Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 parádních thrillerů, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
71boys from brazilgeorge clooneygregory pecklaurence oliviernetflixowen wilsonroman polanskishoot to killsidney poitiersmall town crimes
Nechte si doporučit žánrové laskominky, které jste doposud (možná) neviděli.  

Už jsou to tři měsíce, co jsem čtenářům MovieZone (ve spolupráci s Mr. Hladem) doporučoval jedenáctku kvalitních hororů, které jste doposud dost možná míjeli. Změna je život, a tak si dnes dáme thrillery a počet doporučovaných bijáků zaokrouhlíme na deset. Jinak je vše při starém. Jak už napovídá nadpis – rovnou zapomeňte na obvyklé thrillerové podezřelé, které tu snad ani nemusím jmenovat. Se zasloužilým redaktorem, který pro vás nedávno napsal jubilejní 500. Víkendový výplach, vás budeme lákat na novější, polozapomenuté a zcela zapomenuté kousky, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

 

Na tomto místě si ještě dovolím odkázat na dvojici starších TOP jedenáctek, ve kterých jsem vám doporučoval právě můj druhý nejoblíbenější žánr – thrillery. Jaký je ten první? Samozřejmě horory, a tady na ty články máte odkazy. Na úvod je to vše, nezapomeňte při čtení delšího článku pravidelně doplňovat tekutiny a jdeme na to.

3. Small Town Crimes (2017)

John Hawkes je strašně dobrý herec, jeho ksicht ho ale bohužel předurčuje k postavám alkoholiků, zoufalců a lidí na společenském dně. Někdo ovšem tyhle role hrát musí. A taky nikdo neříká, že ochlastové, flákači a životní ztroskotanci nemusí být cool nebo pořádní drsňáci. Ve Small Town Crimes si Hawkes zahrál bývalého policajta Mika Kendalla, který se víceméně uchlastává k smrti. Jednou vidí kousek od silnice umírající dívku, a i když ji dovede dostat včas do nemocnice, život jí zachránit nedokáže. Rozhodne se tedy alespoň zjistit, co je zač. Ne úplně kvůli svému dobrému pocitu, ale spíš proto, že by z toho mohly kápnout nějaké prachy. A pak se to začne trošku zamotávat. 

Mike Kendall je strašně zábavný hrdina. Kdysi to byl profík, svou vinou ovšem skončil jako troska, amorální hovado a člověk, vedle něhož byste si v baru asi sednout nechtěli. A přesně tím je víceméně až do konce. Během pátrání po okolnostech smrti mladé dívky se samozřejmě ode dna odráží, ale naštěstí ne o moc. Small Town Crimes skvěle kombinuje příběh alkoholika a tak trochu šmejda proti své vůli s poctivou noirovou detektivkou, v níž dojde na nájemné zabijáky, sympatické pasáky a spoustu střílení. To všechno je navíc plné uvěřitelných a sympatických postav a herců (Octavia Spencer, Robert Forster, Anthony Anderson nebo Clifton Collins Jr.) a hlavně Mikeovi budete hrozně držet palce, protože tušíte, že to je vlastně správný chlap. A nebojí se bojovat za správnou věc. (Mr. Hlad)

2. Američan (2010)

Pokud plánujete, že si právě doporučovaný film s Georgem Clooneym pustíte jako kulisu k žehlení, tak na to hned zapomeňte. Američan natočený před devíti lety fotografem a režisérem Antonem Corbijnem je pomalá a meditativní cesta za vykoupením, která sází na atmosféru, genium loci jednoho anonymního italského městečka a neustále zadumaného Clooneyho. George si tu s chutí vystřihnul roli profesionálního zabijáka, kterému se jako domeček z karet zbortí jeho poslední vražedná mise ve Švédsku. Následný rozkaz zní jasně: "Kliď se všem z očí a čekej na další pokyny".

Nevím, jestli to v souvislosti s Američanem napadlo jenom mě, ale tenhle rozvážný, pečlivý a sakra atmosférický film vlastně trochu připomíná černou komedii V Bruggách (klikejte na Karlovo V.I.M.). Akorát bez té komediální přísady. Clooney většinu filmu chodí po městě, klábosí s farářem, leští si pušku, jezdí do bordelu v sousedství a divák tou nicotou bloudí s ním. Nesedne to každému, a pokud vás odrazují klíčová slova jako „komorní, minimalistický, melancholický a oldschool“ – jděte o dům dál. Vy ostatní jste vítaní a něco mi říká, že temnému a zlomenému zabijákovi budete držet palce až do samotného (a kulervoucího) závěru. Nech sa páči. (TedGeorge)

1. 71 (2014)

Možná si vzpomínáte, že byl režisér Yann Demange jedním z kandidátů na režii nové bondovky potom, co odešel Danny Boyle. Když se v kinech objevil jeho druhý celovečerák Mladý gangster, nemluvilo se o něm úplně s nadšením a kdekdo se tak mohl ptát, proč se zrovna o Demangeovi mluví jako o jednom z nejtalentovanějších filmařů poslední doby. Ale po jeho debutu 71 v tom nejspíš budete mít jasno. Příběh se odehrává v Belfastu, kde zuří víceméně občanská válka a při jednom ze střetů ustupují britští vojáci tak rychle, že tam jednoho z kolegů zapomenou. Gary Hook tak zůstal sám uprostřed válečné zóny, bez přátel, bez pomoci a jen s minimální šancí, že se dožije rána. 

71 je realisticky pojatá, přesto neskutečně strhující thrillerová jízda. Demange se v ní nezaměřuje jen na ztraceného vojáka, ale i na všechny lidi, které jeho osud ovlivnil. Uprostřed britských kasáren se chystá riskantní záchrana, do níž se mají zapojit i špióni, a ti hrají podle vlastních pravidel. Zároveň se Hook pokouší ukrýt v budově, kde je více než osm set bytů a on nikdy netuší, jestli mu zrovna otevře pacifisticky naladěný doktor nebo někdo, kdo okamžitě zalarmuje členy IRA. Výsledkem je thriller, který až do konce šlape na plyn, přitom však zvládá být i chytrým dramatem o lidech, kteří se snaží zachovat si navzdory válečným hrůzám lidskost, morálku a alespoň kousek slušnosti. No prostě napínavá i překvapivě hodně emocionální podívaná, jíž se určitě vyplatí absolvovat. (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace