Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2019: Černí koně


ikona
KarelR
ad astraaladinangel has fallenangry birds ve filmu 2annabelle 3godzilla ii kral monsterléto 2019muzi v cernem: globalni hrozbapokemon: detektiv pikachurocketmansrazka s laskousyn temnotytajny zivot mazlicku 2x-men: dark phoenix
X-Meni letos změří síly s novými Muži v černém, digitálním Pikachu nebo návratem Godzilly. Koho čekají finanční hody a kdo bude brečet v koutě? 

Před týdnem jsme si probrali největší hity roku a teď jsou na řadě nové bijáky, které můžou uspět i selhat. Řeč je o velkých i malých projektech, které určitě mají šanci na tržební kralování, zatím ho ale nemají stoprocentně jisté a ještě pořád můžou (alespoň částečně) vyhořet. Co všechno jde do téhle škatulky nacpat? Letos nám padlo do oka třináct filmů, které jdou s kůži na trh bez zásadní berličky, a u každého bude velmi zajímavé sledovat, jak dobře si nakonec povede.

ČTĚTE TAKÉ: LETNÍ NÁŘEZ 2019: TUTOVKY A MEGAHITY

Pokémon: Detektiv Pikachu (CZ premiéra: 9. května 2019 :: US premiéra: 10. května 2019)

Pokémoni jsou s námi už pěkných pár let a do kin už se taky podívali, ale zatím jen ve své animované podobě. Ta hraná, ve které budou mrňavé potvory digitální, zkusí uspět letos. A není bez šance. Jakkoliv mohl vypadat Detektiv Pikachu divně, z prvních trailerů to nepůsobí vůbec zle a výsledkem by mohla být pohodová rodinná zábava. Hlavní lidský tu totiž hrdina zjistí, že rozumí Pokémonům, a tak může spojit síly s Pikachuem a společně se vydají pátrat po ztracené policajtovi a shodou okolností i tátovi hlavního lidského hrdiny.

Vypadá to, že co se Pokémonů týče, nebudou se tvůrci držet zkrátka a představí nám jich fakt hodně. Režisér Rob Letterman navíc natočil solidní Husí kůži, takže by to nemusela být nuda. Hlavně je tu však Ryan Reynolds, který dabuje Pikachua a podle všeho si to zatraceně užil. Deadpool to sice není, ale žlutý pokémon by k němu minimálně svou nahláškovaností mohl mít vcelku blízko. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

Ad Astra (CZ premiéra: 23. května 2019 :: US premiéra: 24. května 2019)

Opravdu málokdy se stává, aby film pozicovaný na konec května v americkém distribučním kalendáři, měl zhruba měsíc a půl před premiérou venku jedinou fotku. To postihlo snad jen Mission: Impossible 5 a jen kvůli posunu premiéry – a dopadlo to po všech stránkách náramně. U Ad Astra ten posun taky hrozí, ale spíš na výrazně pozdější termín. Celosvětový úder téhle vesmírné sci-fi měl totiž začít ruku v ruce s velkolepým uvedením v Cannes, jak se ale sám režisér vyjádřil, ani to není kvůli postprodukčním průtahům a trikovým dodělávkám zdaleka jisté.

Spíš to vypadá na prodloužené čekání, což je škoda hlavně z toho důvodu, že se těšíme převelice. Režisér James Gray, jenž nás naposledy nadchl Ztraceným městem Z, totiž ukutil opulentní filosofickou záležitost, v níž ztvární Brad Pitt astronauta, jenž se vydává do kosmu najít a zachránit svého otce (Tommy Lee Jones) – a zjistí při tom fatální skutečnost o naší planetě. A jelikož si věčný melancholik Gray z Interstellaru půjčil kameramana Hoyte Van Hoytemu a hudbu kutí Max Richter, díky němuž rvali srdce Příchozí, není důvod nečekat absolutní meditativní lahůdku. (Cival)

Index natěšenosti: 9/10

Aladin (CZ premiéra: 23. května 2019 :: US premiéra: 24. května 2019)

Tak snad už jsme všichni zapomněli na průšvih s modrým Willem Smithem a můžeme se těch posledních pár týdnů, co do premiéry hraného Aladina zbývají, taky trochu těšit. Alespoň my, fanoušci Krále Artuše a britského mistra oslích můstků a kamerových zkratek. Guy Ritchie už oběma celovečerními Sherlocky dokázal, že umí aktualizovat archaické látky. Tady to sice místy vypadá na bollywoodskou změť barev a vizuálních rychlokvašek, ale nepodceňujme Ritchieho vizi a bezedné kapsy Disneyho.

Pravdou zůstává, že po Pirátech je tu v kategorii dobrodružných blockbusterů zatraceně velká díra a Aladin by ji mohl zaplácnout. A nebo se taky může stát dalším Princem z Persie, ale to se dozvíme až v kinech. Mohl bych ještě napsat pár řádků o komerčním potenciálu, ale kolem toho je takový zmatek, že se moc není čeho chytit. Jakkoliv bych Ritchiemu přál úspěch, mnohem víc mi jde o to, abych dostal letní horskou dráhu třeba ve stylu dnes již pozapomenuté Sommersovy Mumie, která letos slaví dvacáté narozeniny. (imf)

Index natěšenosti: 6/10

Syn temnoty (CZ premiéra: 23. května 2019 :: US premiéra: 24. května 2019)

Určitě jste si všimli, že se Syn temnoty snaživě tváří jako nový film Jamese Gunna. Jenže pozor! Za kameru usednul David Yarovesky, jenž má na kontě akorát horor The Hive (35% na ČSFD), takže nás klidně může čekat další The Belko Experiment. V překladu se snažím říct, že má "zlý Superman" k jistotě vcelku daleko. A to i přesto, že ve všech trailerech vypadá náramně dobře a nikoho by nepřekvapilo, kdyby se povedl.

No a jak to bude s tržbami? Těžko říct. Belko šlo do 1300+ kin a propadlo, Syn temnoty ale přeci jen nasbíral lepší buzz a jde o přímočarý horor. Ty momentálně frčí daleko víc než kancelářské krváky, a když si k tomu přidáte superhrdinskou nadstavbu (upoutávky záměrně "vykrádají" Muže z oceli), třeba se nakonec dočkáme hitu. Rozpočet byl určitě titěrný (maximálně 10 mega?), šanci na úspěch tak úplně nezabíjí ani tuhá blockbusterová konkurence.

Index natěšenosti: 6/10

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace