Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar padl! Bohemian Rhapsody je historicky nejúspěšnějším hitem českých kin


ikona
imf
avatarbohemian rhapsodybryan singerjames camerontržby
Museli mít hodně míčů, že si takhle vyskakují... 

Konkrétně tedy 213,5 míčů. Pardon, milionů. Přesně tolik korun Bohemian Rhapsody právě přepočítává v pokladničce z českých kin. Na diváky i peníze tak trumfla Cameronova Avatara a my se tedy můžeme bavit o nejvýdělečnějším filmu novodobé historie. S přimhouřeným okem, protože, jak dobře připomínají kolegové na Kinomaniakovi, posledních šest sedm let se měří podle nového metru, kdy se mluví o čistém zisku zbaveném daní a poplatku do fondu kinematografie. Kdybychom tedy chtěli Avatara postavit na stejnou úroveň k Bohemian Rhapsody, zjistili bychom, že má Cameron pořád ještě nějakých šest milionů korun náskok. To ovšem Queeni doženou během dalšího týdne a drtivě pojedou dál. Ano, jsou to trochu kupecké počty, ale v oficiálních tabulkách a článcích se bude Rhapsody za jedničku vyhlašovat už nyní, tak jim klidně to šampaňské dovolme bouchnout.

Co se týče postu nejvýdělečnějšího filmu novodobé historie, tam už Freddie a spol. přeskočili Camerona před pár dny s 1,369 miliony diváků (o deset tisíc duší). Ale opět musíme připomenout československou dvojici Tankový prapor a Černí baroni. Druhý snímek má 1,47 milionu diváků, Tankový prapor dostřelil až za hranici dvou milionů. Na pozici nejúspěšnější zahraniční premiéry to ale stačí bohatě, navíc je Bohemian Rhapsody spolu s Avatarem v pelotonu celkem osamoceným titulem. Další Hollywood je až Jurský park na desátém místě (1,15 milionu diváků).

To se ovšem bavíme pouze o novodobé historii, tj. období po roce 1989. Staré knihy nabízí úplně jiná, místy až astronomická čísla. Věděli jste třeba, že na Vinnetoua v půlce šedesátých let přišlo deset milionů lidí? Ano, Poklad na Stříbrném jezeře je s deseti miliony nejnavštěvovanější československou premiérou všech dob. Na ostatní díly přišlo už “jen” devět milionů. Bramboru má Pyšná princezna s 8,2 miliony kinofilů v letech 1952 a 1953. Tenkrát se prostě do kina chodilo jinak. Z novějších věcí v tabulkách historických rekordů najdeme až osmdesátkovou Vesničku mou střediskovou. Ta se ale může chlubit “jen” 4,3 miliony diváků. A co Američani? Sedm statečných je hodně vysoko se šesti miliony, ale pak v první stovce najdeme už jen Spielbergovy Čelisti se 4,2 miliony a dobovou Sněhurku a sedm trpaslíků. Je to samozřejmě dáno i tím, že se k nám drtivá většina hollywoodských trháků z politických důvodů nedostala.

Z předchozích řádků to skoro vypadá, že to prvenství Bohemian Rhapsody nepřejeme. Naopak! Právě takový film každá sezóna potřebuje - provětrá kinosály, vydělá kinařům na pomalejší rozjezd další sezóny (únor je v kinech pravidelně zabitý) a hlavně donutí vlézt do multiplexu i lidi, kteří byli naposledy v kině před pár lety. V laskavém životopise Freddieho Mercuryho se na druhou stranu sešlo tolik neopakovatelných faktorů, že se jen těžko odhaduje, kdy nás podobná finanční vzpruha čeká příště. Nárůst meziroční návštěvnosti o sedm procent (a v případě tržeb dokonce o třináct procent) každopádně musí potěšit všechny a snad do budoucna znamená i víc sázek na nejistotu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace