Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Očekávaný horor My


ikona
KarelR
hororjordan peelemyprvni dojmyutec
V Americe jsou z duchovního pokračování Uteč dost nadšení. Opravdu byste ho měli vidět? 

Uteč patří mezi nejlepší (nebo alespoň nejzajímavější) horory posledních let, takže jsme se na druhý film Jordana Peeleho dost těšili. Šli jsme z kina spokojení, nebe se tajuplní My moc nepovedli?

Jak to vidí Cival

Dlouhou dobu to vypadá na béčkovou zápletku z Krajních mezí nebo televizních stories Alfreda Hitchcocka, co se trochu nadbytečně dočkala áčkového podání. Pak se ale ukáže, že se Jordan Peele nechal semlít velkými ambicemi a čerstvě nabitým přesvědčením o své genialitě a servíruje ještě velkorysejší společensko-kritický horor než u báječného Uteč. A tentokrát na to nemá.

Čert vem tu motivickou přebujelost a mytologii rozvedenou do nesmyslných detailů, kvůli nimž se dočkáme sáhodlouhých vysvětlovaček, po kterých vlastně přestane příběh dávat z velké části smysl. Důležité je, že to řemeslo slouží zápletce, která je nejprv nevěrohodně rozjetá, aby byla posléze dotažená spíš do manýry, než že by se opravdu člověk bál o postavy nebo trnul hrůzou. Výsledkem je celkem neškodná metafora, která nemá vůbec koule zabíjet a strašit. Hezky natočené i zahrané zklamání.

Jak to vidí KarelR

Chválím velké ambice a stěžejní scénu úplně na konci, která mi přišla super, ale jinak jsou My o třídu až dvě horší než Uteč. Zatímco minule jsem hrdinům od začátku fandil a bavilo mě rozkrývat originální příběh, jenž (v rámci žánru) dával smysl, tentokrát to Peele ve finále neustál. Z veškerého „mystična“ tu dává smysl asi 10% a zbytek je prostě bohapustě mimo, což má divák vzhledem k alegoričnosti celého filmu zřejmě ignorovat.

Podle mě však tolik otázek smést ze stolu nejde. A jako by to nestačilo, problematičtí jsou vlastně celí My, jelikož se o postavy nikdy opravdu nebojíte a v napětí vás drží čistě touha po vysvětlení, co se to sakra děje. Jestli čtete tyhle řádky, tak jste z nich asi rozkódovali, že odkrytí všech karet (převážně) stojí za starou belu. Peele tak vlastně natočil jen průměrný „zombie“ horor, s jehož přesahem sice souhlasím, ale vážně to nemohla být jen epizoda z rebootu Twilight Zone?

Jak to vidí Rimsy

Bezesporu talentovaný Jordan Peele neponechal nic náhodě a vytvořil ambicióznější pokračování Uteč, které se (minimálně ze zámořských pozic) velmi těžko strhává. Černošská rodina se silnou hlavní hrdinkou plus třídní sociální rovina navrch, kdyby to nestačilo – a není vlastně možné film odsoudit. Tím si Peele vytvořil výbornou pozici pro tepání do americké společnosti, čehož využívá naplno. Jeho alegorické zobrazení současných světových problémů je však natolik rozmáchlé a scenáristicky nevypiplané, až spoustu lidí rozhodně naštve a, co hůř, neuspokojí.

Tepající hudba a atraktivní kamera využívající nápaditých průletů a pečlivých kompozic nenechají nikoho na pochybách, že technickou stránku si Peele pohlídal, a tak vizuál dokáže udržet pozornost i během těch několika těžko pochopitelných momentů, které jsou prostě absolutně nelogické – i když o přísnou realističnost tu jistě nešlo. Namísto toho nás Peele zavaluje dostatkem symboliky, dobře načasovaných zvratů a žánrového mixu, který ortodoxní fandy hororů ani tentokrát neuspokojí. Jakkoli tohle všechno ale zní podivně negativně, odcházel jsem spokojený, Peelovi fandím a podobně nestandardním produkcím dvojnásob. Ale v podstatě se nedá říct, nakolik vám zrovna tenhle kousek sedne a nakolik vás spíš naštve…

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace