Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

John Wick sejmul Avengers a tržbami vyráží dech


ikona
TedGeorge
anne hathawayavataravengersavengers: endgamedennis quaiddetektiv pikachudiane keatondisneyjohn wickjohn wick 3keanu reevesmarvelpikachupokémonrebel wilsonseth rogentržby
Vrátil se Keanu Reeves do první hollywoodské ligy? A překonají Avengers Avatara?  

Je to tam! Keanu Reeves se roky trápil v tělocvičnách, na střelnicích a při trénování s kaskadéry – jenom aby se právě dočkal sladké odměny za všechnu tu dřinu. Já myslím, že budu mluvit za naprostou většinu čtenářů MovieZone, když tu napíšu, že tenhle sukces je naprosto zasloužený a dělá mi strašně dobře u srdíčka. Každý sice více či méně fandíme nějaké filmové sérii, ale zmiňovat slovíčka jako „zadostiučinění, radost, sladká odměna“ v souvislosti s filmovými tržbami – to je čím dál tím výjimečnější.

 

To, že se dočkáme největšího otvíráku ve wickovské filmové sáze, bylo vcelku jasné už po zveřejnění prvního traileru, který představil nové záporáky a Halle Berry vysílající vlčáky na jejich koule. Následně se objevily první reakce, velmi spokojené recenze na RottenTomatoes (těch 89 % pozitivních recenzí při průměrném ratingu 7,5 je na akční eRko velká pecka) a lidé napjatě očekávali první odhady tržeb.

 

Málokdo však tušil fantastické numero 5,9 milionů babek za čtvrteční půlnočky, které jen tak mimochodem překonalo i obě poslední PG-13 bondovky a dostalo se až na úroveň o řád dražší a ambicióznější značky Mission: Impossible. Pátek v Americe připsal 22,7 milionů dolarů a bylo vymalováno. Víkendové odhady se v zámoří před chvílí zastavily jenom kousek pod hranicí šedesátky a nakonec z toho je nádherných 57 mega.

Tržby filmů ze série John Wick

Máme před sebou vzácný tržební úkaz, kdy každá další instance dobrodružství Johna Wicka vydělává zhruba dvakrát tolik, co ta předchozí. Však počítejte se mnou – jednička v USA otevřela za 15 míčů, dvojka za 30 a trojka čerstvě za 57 melounů! Nemluvě o celkových číslech, kde se bude násobit s podobnou intenzitou. Ukažte mi nějakou jinou sérii, která tohle v posledních letech dokázala...

Hitparáda pokračuje i ve světě. Tam si totiž Keanu a spol přišli z první hrstky zemí (včetně Česka) na dalších 35 mega, které tuhle akční lahůdku vystřelily k globálním 92 milionům za první víkend. To vše bez poloviny vděčné Asie a dalších velkých trhů. Zároveň bych si vsadil na to, že šuškanda trojku Wicka podrží a ten tak bude vyklízet pozice až někde u 140 amerických a 350 celosvětových milionů. Pořád vám nedochází, jaká tržební pohádka se před vámi odehrává? Tak to jste ještě nenarazili na informaci, že rozpočet byl pouhých 55 mega. Jenom pro pořádek dodávám, že dva roky stará dvojka stála 40 mega a ten nárůst je pouze kosmetický.  

Americké tržby filmů Keanu Reevese

Přitom nechybělo moc a Parabellum se do kin vůbec nepodívalo. Keanu Reeves se v roce 2014 vzpamatovával z obřího (a pro Universaly velmi bolestného) propadáku rádoby blockbusteru 47 Róninů a prvního Wicka s rozpočtem 20 mega vzal za almužnu odhadovanou na 1 – 2 miliony babek. Jednička kiny rychle profrčela a celosvětové tržby 88 milionů dolarů rozhodně nebyly důvodem k tomu, aby u Lionsgateů výskali i v účetním oddělení. Jenomže fanoušci kvalitní a poctivé akce si k bijáku našli cestu na domácích nosičích a studio právě pod dojmy parádních prodejů stříbrných a modrých kotoučů rozhodlo, že bude pokračování. Díky bohu za ty dary.

 

Co bude dál? Režisér Chad Stahelski a Reeves se nechali slyšet, že mají nápady na několik dalších pokračování. Z fiskálního hlediska by byla hloupost končit trojkou. Co se kvality a kultovního potenciálu wickovské značky týče, tak bych byl velmi opatrný. S imfem totiž sdílím obavu, že další díl (který by rozhodně měl zase o něco vyšší rozpočet a ambice) by se mohl utopit v útrpně budované mytologii a nebyl by už tak svěží. Čeho bych se však nebál, je ten nechvalně známý „CGI bordel“. Pokud čtyřka opravdu vznikne, tak za to rozhodně bude zodpovědný stejný tým jako doposud. A ti pánové pouštějí výkonné počítače jenom jako doplněk k tomu, co za použití praktických efektů a neskutečné dřiny natočí přímo na place.

Pojďme rychle ke stříbru, se kterým se poprvé muselo spokojit Avengers: Endgame. Tady už je to nějaký týden jenom o tom, jestli Tony, Cap a spol. překonávají tržební numero uno, tedy Avatara. A kupodivu pořád není vyhráno. Už minulý týden totiž ten tah na branku přibrzdil Detektiv Pikachu a vysoké propady pokračují i kvůli Wickovi. Avengers se v Americe dočkali dalšího poklesu o 54 %, což znamená dalších 29,5 mega do zámořské pokladničky. V Americe jsme na necelých 771 milionech, což sice stačí na překonání zámořských tržeb Avatara, ale na Star Wars: Epizodu VII, pyšnící se neskutečnými 937 melouny, to v USA rozhodně stačit nebude.

 

Ve světě se také zpomaluje rychleji, než by bylo záhodno a tím pádem je současný účet oficiálně vystavený na 2,61 miliardy dolarů. Bude to stačit na 2 787 milionů dolarů, které před necelými deseti lety vydělali 3D modrásci z Pandory pod režijním vedením Jamese Camerona? Tady Babo Jago raď. Kevin Feige, respektive Marvel, budou muset trpělivě čekat na to, jestli se diváci ve světě ještě nepřejedli finálního zúčtování s Thanosem. Amerika totiž přidá maximálně dalších 70 mega a to samo o sobě stačit nebude. V tuto chvíli bych to viděl v poměru 60:40 pro překonání nejmocnějšího filmu všech dob.

Nejmocnější filmy všech dob celosvětově

Bronz bere Detektiv Pikachu a pomalu už je jasné, že tenhle Pokémon s hlasem Ryana Reynoldse žádná velká trvalka v kinech nebude. Dalších 25 mega a pokles o (snad až příliš vysokých) 54,5 % totiž naznačuje, že v Americe se bude brzdit už u 140 milionů, a kdo ví jestli tu žlutou potvoru nakonec nesejme i to eRkové Wickovo Parabellum. Svět naštěstí nebrzdí až s takovou intenzitou a současných 287 milionů pořád dává naději na konec tržební pouti za hranicí 400 milionů babek. Tím pádem by 150 míčů drahý biják mohl něco málo vydělat a Warneři by měli důvod uvažovat o pokračování. Ještě před pár týdny se však skloňovala mnohem vyšší numera.

 

Zbytek startovního pole si projedeme už jenom v rychlosti. Dvojka Psího poslání v kinech zklamala. Těch 8 mega za první víkend sice stačilo na bramboru, ale oproti jedničce jde o více než poloviční sešup. Před sebou tedy máme vzácný příklad (divácky skoro pokaždé vděčného) psího filmu, který se v kinech nezaplatí. A nic na tom nezměnil ani Dennis Quaid, který si, na rozdíl od režiséra, zopakoval svojí účast na téhle psí ždímačce slz. Dokonce bych si troufnul tvrdit, že studio Universal bude na téhle psí reinkarnační bajce nějaký ten milion tratit. Kdepak, trojka už nevznikne.

Trvalkou nebude ani komedie Podfukářky na pátém místě, ve které Anne Hathaway vyučuje prvotřídní zlodějinu a bohužel má k ruce jenom Rebel Wilson, kterou jsem ochotný tolerovat snad jenom v karaoke sérii Ladíme. Dalších 6,3 mega znamená průběžných 23 melounů z USA a svět s celkovým 37 miliony (ještě se čeká na pár dalších miliónů ze zbylých zámořských trhu) nic moc nezachraňuje. Škoda, možná by se film více vyjímal na tom Netflixu.

 

Kdo bere šestku? Thriller The Intruder aneb druhý zářez Dennise Quaida ve víkendovém žebříčku tržeb. Tenhle  mešuge násilník, který odmítá opustit svůj milovaný barák, se dočkal slušného poklesu o nízkých 41 % a aktuálních 28 milionů je relativně uspokojivých. Ambice nebyly o moc vyšší.

Na sedmém místě je ten film, kvůli kterému zase jednou nadáváme na české distributory. Chválená romantika Srážka s láskou se totiž dočká tuzemské premiéry až za měsíc a půl. Mě osobně to při pohledu na sympatické tokání Setha Rogena s (čím dál sympatičtější) Charlize Theron docela mrzí. V Americe to bohužel není žádný tržební zázrak, protože se zase klesá o necelou polovinu a těch 25 milionů nedává moc velkou šanci na splacení vysokého 40+ milionového rozpočtu. Byť bych rád věřil, že těch aktuálních 7 milionů ze zbytku světa se ještě povede mnohonásobně rozmnožit.

 

Slunce je také hvězda, ale bohužel ne tržební. Romantika pro náctileté v zámořských kinech propadla a z více než 2000 kin utržila pouhých 2,6 mega. Takový zoufalý výsledek neospravedlní ani nízký devítimilionový milionový rozpočet. Musíte totiž započítat mnohem vyšší náklady na reklamu. Při pohledu na nudný trailer se tomuhle průšvihu vůbec nedivím.

Pomalu finišujeme. Na devátém místě je dramedie pro důchodce Poms, ve kterém si hlavní roli vystřihla múza Woodyho Allena Diane Keaton. Je to propadák, který se (vážně nevím proč) vyhřívá ve více než 2 700 amerických kinech. A stejně to po dvou týdnech nestačí na víc než deset míčů. Všechno podstatné o projektu už zjevně napsal Mr. Hlad ve svém všeříkajícím trailerovém popisku zde.

 

No a konečně desítka. UglyDolls aneb „rozmrcasení mončičáci“ pokračuje v negativní vlně druhé poloviny tržebního žebříčku a také padá do zapomnění. Moc teď nechápu, kterou chytrou producentskou hlavičku pracující ve studiu STX Entertainment napadlo přiklepnout 45 míčů na takové téma, ale vůbec bych se nedivil, kdyby se dotyčný v pondělí ráno probudil vedle koňské hlavy. V Americe to ani po dvou víkendech nestačilo na 18 mega a svět tenhle pitomý animák pro nejmenší také bojkotuje.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští týden se dva roky po ekonomicky průšvihovém (ale kvalitním) Králi Artušovi pokusí o tržební reparát režisér Guy Ritchie se svým Aladinem. První odhady ukazují, že by se mu to mohlo podařit. Pouze překvapit může velmi chválená režijní prvotina Olivie Wilde s docela vtipným českým distribučním názvem Šprtky to chtěj taky. No a výčet by nebyl kompletní bez Supermana naruby aneb Syna Temnoty produkovaného Jamesem Gunnem. Také si myslíte, že se Aladin v Americe dočká minimálně 80 milionů babek? Nebo jsem až příliš optimistický? Rozhřešení vám příští neděli poskytne Civalův report.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (44)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace