Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Shazam! vítězí, ale u Warnerů se ještě neslaví


ikona
TedGeorge
brie larsoncaptain marvelDCdceudisneydumbofive feet apartjak vycvicit drakajordan peelekouzelný parkmarvelmyrbitov zvirateksam rockwellshazamshazam!tim burtontržbywarner bros.zachary levi
Billy Batson z dálky kouká na tržební sukces Wadea Wilsona  

Nový směr, kterým se DC universum vydalo, mi dává smysl. Po průšvihu s Ligou spravedlnosti došlo u Warnerů k radikálnímu rozhodnutí, které potvrdilo, že zápas s Marvely o silnější vesmír, kontumačně vyhráli Tony Stark a spol. Už miliardový Aquaman jasně ukázal, že samostatné bijáky fungují mnohem lépe než útrpné tříhodinové představovačky nových Batmanů. Ale to už je minulost, současnost je Shazam!. Dočkalo se studio po Vodníkovi dalšího potvrzení, že nyní to v DC dělají dobře?

Na tržební „Shazam! rébus“ je možné nahlížet dvěma různými optikami. Ta první bude tvrdit, že americký otvírák 53,5 mega (plus 3,3 milionů z březnové předpremiéry) a dalších 102 ze světa je pro biják za kilo rozhodně úspěch, který povede k druhému dílu. Zároveň se musí zmínit áčkové Cinemascore vyjadřující nadprůměrnou spokojenost diváků a také 91 % pozitivních recenzí kritiků na RottenTomatoes. Tím pádem by mohla zafungovat ona pověstná šuškanda a další potenciální diváci by superhrdinskou komedii pro celou rodinu mohli dotáhnout až k hranici půl miliardy dolarů celosvětově.

Optika číslo 2, čili ta negativní, čili ta moje? Shazam! odstartoval v Americe v obrovském počtu 4 200 kin a měl za sebou klasicky monumentální warnerovskou kampaň. To vám ostatně potvrdí každý Pražák koukající na Zachary Leviho každé ráno při cestě do práce. Tracking a odhady všech zainteresovaných tržebních kecalů sice předpovídaly přesně těch 50+ úvodních miliónů, ale ať mi nikdo neříká, že studio první víkend necílilo mnohem výše. Alespoň za těch 70 míčů, které by dávaly reálnou naději na 200 amerických milionů. Dívat se pouze a jenom na relativně nízký rozpočet je totiž chybou.

Zámořské tržby filmů z DC universa

Co těch (na první pohled pěkných) 102 mega z šedesátky největších světových trhů? No je to včetně Číny, která rozhodně nevyráží dech svými úvodními 31 miliony. Polovina z toho numera navíc pochází z pátku, přičemž každý další víkendový den se v zemi s Velkou a dlouhou zdí padalo o desítky procent. Shazam! si teď sice po celém světě užije dva výdělečné víkendy, kdy ho na měšci pošimrá maximálně ten Hellboy, ale hned poté bude smeten z povrchu zemského monumentálními Avengery. Zachary Levi ve spolupráci s účetními za tři týdny prostě zahlásí „Endgame“ a půjdou počítat, kolik peněz si superhrdina vydělal. Podle mě to na půl miliardu rozhodně stačit nebude. Dokonce bych si vsadil na to, že ani těch 450 mega nepadne.

No a důvody, kvůli kterým se tu nerozplýváme nad mnohem vyššími čísly? Warneři chtěli svého PG-13 Deadpoola. Tedy drzého DC superhrdinu, který by na diváky pomrkával a ideálně také vydělal těch 700+ mega s dvakrát nižším rozpočtem, než mají ostatní blockbustery z jejich stáje. Spíše než dravého uličníka s tváří Ryana Reynoldse se však dočkali vyklidněného Ant-Mana, který byl tenkrát úplně všechno, jenom ne ta blockbusterová událost, kterou člověk musel vidět v kině. Uvidíme, co napoví další týdny, ale za mě jsou ta průvodní čísla přece jenom trochu zklamáním. Byť jsem – jak tak koukám na ostatní reporty – v menšině.

Pojďme rychle k druhému místu. Tam diváky děsí filmová adaptace slavné knihy Stephena Kinga, Řbitov zvířátek. Docela se jí to daří, protože 25 mega za první víkend v amerických multiplexech je respektuhodné číslo (rozpočet byla dvacka). Zvlášť, když si člověk uvědomí, na jakou temnou látku trailery lákaly a kolik hororů se poslední týdny a měsíce objevilo v rozvrhu kinopremiér. Byť to s výdrží následující týdny nebude nijak horké, celkových 55–70 amerických milionů napodobí podobné (ne-li vyšší) numero ze světa a všechno bude fajn.

Tržby filmů na motivy knížek Stephena Kinga

Pokud někdo nadává, tak to jsou fanoušci superúspěšného hororu To. Ti si vysnili další podobný hit a teď skřípou zuby nad tím, že „jejich“ Stephen King otevřel v kinech za pětkrát méně dolarů. Těm lidem bych jenom vzkázal, že dvojka To jde do kin už letos v září a tržebně mohl Řbitov zvířátek dopadnout ještě mnohem hůř. Těch 25 milionů je pro problémy sužované Paramounty ještě relativně slušná výhra a vzácný příklad letošního filmu, který jim něco málo vydělá.

Bronz bere Dumbo a Disney se může pomalu strachovat, jestli jim létající slůně vydělá alespoň na ten rozpočet. V USA se totiž klesá o vyloženě průšvihových 60 % a současných 76 mega se horko těžko povede rozmnožit na konečných 110 milionů. Svět na tom bohužel není o moc líp a hlásí průběžných 137 mega. Kolem a kolem se díváte na necelých 220 mega za dva týdny v kinech a konečná bude dost možná už u hranice 350 milionů. Vzpomínáte si, jak ještě před pár měsíci lidé spekulovali o miliardě? To bylo ještě předtím, než Disney podtaktoval reklamní kampaň a musel zkousnout chabé reakce kritiků a prvních diváků. I ten všemocný Myšák (naštěstí) občas klopýtne.

Pojďme k bramboře. Tu vypěstoval Jordan Peele se svým teprve druhým filmem, hororem My. Pokles o 58 % a dalších 13,8 mega značí, že současných 152 melounů z Ameriky jenom horko těžko poroste za hranici dvou kil. Kdo ví, jestli se povede překonat těch 178 mega, které před dvěma lety hrdě hlásila jeho oscarová režijní prvotina Uteč... Nic to však nemění na faktu, že má tento talentovaný pán na kontě další obrovský hit a když se tak koukám na nicotný dvacetimilionový rozpočet, tak bych mu (být studiem) koupil jako bonus nějaké pěkné auto. Škoda těch průměrných reakcí okolo, které mě k návštěvě kina zatím nedokopaly.

Na pětce září Carol Danvers alias Captain Marvel. Ta už na začátku týdne překonala miliardovou hranici v celosvětových tržbách, a to pořád není všechno. Padák o pouhých 37 % a dalších 12,6 mega značí, že lidé jsou nadržení na úplně všechno pyšnící se značkou Marvel a čerstvé šílenství kolem rekordních předprodejů Avengers: Endgame tenhle origin pravděpodobně vyžene za hranici 400 amerických milionů a 1,1 miliardy celosvětově. Tolik jsem ani já, optimista, tenkrát netipoval.

Žebříček celosvětově nejvýdělečnějších filmů všech dob

Šestku bere drama The Best of Enemies, ve kterém Taraji P. Henson hledá cestu k rasistickému srdci jednoho člena Ku Klux Klanu hraného Samem Rockwellem. Stačí jí k tomu 4,5 milionů babek, což není z 1 700 kin žádná velká výhra. Rozpočet se (pořád relativně novému) studiu STX podařilo zkrouhnout na 10 mega, ale klasicky si musíte připočítat o něco vyšší částku na reklamní kampaň a najednou to není zase tak sluníčkové. Zvláště, když si uvědomíte, že ve světě se na tuhle vanilla verzi černých amerických dějin moc chodit nebude. Pokud vůbec.

Zbytek startovního pole vezmeme už jenom v rychlosti: Šťastnou sedmičku si vytáhnul doják pro teenagery Five Feet Apart. Ten ani po třech týdnech v kinodistribuci ne a ne vyklidit pole, protože přidává další 3,7 mega do pokladničky a právě překonal 41 mega z USA. Při rozpočtu 7 míčů nebyly ambice o moc větší, svět také pár desítek milionů přidá a Lionsgate tím pádem rozhodně nebude škodný.

Osma? Tu si vysloužila ultralevná křesťanská agitka Unplanned, která čerstvě přepočítává 12,5 milionů. Pokud by vás to zajímalo, tak je to o prozření mladé slečny, která pracovala na klinice dělající potraty a jednoho dne si uvědomila, že…. Pardón, nemůžu dál, tahle sračka si zaslouží jenom opovržení a naprostou ignoraci. Ještě, že si jí distributor dovolí nasadit do kin jenom v Americe a Rusku.

Deváté místo bere další propadák prokletého studia Paramount – animák Kouzelný park. Studio do výroby nacpalo skoro 100 mega a místo útoku na 300 milionů celosvětově teďka smutně kouká alespoň po té stovce. V Americe jsme na 42 melounech, ve světě je to ještě horší. Tohle krvácení bude bolet a Paramounti to tímhle stylem vážně brzy zabalí.

Žebříček uzavírá třetí díl oblíbeného animáku Jak vycvičit draka. Ten už pomalu vyklízí kinosály a může si jenom nechat zdát o útoku na tržby dvojky. Ta před pěti lety vydělala v kinech více než 620 milionů babek a trojka je se svými průběžnými 508 miliony rozhodně nenapodobí. Ještě, že se ten rozpočet podařilo snížit na přijatelných 129 milionů, jinak by Dráček vydělával na svoje ryby až díky prodeji cetek s ním spojených a práv pro Netflix.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde


Příští týden se do kin podívá reimaginace Hellboye pod režijním vedením Neila Marshalla. V redakci MovieZone se na ďábelského Davida Harboura nikdo netěší a jak se tak dívám na odhady predikující 15–20 milionový otvírák, Amerika to má podobně. Uvidíme, jestli pod kotlem přitopí svět. Čemu tedy příští víkend v amerických kinech fandit? Lajkovský animák Hledá se Yetti bude útočit z nadprůměrného množství 3 500 kin a minimálně těch 20 mega by to chtělo. Překvapit může nevábně vypadající teenage romance s děsivým českým distribučním názvem After: Polibek a to stejné platí i o startu černošské řachandy Little. Víc vám již za týden napíše Cival.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (41)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace