Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2019)


ikona
KarelR
black pantherblackkklansmanbohemian rhapsodyfavoritkamoviezoneoscaroscaryromavicezelena knihazrodila se hvezda
Jak se nám líbila letošní osmička nominovaných filmů? 

Rok se sešel s rokem a máme tu další vyhlašování Oscarů. Letos to výjimečně bude napínavé, jelikož není moc jasné, kdo vyhraje. V uplynulých měsících se totiž favorizování přelévalo z jednoho filmu na druhý, a nebál bych se říct, že má rovná půlka nominovaných reálnou šanci na zlatého plešouna. Kdo se tedy bude klepat nervozitou a u koho je naopak jasné, že výhra nehrozí? Jako obvykle nabízíme menší přehled, ve kterém si nominované bijáky projdeme hezky po jednom a probereme si jejich oscarové šance.

Bohemian Rhapsody (CZ premiéra: 1. listopadu 2018)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 7/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 6/10, TedGeorge 7/10

Nejnavštěvovanější biják novodobé české historie a momentálně 16. nejlepší film na ČSFD snad není potřeba představovat. Kdybyste se na českém internetu zeptali, komu lidé přejí Oscara, drtivá většina napíše Bohemian Rhapsody. A vlastně proti tomu není moc co namítat, jelikož jde o energický nářez, jehož "hladivé" osekání řeší hlavně filmoví kritici a zarytí fanoušci slavné kapely. Proč tedy Bohemian Rhapsody není jasným oscarovým favoritem? Inu, přijetí mimo USA je jedna věc a přijetí v USA druhá. Za velkou louží totiž z filmu tak vydření nejsou a navíc se tam řeší velké potíže s režisérem (Bryan Singer dostal při natáčení padáka a zmítá se v náruči #MeToo), které by udělaly jeho výhru možná až příliš kontroverzní. Neříkám, že jsou Queeni bez šance - po Zlatém glóbu naději určitě mají. Dech bych ale nezadržoval, tady to k sošce dotáhne asi jen Rami Malek.

Favoritka (CZ premiéra: 24. ledna 2019)

Hodnocení: KarelR 7/10, Rimsy 7/10

I když je Favoritka nejdiváčtějším filmem Yorgose Lanthimose, pořád mi přišla málo divácká na to, aby získala nějaké velké ceny. Zatím mě vyvedli z omylu v Anglii, kde lesbické drama o Anně Stuartovně ovládlo nejen British Independent Film Awards (10 sošek), ale i ceny věhlasné ceny BAFTA (7 sošek). Oscary jsou nicméně vyšší liga a nikoho by nepřekvapilo, kdyby si pro Oscara nedošla ani čerstvá držitelka Zlatého glóbu Olivia Colman, jíž bude stát v cestě favorizovaná Glenn Close. Lanthimos však brečet rozhodně nemusí. Favoritka vydělala 78 milionů dolarů, což je mnohonásobně víc než jeho předchozí filmy (Humr nastřádal 9 milionů, Jelen pouze 2,2 milionu), a už teď je jasné, že se kariéra řeckého režiséra posunula o pár významných úrovní nahoru.

Roma (CZ premiéra: 14. prosince 2018)

Hodnocení: Cival 9/10, imf 7/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 8/10, TedGeorge 8/10

Romu v redakci bez debat uznáváme, za srdíčko ale chytila snad jen Civala. Na Oscary nicméně patří a připravte se na to, že má Cuarón jistého druhého Oscara za režii (prvního získal za Gravitaci, což je jeho předchozí celovečerák!) a nejspíš odejde i s nejlepší kamerou. Dále tu je velká šance na nejlepší cizojazyčný film, o cenu nejvyšší se však Roma musí porvat hlavně se Zelenou knihou, která svoji kůži (... přebal?) rozhodně nedá lacino. Cuarónova novinka všechny čtyři zmíněné kategorie ovládla na cenách BAFTA a na Oscary razí s celou desítkou nominací. Teoreticky se tedy může stát, že z ní sice nebude nejlepší film roku, ale v počtu získaných sošek klidně vyhrát může.

---

Jak letos vidí Oscary TedGeorge:

Kdyby si hodně Oscarů rozdělily Zelená kniha a BlackKklansman, vůbec bych se nezlobil. V případě knihy jsem se dočkal parádního feel good filmu s naprosto přesným obsazením (Maharshala Ali si pro toho plešouna dojde, uvidíte), no a BlackKklansman je nejlepší film Spikea Lee za hodně dlouhou dobu a je úplně maximálně cool po všech stránkách. Co zbytek startovního pole? Pořád jsem nadšený ze Zrodila se hvězda, ale tam bych to na velkou oscarovou nadílku moc neviděl. Na rozdíl od Romy, která mě za srdíčko příliš nechytla, ale Cuarón má minimálně jednoho plešouna v kapse. Hejtry marvelovských komiksů rozčiluje nominování Black Panthera na sošku pro nejlepší film, mě je to úplně šumák. Alespoň do té doby, než se akademie zblázní a tu nejhlavnější sošku mu vážně dá. Zbytek jsem neviděl, nebo jsem na něj (Bohemian Rhapsody) raději zapomněl.

Jak letos vidí Oscary Rimsy:

Ve srovnání s loňskými Billboardy tam pro mě letos žádná zásadní srdcovka není. Tuzemské nadšení z muzikálních limonád Bohemian Rhapsody a Zrodila se hvězda příliš nesdílím, přestože si nějaké ty plešouny bez problémů odnesou. Naopak dvojice „černých“ snímků pro mě nemůže být odlišnější – zatímco Panter mezi nominacemi snad ani nemůže být z jiného než politického důvodu, Spike Lee s BlacKkKlansmanem předvedl velmi suverénní filmařinu a uchopil aktuální rasové téma z toho méně okázalého, ale o to hodnotnějšího a nadčasovějšího konce. Tím se dostávám ke kusům, kterým bych přál libovolný počet cen, přestože mě vnitřně zas tak nezasáhly – Favoritka je na poměry Lanthimose až příliš normální (a proto jí zbytek redakce může dát aspoň šanci, chápu), Zelená kniha představuje vycizelované oscarové řemeslo a asi nejúchvatnějším spojením všeobecně přístupného filmu a nekompromisního artu je pak opěvovaná Roma. Takže pokud vyhraje někdo jiný než na jistotu sázející Queeni, Lady Gaga a Marvel, pohoršeně zvedat obočí nebudu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace