšího hereckého perfekcionistu. Otázkou je, jestli byl v roce 1996 na vytoužené setkání se svým režisérským idolem plně připravený. Kubrick byl schopný točit obyčejný průchod dveřmi 95x (!) a Cruise přitom musel trpět jako pes. Zároveň na place uplatňoval princip zvaný „Já vím všechno, vy nic“. Nutil Nicole a Toma, aby mu na privátních seancích sdělovali jejich největší manželská tajemství a svým způsobem byl jejich zlým psychoterapeutem. Na oplátku je nechával v temnotě. Nicole třeba skoro týden (!!!) musela nahá točit erotickou scénu s vysněným námořníkem.

Tom měl ten týden zakázaný přístup na natáčení a herečka nemohla manželovi popisovat detaily oné scény. Do rovnice si přidejte bulvár, který dychtivě informoval svoje čtenáře o nepřátelské produkci, která měla rozbít snové manželství. Ke cti slavného herce je třeba říct, že na Kubricka veřejně nikdy nenadával. Byť v té době dostával za každý film 20 milionů dolarů a kvůli nekonečnému natáčení Spalující touhy musel prodělat dobře 40 milionů v tzv. nákladech ušlé příležitosti, tak se v každém dokumentu o natáčení snímku vyjadřuje o legendárním režisérovi jenom v superlativech.

Povídání o filmu zakončíme dvěma posledními příklady. Jak už jsem zmiňoval, točilo se ve studiích u Londýna a Kubrick tam neváhal postavit kopii New Yorské Greenwich Village jenom pro účely svého natáčení. Jeho asistent musel v New Yorku chodit s metrem po reálné čtvrti a na centimetry přesně vyměřovat rozměry kulis. No a konečně Vinessa Shaw. Ta ve filmu hrála prostitutku a jistě si na těch pár minut pamatujete. Těch pár scén se mělo natáčet dva týdny a Kubrick je suše natáčel dva měsíce.


4. Indiana Jones a Chrám zkázy (1984)

Faktem je, že druhý Indiana Jones je všeobecně považovaný asi za nejslabší díl dobrodružství hrdinného archeologa. Plno lidí má však film rádo a já patřím k nim. Proč najednou takový odklon k temné straně síly? Oproti hravé jedničce se opravdu hraje na vážnější notu a mnoho diváků to v době premiéry nemohlo rozdýchat. Filmoví historikové se shodují, že na vině jsou (překvapivě) Steven Spielberg a George Lucas. Oba zrovna podstoupili bolestivý rozvod a na filmu je to znát. Tentokrát se totiž nemohli spolehnout na pomoc svého dvorního scenáristy Lawrence Kasdana a skoro celé to napsali bez něj. Kasdan se k filmu kdysi vyjádřil následovně: „Myslím si, že je to chaotický, zlý a nepříjemný film. Jsem rád, že jsem na tom nemusel pracovat“.

Co se samotného natáčení týče, tak trable začaly už v pre-produkci. Film s rozpočtem 28 milionů dolarů se měl odehrávat ve vyhlédnutých indických lokacích. Scénář s tím počítal, štáb s tím počítal a indická vláda jim to na poslední chvíli zatrhla. Dobrodružný snímek byl podle nich příliš zlý. Začalo se usilovně jednat a když už to vypadalo, že země plná maharadžů kývne, přišla od indické vlády závěrečná podmínka. Právo na tzv. „final cut“. S tím samozřejmě zúčastnění nemohli souhlasit. Dopadlo to tak, že se venkovní scény natáčely ve vedlejší a liberálnější Srí Lance. Vnitřní kulisy byly postaveny v ateliérech Paramountu.

Hlavní ženskou roli vzala Kate Capshaw. Ta byla v té době relativně neznámá herečka a její agent ji musel celé týdny přesvědčovat, aby kývla. Kate tak nakonec učinila hlavně kvůli taneční scéně, které se měla odehrávat na začátku filmu. Chudák herečka na ni dlouho trénovala, jenom aby daná scéna nakonec ve filmu nebyla. Kate totiž měla šaty, které jí znemožňovaly pořádně tancovat, a Spielberg nakonec onu pasáž natočil jinak. Herečka se místo toho později dočkala natáčecího dne, ve kterém bylo skoro 80 000 reálných brouků, kteří nechtěli poslouchat pokyny produkce a nehezky obtěžovali všechny přítomné.

Když se dnes někdo Stevena zeptá, na co nejraději vzpomíná z natáčení Chrámu zkázy, tak mu režisér odvětí, že právě na Kate. Živočišné natáčení totiž oba sblížilo a Spielberg herečku po jeho skončení úspěšně požádal o ruku. Že na něco zapomínám? Máte pravdu, na Harrisona. Ford si při natáčení na Srí Lance poranil páteř a štábu to ten blbec zamlčel. Až v Londýně se mu zranění obnovilo a musel být urychleně transportován do nemocnice. Tam si nějaký ten týden pobyl a zastoupil ho legendární kaskadér Vic Armstrong, který je mu opravdu hodně podobný. Schválně se na to ve filmu soustřeďte. Je velmi pravděpodobné, že když Indymu zrovna nevidíte do obličeje, je to právě Vic.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace