Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 parádních thrillerů, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
71boys from brazilgeorge clooneygregory pecklaurence oliviernetflixowen wilsonroman polanskishoot to killsidney poitiersmall town crimes
Nechte si doporučit žánrové laskominky, které jste doposud (možná) neviděli.  

Už jsou to tři měsíce, co jsem čtenářům MovieZone (ve spolupráci s Mr. Hladem) doporučoval jedenáctku kvalitních hororů, které jste doposud dost možná míjeli. Změna je život, a tak si dnes dáme thrillery a počet doporučovaných bijáků zaokrouhlíme na deset. Jinak je vše při starém. Jak už napovídá nadpis – rovnou zapomeňte na obvyklé thrillerové podezřelé, které tu snad ani nemusím jmenovat. Se zasloužilým redaktorem, který pro vás nedávno napsal jubilejní 500. Víkendový výplach, vás budeme lákat na novější, polozapomenuté a zcela zapomenuté kousky, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

 

Na tomto místě si ještě dovolím odkázat na dvojici starších TOP jedenáctek, ve kterých jsem vám doporučoval právě můj druhý nejoblíbenější žánr – thrillery. Jaký je ten první? Samozřejmě horory, a tady na ty články máte odkazy. Na úvod je to vše, nezapomeňte při čtení delšího článku pravidelně doplňovat tekutiny a jdeme na to.

10. The Perfection (2019)

Netflix do toho šlape a díky všem těm Outlaw Kingům, Romám a (pevně doufám) Irishmanům už poslední měsíce rozhodně není spojovaný jenom s těmi nechtěnými filmy, které se Hollywood stydí poslat do kin. Právě The Perfection je teprve několik měsíců starý příklad thrilleru / hororu, který podle mého názoru mezi ty výše zmíněné povedené netflixovky patří. O čem The Perfection je? Zase jednou platí, že čím méně tušíte, tím lépe. Proto vám úplně bude stačit info, že je to o cellistce Charlotte, která se po deseti letech vrací do (jí velmi dobře známé) komunity hudebníků. Ti ji přijmou s otevřenou náručí a nesmělá dívka se na první pohled zakouká do mladé a atraktivní Elizabeth, která také hraje na ten obří hudební nástroj.

Já vím, co právě chcete udělat. Zapuďte však to nutkání otevřít si CSFD a pustit trailer. The Perfection opravdu funguje nejlépe, když vůbec netušíte, do čeho jdete, a svým způsobem je i to výše zmíněné žánrové ukotvení tak trochu spoiler. Pokud jste mě poslechli a film se jako tabula rasa právě chystáte pustit na Netflixu, vězte, že váš čeká napínavá hra plná twistů (ne, vážně vám po deseti minutách nebude jasné, co se bude dít a jak to dopadne), nenaplněných tužeb, lásky, nenávisti, hnusu a vyšinutých lidí. Co dodat na závěr? Hlavní roli si vystřihla Allison Williams a po výtečném hororu Uteč je to její další nezapomenutelná role. Jen tak dál. (TedGeorge)

9. Sedm a víc (1973)

Roy Scheider byl v sedmdesátých letech jeden z nejvíc cool herců Hollywoodu. A to prosím mluvíme o době, kdy se octli na vrcholu své slávy Clint Eastwood nebo Steve McQueen. Scheider zazářil mimo jiné i ve Francouzské spojce, v ní ho ovšem trošku zastiňoval výraznější Gene Hackman. Dva roky po ní ale natočil vlastní detektivku Sedm a víc, která se Francouzské spojce dost podobala. Scheider tu vedl partu policajtů, kteří jdou po krku nejmocnějším mafiánům, a ti obvykle ve vězení skončí na sedm a víc let. Za svoje úspěchy vděčí dobře postavenému informátorovi, když však někdo začne unášet newyorské gangstery, padne podezření i na drsňáky s policejní plackou. 

Při sledování Sedm a víc budete mít pocit, že koukáte na spin-off Francouzské spojky a nejenom kvůli přítomností Scheidera a drsných poldů a atmosféře špinavých zákoutí New Yorku. Ještě víc za to totiž může režisér Philip D´Antoni. Pro něj byla tahle kriminálka debut a zároveň poslední film, důležitější však je, že jde o producenta právě Francouzské spojky nebo další klasiky Bullittův případ. A jelikož v obou filmech byli hodně drsní poldové, co nehrají podle pravidel, a taky epické automobilové honičky, logicky je to všechno i tady. Dokonce mělo jít opravdu o spin-off Francouzské spojky, ovšem kvůli právům se Buddy Russo ze slavnějšího filmu musel přejmenovat na Buddyho Manucciho. Na ty dvě zmíněné klasiky Sedm a víc trošku ztrácí, ale fakt jen trošku. (Mr. Hlad)

8. Převrat (2015)

Jak jsem u The Perfection psal, ať si o filmu nic nezjišťujete a rovnou pouštíte dotyčný biják na největší streamovací síti, tak u Převratu (No Escape) se klidně předem přesvědčte na libovolné filmové databázi, že je tenhle thriller minimálně nadprůměrný. Co nadprůměrný, on je podle mého názoru výborný a docela mě mrzí, že v srpnu 2015 v kinech po celém světě tak trochu prošuměl a Weinsteini si připsali jeden ze svých posledních propadáků. Proč takový nezájem v multiplexech? Tak předně – obsadit komediálního herce Owena Wilsona do vážné role starostlivého tatínka asi nebyl úplně nejlepší nápad. Co na tom, že to Owen ustál se ctí a jeho herecký výkon vás rozhodně nebude rušit. Reklamní kampaň měla raději vsadit na Pierce Brosnana, který si svým bondovským charismatem krade celý biják pro sebe a vy mu budete každé gesto žrát i s navijákem.

Převrat je o rodince západního inženýra (to je právě ten Wilson), která se musí usadit v nejmenované jihoasijské zemi. Už v letadle se maminka (Lake Bell) seznámí s ošuntělým Brosnanem. Pierce jí nabídne, že mohou sdílet taxík a společně dojet do jeho oblíbeného luxusního hotelu. Nebudu chodit kolem horké kaše – hned další den propukne v chudé zemi převrat a všem přítomným je okamžitě jasné, že západní turisté jsou první na ráně. Zaujala vás synopse? A co kdybych ještě dodal, že je to docela nekompromisní eRko, ve kterém není nouze o krev a vy se o tu rodinu budete opravdu hodně bát? Tak co myslíte, dopadne to nakonec dobře?

P.S. Režisér filmu John Erick Dowdle mi v roce 2014 udělal radost klaustrofobickým hororem Pod zemí, který jednou (pevně doufám) nemilosrdný internet docení. (TedGeorge)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace